Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_Inovace_GR04_Mra01_02 Vytvořeno: Listopad 2012 Autor: Mgr. Hana Mrázová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Sada: Děje v plynech Název vzdělávacího materiálu: Izochorický děj Ročník: 1. až 4. ročník čtyřletého gymnázia

2 Anotace: Prezentace popisuje izochorický děj. Slouží pro prezentaci tohoto tématu, ale také jako učební materiál pro samotné žáky. Očekávané výstupy: Žák uvede charakteristiku izochorického děje

3 Děj, při němž je objem plynu stálý
Izochorický děj Děj, při němž je objem plynu stálý

4 Zákon Charlesův Při izochorickém ději s ideálním plynem stálé hmotnosti je tlak plynu přímo úměrný jeho termodynamické teplotě.

5 p-V diagram pro izochorický děj
Závislost tlaku na objemu při izochorickém ději je v p-V diagramu vyjádřena přímkou rovnoběžnou s osou p, která se nazývá izochora.

6 Energetické hledisko Při izochorickém ději se teplo, které plyn vymění
s okolím, projeví jen změnou teploty plynu.

7 Energetické hledisko I. termodynamický zákon
Pokud se nemění objem soustavy, plyn ani vnější síla práci nekoná (W´ = 0). Přijímá-li soustava teplo (Q>0), roste její vnitřní energie. A naopak, jestliže odevzdává soustava teplo (Q<0), vnitřní energie soustavy klesá.

8 Schéma k vysvětlení energetického hlediska
V = konst. T1>T2 p1>p2 W‘ = 0 Q = ΔU V T1 p1 V T2 p2

9 Test Při izochorickém ději je konstantní následující stavová veličina:
A) teplota B) tlak C) objem D) látkové množství C) objem

10 Test Při izochorickém ději v ideálním plynu:
Plyn neodebírá teplo z okolí Odebírané teplo se využívá na práci vykonanou proti vnějším silám Dodané teplo se mění na vnitřní energii plynu Dodané teplo se částečně mění na vnitřní energii plynu, částečně na práci vykonanou proti vnějším silám Dodané teplo se mění na vnitřní energii … plynu

11 Test V p,V diagramu je izochora A) rovnoběžná s objemovou osou
B) rovnoběžná s tlakovou osou C) větev hyperboly D) parabola B) rovnoběžná s tlakovou osou

12 Test Při izochorickém ději platí zákon: A) Poissonův B) Charlesův
C) Boylův – Mariottův D) Gay - Lussacův B) Charlesův

13 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Izochora.jpg
Licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported Vlastní obrázky


Stáhnout ppt "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."

Podobné prezentace


Reklamy Google