Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Karboxylové kyseliny Zdroje a použité materiály : viz str. 11 Anotace : formou prezentace se žáci seznamují se základními , prakticky využívanými příklady karboxylových VY_32_INOVACE_57_KARBOXYLOVE_KYSELINY Vytvořeno jako DUM do předmětu chemie pro 9. ročník na ZŠ Studentská Mnichovo Hradiště dne 2.5.2012 Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách
Karboxylové kyseliny Další ze skupiny kyslíkatých derivátů uhlovodíků Charakteristická skupina – COOH Často triviální názvy
Kyselina mravenčí (methanová) HCOOH V přírodě – obsažena v jedu mravenců, vos, včel; žahavá látka kopřiv, výskyt v ovoci, zelenině Vlastnosti - bezbarvá, ostře páchnoucí kapalina, leptavé účinky Použití -, výroba barviv, zpracování kůží, desinfekční přípravek (např. pro včelstva) obr. 1 obr. 2 obr. 3
Kyselina octová (ethanová) H3C - COOH V přírodě – obsažena v rostlinách Vlastnosti - bezbarvá, štiplavě páchnoucí žíravina Použití – potravinářství = 8% roztok ocet (konzervant, ochucovadlo); - lékařství = výroba léků (acylpyrin, protiotokové látky) - výroba plastů (platíčka léků), barviv (součást temperových barev), acetonu Obr.4 Obr.5
Další zástupci : Kyselina máselná (butanová) Nepříjemně páchnoucí látka, obsažena v potu, zvratcích V živoč. tucích a rostl. olejích vázaná na glycerol uvolňuje se při žluknutí (kažení) Obr.6 Obr.7
Kyselina citronová Kyselina benzoová V citrusových plodech, nezralém ovoci Použití jako konzervační látka E 330 (pro šťávy, džusy, marmelády apod.) Obr. 8 Kyselina benzoová Použití jako konzervační látka E 210 (pro hořčice, nealko nápoje apod.) (Sůl benzoan sodný E 211 - džemy, sýry, zubní pasty) Dráždivé účinky – nevhodné pro děti do 3 let Obr. 9 Obr. 10
Kyseliny v kosmetice Kys. Palmitová – zisk z kokosového oleje, Kys. Stearová – zisk z hovězího loje Výroba mýdel, krémů, šampónů, sprchových gelů, pěn do koupele Důvod použití ? Obr. 11
1 - http://fotoblog.in/clanek/101 2. -http://www.labuznik.com/article.php?ID=57 3. - http://www.vcely-uly.cz/zajimave-clanky 4 - http://www.ireceptar.cz/vareni-a- recepty/zavarovani/ocet-nad-zlato-tipy-triky-a-rady- z-bzence/ 5 - http://www.carevox.fr/medicaments- soins/Medicaments-enfin-un-portail-d-information- public 7 - http://zdravi.foodnet.cz/cze/pages/tuky 6 - http://pari.cz/123/dezinformace-vyustila-v- savlovy-tanec 8 - http://www.zschemie.euweb.cz/kyseliny/kyseliny1.ht ml 9 - http://www.dadcando.com/default_DOING.asp?proje ct=JamLabels&catagory=StayingIn&lhs=StayingIn 10 - http://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:Benzoic- acid-3D-vdW.png 11 - http://cicijiang.en.made-in- china.com/product/obSEHeFurmIw/China-Shampoo- 5008-.html