Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pythagorova věta a její odvození
Advertisements

PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená.
Pythagorova věta Mgr. Dalibor Kudela
EUKLIDOVY VĚTY A PYTHAGOROVA VĚTA
Matematika – 8.ročník Pythagorova věta
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Vytvořila: Pavla Monsportová 2.B
- řešení pravoúhlého trojúhelníku
PYTHAGOROVA VĚTA příklady
Pythagorova věta – využití VY_32_INOVACE_38-1-2
Pythagorova věta užití v prostoru
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Pythagorova věta – úvod
Pravoúhlý trojúhelník
Základní škola Ostrava – Hrabová Microsoft Office PowerPoint 2003
VY_42_INOVACE_109_PYTHAGOROVA VĚTA Jméno autora VMM. Lačná Datum vytvoření VMříjen 2011 Ročník použití VM8. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika Anotace.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Pythagorova věta autor.
Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Pythagorova věta.
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Pravoúhlý trojúhelník
Pythagorova věta 8. ročník
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Pythagorova věta.
Opakování Víš, co je to druhá mocnina ? Je to součin dvou sobě rovných činitelů. a 2 = a.a.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
V PRAVOÚHLÉM TROJÚHELNÍKU
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:9. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Goniometrické funkce autor.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
AnotacePrezentace, která se zabývá opakováním a doplněním znalostí o pravoúhlém trojúhelníku. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci.
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK V ROVINNÝCH GEOMETRICKÝCH OBRAZCÍCH
Pythagorova věta Pythagoras 570 př.n.l. – 510 př.n.l.
Pravoúhlý trojúhelník (procvičování)
Pythagorova věta Mgr. Petra Toboříková Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Hradec Králové, Komenského 234.
Pravoúhlý trojúhelník sekunda - osmileté studium Mgr. Štěpánka Baierlová Gymnázium Sušice Pythagorova věta.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_M_09 Goniometrické funkce - kosinus Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová.
PYTHAGOROVA VĚTA Pythagorova Pythagorova věta a věta k ní obrácená.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu:Pythagorova věta(EUPŠM13),
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:TROJÚHELNÍK-PYTHAGOROVA.
PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Vnitřní a vnější úhly v trojúhelníku
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
SINUS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Název: VY_32_INOVACE_MA_8A_12I Škola:
Pythagorova věta 7. třída Lenka Betlachová.
Goniometrické funkce Autor © Mgr. Radomír Macháň
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Pythagorova věta – popisuje vztahy stran v pravoúhlém trojúhelníku
Pravoúhlý trojúhelník, Pythagorova věta, přepona, odvěsna
TÉMA: Obvod trojúhelníku
COSINUS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: TROJÚHELNÍK-testy
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Pythagorova věta.
Transkript prezentace:

Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_M_01 PYTHAGOROVA VĚTA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3085 Anotace: 8. třída, matematika, geometrie, určování velikosti neznámé strany, pravoúhlý trojúhelník, výklad Zpracoval: Ing. Václav Pěnkava

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ VY_32_INOVACE_M_01 Pythagorova věta c2 = a2 + b2 Matematika: 8. ročník INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Cíl hodiny: Žáci vypočítají délku třetí strany pravoúhlého trojúhelníku. Dokážou využít Pythagorovu větu v praxi Určí, zda jde o pravoúhlý trojúhelník podle délky jednotlivých stran.

Pravoúhlý trojúhelník – délka stran

Pravoúhlý trojúhelník: Nejdelší strana je strana proti pravoúhlému vrcholu Tuto stranu nazýváme PŘEPONA Obě kratší strany nazýváme ODVĚSNA

Určete přepony a odvěsny u níže zobrazených trojúhelníků: Přepona : strana c A B Odvěsny : strany a, b C Přepona : strana a Odvěsny : strany b, c B A L M Přepona : strana m Odvěsny : strany k, l K

Pythagorova věta Obsah čtverce nad přeponou pravoúhlého trojúhelníku se rovná součtu obsahů čtverců nad oběma odvěsnami. Obsah čtverce nad přeponou pravoúhlého trojúhelníku se rovná součtu obsahů čtverců nad oběma odvěsnami. Jestliže je v trojúhelníku součet druhých mocnin délek dvou kratších stran roven druhé mocnině délky nejdelší strany, potom je tento trojúhelník pravoúhlý.

je trojúhelník pravoúhlý Pythagorova věta c2 = a2 + b2 Když a2 + b2 = c2 je trojúhelník pravoúhlý

Grafický důkaz: 1 2 3 4

C Výpočet třetí strany: b a A B c Určete přeponu: strana c Trojúhelník ABC a = 3 cm, b = 4cm vypočítejte délku strany c c2 = 25 c2 = a2 + b2 c2 = 32 + 42 c2 = 9 + 16 c = 5 c2 = 25

Další příklady: pracovní sešit str. 44 Výpočet třetí strany: b a A B c Určete přeponu: strana c Trojúhelník ABC Další příklady: pracovní sešit str. 44 a = 6 cm, c = 10cm vypočítejte délku strany b b = 8

je trojúhelník pravoúhlý Jedná se o pravoúhlý trojúhelník KLM? Když a2 + b2 = c2 je trojúhelník pravoúhlý Jedná se o pravoúhlý trojúhelník KLM? 1. k = 10 cm, l = 5 cm, m = 8cm ne 2. k = 10 cm, l = 12 cm, m = 9cm ano 1. k = 3,2 cm, l = 4,1 cm, m = 5,2cm skoro 10,24 + 16,81 = 27,05 5,22 = 27,04

Použitá literatura: PhDr. Jana Müllerová, CSc a kol., MATEMATIKA pro 8. ročník základní školy Geometrie, Praha, Kvarta 1999, ISBN – 80-85570-94-7 Obrázky jsou dílem autora.