Polytechnická situace na ZŠ, Liberec, U Soudu 369/8, p.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kariérové poradenství
Advertisements

PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Začlenění a úloha UNIV 2 ve struktuře regionální odborné školy technického zaměření Ing. Vladimír KEBERT, CSc Ředitel SOŠ a SOU Hořovice.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Jihomoravském kraji Pracovní schůzka koordinátorů ZŠ
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Neratovice 19. února 2014 Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem SETKÁNÍ.
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
Taneční a pohybová výchova
Kdo jsme? Jsme sportovní soukromá škola, která, přestože má sportovní zaměření, je otevřená všem, kteří chtějí kvalitní základní.
Mechatronika v okresu Plzeň-sever (a nejen tam) Ing. Jiří Prantner, Klastr Mechatronika o.s., prezident Tel: Mail:
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Máme šanci tvořit svůj život rukama CZ.1.07/1.2.27/
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
Má žák ZŠ dostatek informací pro volbu technického vzdělávání ? Miroslav Strouhal ZŠ Velké Němčice.
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ
Informační schůzka rodičů žáků 8. ročníků Vítám Vás!!! Mgr. Bc. Věra Václavíčková.
VÍTÁME VÁS u přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015 Praktická škola jednoletá Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Prima A setkání s rodiči 18.června 2007 aula školy.
Kampaň Sdružení AP pro podporu technického vzdělávání Průhonice, 10. prosince 2008 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Základní škola Uničov, Haškova 211 Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ , realizace – INVESTICE.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu Podpora technického vzdělávání Portál „Auta nás baví“ Portál „Auta nás baví“ (stručná informace)
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji Partner č Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
Miroslav Nečas Tomáš Vybíhal
Rámcový vzdělávací program (RVP)
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/ Partner 19 Střední škola polytechnická,
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.1.00/ I.
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
„Okna technickým oborům dokořán“
Práce s nadanými žáky ZŠ a SŠ ve výuce přírodovědných předmětů
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Polytechnická hnízda pro Prahu Partnery projektu jsou Hospodářská komora hl.m. Prahy a cechy řemeslníků Cílem je vybudování sítě dílen na SŠ pro ZŠ vychází.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Implementační projekt KAP
Základní vzdělávání a další …
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Statutární město Ostrava
Při technické univerzitě v Liberci
Podpora technického vzdělávání v Kraji Vysočina
Setkání kariérových poradců
Workshop pro ředitele sŠ/voš v libereckém kraji
Š A B L O N Y II.
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Workshop 2: Šablony pro střední a vyšší odborné školy
Informace o projektu IKAP
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Polytechnická situace na ZŠ, Liberec, U Soudu 369/8, p.o. Ing. Jiří Veselý jiri.vesely@zsusoudu.cz

Oblast člověk a svět práce – východiska v RVP (ŠVP) Vzdělávací obsah vzdělávacího oboru Člověk a svět práce je rozdělen na: 1. stupeň - dotace 5 hodin = 1 hod týdně v každém ročníku čtyři tematické okruhy: Práce s drobným materiálem, Konstrukční činnosti, Pěstitelské práce, Příprava pokrmů, které jsou pro školu povinné.

Oblast člověk a svět práce – východiska v RVP (ŠVP) 2. stupeň - dotace 3 hodiny (7+1 okruhů) Povinný: Svět práce - je povinný pro všechny žáky v plném rozsahu a vzhledem k jeho zaměření na výběr budoucího povolání je vhodné jej řadit do nejvyšších ročníků (9) Volitelné okruhy: Práce s technickými materiály (6ch), Design a konstruování, Pěstitelské práce a chovatelství, Provoz a údržba domácnosti (8), Příprava pokrmů (6d), Práce s laboratorní technikou, Využití digitálních technologií, … z nichž školy vybírají podle svých podmínek a pedagogických záměrů minimálně jeden další okruh Odkaz na RVP

Využití hodinových dotací na ZŠ a mezipředmětové vztahy PČ (Pracovní činnosti): 6. r. - Práce s technickými materiály / Příprava pokrmů 8. r. - Provoz a údržba domácnosti 9. r. - Svět práce („volba povolání“) – VP (Kariérový poradce) Volitelně TeP (Technické práce) v 7. ročníku Provázanost s dalšími předměty: Mat, Fyz, VV

Dílna a vybavení

Vybavení učebny (dílny) a zajištění provozu Standardní vybavení nářadím pro dřevo a kov Stoly se svěrákem Aku vrtačky Díky projektové výzvě V57 (rok 2016) dovybavena učebna a doplněna na 20 pracovišť Ve škole působí jeden vyučující se zaměřením PČ + Mat, další vyučující „kutilové a nadšenci“ ŠD: několik kroužků – Keramika, Vaření a pečení, Výtvarné techniky = podnícení tvořivé a rukodělné činnosti (pec na keramiku) Kroužek - Věda nás baví

Spolupráce se školami a partnery V průběhu posledních 3 let: Návštěvy dílen a laboratoří SŠ Na Bojišti, SPŠ Strojní, SPŠ Stavební, SŠ gastronomie a služeb, TUL IQ Landia Galerie Lázně (workshopy) Firmy: Magna, Škoda auto Bauhaus – materiál, odřezky SRPŠ při ZŠ U Soudu 9. roč. v minulém šk. roce název exkurze místo téma Živá knihovna povolání IQ landia Liberec prezentace firem Práce s plasty Agral Plast Liberec SŠ gastronomie a služeb ul. Dvorská, Liberec „Etiketa stolování“ 0. ročník festivalu uměleckých škol Severočeské muzeum Liberec prezentace uměleckých škol Magna Exteriors ul. Kubelíkova, Liberec exkurze do nástrojárny a výrobní haly, přednáška Úřad práce ul. Dr. M. Horákové, Liberec Volba povolání, profesní diagnostika, přehled škol a oborů Educa Jobs – veletrh vzdělávání Home Credit Arena Liberec prezentace SŠ a SOU

Škola a rodina Zájem/nezájem žáků a rodičů o technické profese Chybí soustavné vedení (až na vyjímky) ze stran rodiny Aktivity z větší části zaměřené na IT (povrchní znalost) Vedení k samostatné a rukodělné činnosti Zodpovědnost žáků a zákon. zástupců za vzdělání a uplatnění na trhu práce Výběr školy a oboru uplatnění a skutečný zájem/předpoklad X dítěte módní trendy a iluze rodičů není systémově vyžadována zodpovědnost (možnost studovat SŠ 6 i více let, …)

Aktivity (aktivizace) a akce Nejen v hodinách PČ a TeP, ale VV V Mat i Fyz lze zadat úkoly spojené s tvorbou modelů Výzdoba třídy, chodeb, školy Zájmové činnosti a kroužky – podpořit jakoukoliv manuální zručnost Jednorázové akce – pro žáky i rodiče Výtvarné dílny pro rodiče, vánoční či velikonoční tvoření apod.

Závěrem Snadněji se pracuje s rodiči žáků na 1. stupni Zájem většiny žáků tvořit a objevovat Zájem o manuální činnosti jen u některých žáků Malé krůčky (jednoduché činnosti), abychom žáky neodradili a oni zažili pocit úspěchu z vykonané práce/díla – (celková úroveň nižší než předchozí generace) Bez rodiny a vzorů v nejbližším okolí to jde ztuha Děkuji za pozornost.