Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10B_07_Kruhový_děj TEMA: Molekulová fyzika a termika ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

2 ANOTACE Tento materiál slouží k vysvětlení a procvičení kruhového děje a je připraven pro hodiny fyziky ve 3. ročníku šestiletého gymnázia a pro 2. ročník čtyřletého gymnázia. První část této prezentace se věnuje teorii tohoto problému a je doplňována výkladem učitele. Studenti sledují výklad učitele a mohou mu klást dotazy. Další část prezentace se věnuje řešení příkladu, kde je využita výše vysvětlená látka. Učitel řešení slovně popisuje a vysvětluje. Studenti příklad zapisují do sešitu. Studenti navrhují jeho řešení. V další části studenti řeší tajenku. Jeden ze studentů nebo učitel řešení zapisuje do promítaného zadání pomocí světelného pera na interaktivní tabuli, nástrojem „pero“ (nástroj programu PowerPoint) nebo fixem na tabuli. Materiál je určen pro interaktivní výuku.

3 Kruhový děj s ideálním plynem

4 Kruhový děj (cyklický děj)
Počáteční a koncový stav je stejný = uzavřený děj Práce, kterou může vykonávat plyn při zvětšování objemu. Není možné rozpínat plyn donekonečna.

5 Pracovní diagram pro kruhový děj
Obsah plochy uvnitř křivky zobrazující v p,V diagramu odpovídá celkové práci vykonané látkou během jednoho cyklu.

6 Celková práce W‘, která vykoná pracovní látka během jednoho cyklu kruhového děje, se rovná celkovému teplu Q= Q1- Q2, které přijme během tohoto cyklu od okolí

7 Účinnost kruhového děje
Z tepla Q1 odebraného ohřívači se využije jen část k vykonání práce W‘, neboť zbývající část tepla (teplo Q2) odevzdá plyn chladiči. Pro účinnost η kruhového děje tedy platí: . Vždy menší než 1.

8 Příklady Plyn přijal od ohřívače během jednoho cyklu teplo 7 MJ a předal chladiči teplo 3 MJ. Jakou práci při tom vykonal? Jaká je účinnost tohoto cyklu?

9 Výsledek 4 MJ a 57%

10 Dnešní tajenka Fyzika Teplo Diagram Objem Tlak Hustota Parní stroj
C S P Y E B T Ž W F Z Q X I K U V Ř D O M Ě R Á J N Í Ú Š G Č É Ý Fyzika Teplo Diagram Objem Tlak Hustota Parní stroj Účinnost Plyn Pascal

11 Výsledky H L A C S P Y E B T Ž W F Z Q X I K U V Ř D O M Ě R Á J N Í Ú
Š G Č É Ý

12 Zdroje Archiv autora


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google