ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Chemická termodynamika I
Vnitřní energie, práce, teplo
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Molekulová fyzika a termika
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Změny skupenství Fyzika 2. ročník studijního oboru
Skupenské změny.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Látky mohou mít tři skupenství:
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
FYZIKA Změny skupenství.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Vypařování a kapalnění
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV:VY_32_INOVACE_10B_11_Křivka_deformace TEMA:Molekulová.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_14 Název materiáluZměny skupenství.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_16 Značky.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
TEPLO.
Změny skupenství látek
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_15 Jednotky.
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10B_16_Tání_a_tuhnutí TEMA: Molekulová fyzika a termika ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY: 31.07.2013

ANOTACE Tento materiál slouží k vysvětlení a procvičení jevu tání a tuhnutí a je připraven pro hodiny fyziky v 3. ročníku šestiletého gymnázia a pro 2. ročník čtyřletého gymnázia. První část této prezentace se věnuje teorii tohoto problému a je doplňována výkladem učitele.. Studenti sledují výklad učitele a mohou mu klást dotazy. Další část prezentace se věnuje tvorbě křivky, kde je využita výše vysvětlená látka. Učitel konstrukci slovně popisuje a vysvětluje. Studenti konstrukci zapisují do sešitu. V poslední části prezentace je uveden neřešený příklad. Studenti navrhují jeho řešení. Jeden ze studentů nebo učitel řešení rýsuje do promítaného zadání pomocí světelného pera na interaktivní tabuli, nástrojem „pero“ (nástroj programu PowerPoint) nebo fixem na tabuli. Materiál je určen pro interaktivní výuku.

Tání a tuhnutí

Teplota tání/ tuhnutí tt Lt= skupenské teplo tání/tuhnutí lt = měrné skupenské teplo tání -teplo, které přijme 1kg pevné látky při teplotě tání, aby se změnil na kapalinu téže teploty [ ]

Děj Látka přijímá teplo  roste Ek částic  zvýšení střední vzdálenosti částic  Roste Ep vzájemné polohy částic Při tt narušení vazby v krystalové mřížce  rozpad  tání Látka při tt přijímá teplo  t a Ek se nemění zvýšení Ep

Kinetická teorie Teplota tuhnutí  krystalizace  soustava volně se pohybujících krystalků Tuhnutí celé látky vznikají zrna polykrystalická látka

Rostoucí vnější tlak roste teplota tání zvětšení objemu pří tání (Pb) Rostoucí vnější tlak klesá tt snížení objemu (led)

Křivka tání

Regelace ledu

Příklady Vypočtěte teplo potřebné k roztavení hliníkového předmětu o hmotnosti 10kg a počáteční teplotě 20°C. Teplota tání hliníku je 660°C, měrná tepelná kapacita hliníku je 896 J/kg*K a měrné skupenské tání hliníku 400kJ/Kg.

Řešení 9700000 J

Křížovka

Otázky Jednotka prostorového úhlu. Zabývá se příčinami pohybu hmotných objektů. Děj, při kterém se pevná látka mění na plyn. Jak se nazývá tato rovnice?: y = ym * sin 2π (t/T - x/λ ) Pronikání jedné látky do látky druhé. Mezi jaké pevné látky patří alfalt? První Newtonův zákon se také nazývá ? Který děj probíhá za konstantního tlaku? Při jakém ději nedochází k tepelné výměně mezi prostředím, ve kterém všude existují stejné fyzikální podmínky? Která rovnice vyjadřuje zákon zachování tepelné energie? Změna vnitřní energie nastane tepelnou výměnou a ….. ? Jednotka svítivosti. Těleso, které dodává teplo se nazývá?

Řešení

Zdroje Archiv autora