Sociální pomoc Mirka Wildmannová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Veřejné projednání návrhu 2
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Správa sociálního zabezpečení
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Chudoba jako sociální problém
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Správa sociálního zabezpečení
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Novela zákona o místních poplatcích
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Krizová pomoc.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Rodinná politika Sociální politika II.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Sociální pomoc Mirka Wildmannová

Sociální pomoc = činnost subjektů směřující k poskytnutí pomoci všem osobám, které jsou ohroženy obtížnou sociální situaci. Tato pomoc má umožnit tuto situaci řešit nebo zmírnit. Obtížná sociální situace – nepříznivý stav nebo souhrn nepříznivých podmínek a okolností vztahující se k osobě nebo společně posuzovaným osobám

Cíl sociální pomoci Navrátit občanovi co nejrychleji sociální suverenitu Pomoci překonat přechodně stadium sociálně-ekonomických potíží Řešit trvalé svízelné postavení

Systém sociální pomoci řeší situace: Kdy jsou ohrožena práva občana Kdy se občan nachází v hmotné nouzi Kdy je občan v sociální nouzi a není schopen zabezpečit svoje potřeby vlastními silami Kdy mu tato situace hrozí

Výchozí principy moderní sociální pomoci: Demonopolizace Decentralizace státní sociální správy Demokratizace sociální správy Pluralizace zdrojů pomoci Změna objektu sociální pomoci Pluralizace forem – nástrojů sociální pomoci Humanizace prostředků sociální pomoci Přiměřenost sociální pomoci sociální potřebě Personifikace sociální pomoci Profesionalizace sociální pomoci

Nástroje sociální pomoci Poradenství Sociálně-právní ochrana Sociální prevence Sociální služby Dávky sociální péče

Poradenství Výměna informací mezi poradcem a klientem Úkolem poradenství je poskytnout pomoc při řešení obtížných sociálních situací občanů

Sociálně-právní ochrana Poskytuje se nezletilým dětem a občanům, kteří nemají způsobilost k právním úkonům nebo nejsou schopni vlastními silami uplatňovat oprávněné zájmy a zákonem chráněná práva Preventivní a poradenská činnost Výchovná opatření Ústavní výchova a ochranná výchova

Soubor aktivit ovlivňujících proces socializace a sociální integrace Sociální prevence Soubor aktivit ovlivňujících proces socializace a sociální integrace Ochrana společnosti před sociálně patologickými jevy (kriminalita, toxikomanie, rasismus, sociální parasitismus, násilí)

Sociální služby Služby sociální péče Pečovatelská služba Osobní asistence Služby rané péče Domovy pro osoby se zdravotním postižením Domovy pro seniory Chráněné bydlení Odlehčovací služby Sociálně zdravotní služby Služby sociální intervence Sociální poradenství Azylové domy Denní pobyty pro bezdomovce Noclehárny Krizová centra Linka důvěry Střediska drogové intervence Domy na půl cesty Terapeutické komunity

Financování sociální péče Sociální služby Dotace „na lůžko“ Dotace „na hlavu“ Kraje Obce (dotace na provoz DpS a ústavů sociální péče) NNO občané Dávky sociální péče Převážně financováno ze SR

1. Dávky při nedostatečném příjmu Příspěvek na výživu dítěte Fakultativní dávky Bezúročné půjčky

2. Dávky pro těžce zdravotně postižené občany, staré občany a osoby pečující o těžce zdravotně postižené občany Jednorázové dávky pro těžce zdravotně postižené občany a staré občany Opakující se peněžité dávky pro těžce zdravotně postižené a staré občany Mimořádné výhody pro občany se zdravotním postižením Příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu

3. Účelové dávky na specifické potřeby Dávky pro rodiny s dětmi Nenárokové dávky občanům společensky nepřizpůsobeným Nenárokové dávky občanům, kteří potřebují zvláštní pomoc

Problém nečerpání dávek Neznalost existence příslušné dávky Složitost žádosti o dávku – nejasnost v pravidlech Neschopnost komunikovat v úředním jazyce Zvládnutí administrativní procedury

Východiska systému a problémy k řešení: Skloubit koncipování podmínek nároků na pomoc x odborné posouzení individuální situace osoby Systém nesmí deformovat, nýbrž účelně korigovat primární příjmové rozdělení občanů vzniklé na trhu práce = odstranění tvrdostí trhu – akcent na nepeněžní formy sociální pomoci a sociální služby Důraz na aktivní opatření sociální pomoci : sociální prevence, práce s občanem Testování majetku klienta (stanovit vyvážený poměr mezi nutností ověřit co nejvíce okolností a nutnost respektovat soukromí občana)

Literatura: Krebs a kol.: Sociální politika, kap. 13