Výpočet pojistného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočet pojistného. Riziko rriziko je stupeň nejistoty s určitou pravděpodobností, přičemž pravděpodobnost je poměr počtu dané alternativě příznivých.
Advertisements

Pojistné plnění 1.náhrada škody u pojištění kryjících konkrétní potřeby pojištěných, tedy zejména pojištění majetku a pojištění odpovědnosti 2.výplata.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : květen.
Pracovní právo. Pohovor
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Právní regulace pojišťovnictví POJIŠŤOVNICKÉPRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph.D (upravila JUDr. Dana Šramková, Ph.D.)
K ALKULACE Kalkulace je postup rozpočítání nákladů na kalkulační jednici a stanovení ceny, případně zisku Kalkulační jednice – výrobek, služba.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Seminární práce – pojišťovnictví Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla v ČR, jeho transformace na smluvní povinné pojištění a zkušenosti.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1802_ŽIVOTNÍ P. Téma: Pojem F. G._ Životní pojištění Číslo projektu:
FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ - ÚVOD. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část VI: Podmínka rovnováhy a SKLV.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Dohoda o náhradě škody.
Autor: Ing. Sikorová Renata
Seminář o stavebním spoření
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pracovně právní vztahy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Pojem přeměna obchodní společnosti
TVORBA A OCHRANA MAJETKU
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Rozhodování 1.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Účetnictví – význam informací
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Ing.Lenka Bombera Piskačová
Vznik pracovního poměru
Příkon, výkon, práce, účinnost elektrického proudu
Výpočet Q – obchod se zbožím OBCHODNÍ MARŽE, PŘIRÁŽKA
Výběrové metody (Výběrová šetření)
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
RIZIKO.
Vykazování postupu nebo stavu
BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Slovní úlohy o pohybu Pohyby stejným směrem..
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov
RIZIKO.
1.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Zrušena možnost platit složenkou
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
– pojištění ve financování
Karlovy Vary
Rezervy x rezervní fond
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Seminář o stavebním spoření
Druhy pojištění BPP114C – Bankovní a pojišťovací právo
Aktivně a zdravě Marketingová akce podporovaná ČPP
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
HOSPODAŘENÍ , Rada ÚŽFG AV ČR, v.v.i.
Výpočet Q – obchod se zbožím OBCHODNÍ MARŽE, PŘIRÁŽKA
Transkript prezentace:

Výpočet pojistného

Obsah Výpočet pojistného Výpočet skutečného pojištění

Riziko riziko je stupeň nejistoty s určitou pravděpodobností, přičemž pravděpodobnost je poměr počtu dané alternativě příznivých variant k počtu všech variant, pokud by došlo k pojištění pouze jednoho subjektu, je riziko příliš vysoké při pojištění několika tisíc subjektu však výnosy z pojistného mohou pojišťovně významně převýšit náklady na pojistná plnění.

Pojistný kmen a frekvence pojistného plnění V rámci pojistného kmene (= smlouvy téhož typu) dochází k určité pravděpodobnosti nutnosti pojistných plnění. Pravděpodobnost nutnosti pojistného plnění se nazývá frekvence pojistného plnění.

Řešený příklad na výpočet pojistného (uvažujeme pouze frekvenci pojistného plnění a průměrnou škodu) Pojistné plnění je nutné vyplatit v jednom z pětiset uzavřených smluv. Průměrná škoda na jednu pojistnou událost stejného typu je 400 000,-- Kč. Vypočtěte výši pojistného.

Frekvence pojistného plnění = 1 / 500 = 0,002 Výše pojistného = 0,002 * 400 000 = 800 Kč Pokud bude od každého pojištěného vybíráno pojistné ve výši 800,-- Kč, bude moci být uhrazeno 1 pojistné plnění ve výši 400 000,-- Kč.

Škodní rozsah Škodní rozsah = poměr mezi skutečnou škodou a pojištěnou hodnotou. Např. průměrná škoda je 80 000,-- Kč a pojištěná hodnota je 400 000,-- Kč. Škodní rozsah = 80 000 / 400 000 = 0,2

Řešený příklad na výpočet pojistného (za předpokladu určitého škodního rozsahu) Frekvence pojistného plnění je 0,002, výše pojistné částky 400 000,-- Kč a škodní rozsah 0,2.

Výpočet pojistného P = f * r * PČ P – pojistné f – frekvence pojistného plnění r – škodní rozsah PČ – pojistná částka P = 0,002 * 0,2 * 400 000 = 160 Kč Výše pojistného bude 160 Kč.

Nettopojistné Pojišťovny jsou podnikatelské subjekty, které kromě pojistného plnění musí také hradit náklady spojené se svojí činností. Pojistné, které jsme spočetli v předešlém případě ve výši 160 Kč se nazývá nettopojistné. Nettopojistné je část pojistného, která je určena k pokrytí výdajů pojišťovny na pojistná plnění.

Skutečné pojistné Skutečné pojistné je vyšší než nettopojistné o správní náklady a kalkulovaný zisk a nazývá se bruttopojistné. Správní náklady jsou náklady plynoucí ze správy jednotlivých pojištění a náklady na provoz pojišťovny (např. náklady na mzdy a materiál). Kalkulovaný zisk si každá pojišťovna stanovuje sama v závislosti na situaci na pojistném trhu. Správní náklady a zisk hradí pojišťovna z pojistné marže.

Bruttopojistné = nettopojistné + pojistná marže Pojistná marže = nettopojistné * výnosnost nettopojistného Bruttopojistné = nettopojistné + pojistná marže

Dokončení řešeného příkladu na výpočet pojistného Nettopojistné činí 160 Kč. Výnosnost nettopojistného je 50 %. Jak vysoké musí být bruttopojistné? Pojistná marže = 160 * 0,5 = 80 Kč Bruttopojistné = 160 + 80 = 240 Kč Výše bruttopojistného je 240 Kč.