balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Advertisements

Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Revize Nového přístupu
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Program předcházení vzniku odpadů ČR
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor odpadů
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Deset let existence zpětného odběru elektrozařízení v ČR realizovaného na principu prodloužené odpovědnosti výrobce (EPR) Praha, 19. května 2015 Mgr. Ing.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Právní režim nakládání s odpady
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Akční plán EU pro oběhové hospodářství 11 Ing. Pavlína Kulhánková TVIP 2016 Hustopeče u Brna,
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
Prevence vzniku obalových odpadů podle zákona o obalech Aktuální informace týkající se omezování spotřeby plastových odnosných tašek v ČR v návaznosti.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 11 Předcházení vzniku odpadů 2015 Praha 6. – 7.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Ministerstvo životního prostředí Jaromír Manhart odbor odpadů
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Ekologická politika EU
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Problematika potravinových odpadů v ČR
Odpadová legislatíva – Waste package Akčný plán Circular economy
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference „Předcházení vzniku odpadů 2017“ 12. října 2017, Praha

OBSAH PREZENTACE Balíček k oběhovému hospodářství – prevence vzniku odpadů Cíle a stav v ČR Stav projednávání Priority ČR Širší legislativní rámec oběhového hospodářství a prevence vzniku odpadu Závěry

Balíček k oběhovému hospodářství obsah

Balíček EK k oběhovému hospodářství Předložen Evropskou komisí 2. prosince 2015. Nelegislativní část Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů – Uzavření cyklu – Akční plán EU pro oběhové hospodářství. Legislativní část Směrnice o odpadech, směrnice o skládkách odpadů, směrnice o obalech, směrnice o WEEE, směrnice o bateriích a akumulátorech, směrnice o vozidlech s ukončenou životností. Hlavní změny – směrnice o odpadech, směrnice o obalech, směrnice o skládkách odpadů.

Balíček k oběhovému hospodářství Legislativní návrhy – hlavní okruhy Základní definice v oblasti odpadového hospodářství (komunální odpad, stavební a demoliční odpad, zasypávání, ostatní odpad, bioodpad, příprava k opětovnému použití, a další). Zvyšování cílů pro recyklaci komunálních odpadů, obalových odpadů, nový cíl pro redukci skládkování: 55 – 70% pro roky 2025 a 2030 – recyklace komunálních odpadů. 70 – 80% pro roky 2025, 2030 – recyklace obalových odpadů (nové vyšší cíle pro jednotlivé materiály). 5 - 10% z produkce komunálních odpadů skládkováno.

Balíček k oběhovému hospodářství Legislativní návrhy – hlavní okruhy Stanovení minimálních požadavků na rozšířenou odpovědnost výrobců. Opětovné použití (re-use) a jeho sledování. Harmonizace výpočtových metod. Měřící bod pro recyklaci. Harmonizace požadavků na vedlejší produkty a stanovení konce odpadu. Zavedení registru nebezpečných odpadů. Zavedení separovaného sběru bioodpadů. Prevence vzniku odpadů.

Balíček k oběhovému hospodářství prevence vzniku odpadů – hlavní okruhy Explicitní cíl pro opětovné použití (v rámci cíle pro recyklaci komunálních odpadů) – prosazuje zejména Evropský parlament. Opatření k opravitelnosti, rozebíratelnosti a vylepšování výrobků. Požadavky na EPR - modulace příspěvků výrobců podle recyklovatelnosti výrobků. Bioodpady - přímé uvedení podpory domácího kompostování ve směrnici o odpadech. Otázka plánovaného zastarávání výrobků (planned obsolescence) – prosazuje Evropský parlament. Záruky. Dostupnost náhradních dílů. Podpora re-use u výrobků s obsahem kritických surovin (critical raw materials). Předcházení vzniku potravinových odpadů – závazný cíl, definice. Cíl pro potravinové odpady. Cíl pro redukci znečištění moří (marine litter).

Balíček k oběhovému hospodářství stav projednávání

Balíček k oběhovému hospodářství Stav projednávání Evropský parlament (EP) + Evropská komise + Rada V současnosti probíhají diskuse mezi EP a Radou. EP ambicióznější postoj k řadě oblastí. Dohoda o balíčku je podle EK možná do konce roku 2017. Nejsou projednány ještě důležité okruhy – například cíle. Balíček je velmi rozsáhlý. Jednání budou spíše pokračovat ještě v roce 2018. V první polovině roku 2018 bude předsedat Radě Bulharsko.

Balíček k oběhovému hospodářství hlavní cíle X stav v ČR

RECYKLACE OBALOVÝCH ODPADŮ (%) 2014 – EU EP 2025 (70%) EK 2025 (65%) MT PRES 2025 (60%)

RECYKLACE OBALOVÝCH ODPADŮ (%) 2014 – EU EP 2030 (80%) EK 2030 (75%) MT PRES 2030 (70%)

Prognóza POH ČR – 60% 2024 EP 2025 (60%) EK 2025 (60%) MT PRES 2025 (55%)

EP 2030 (70%) EK 2030 (65%) MT PRES 2030 (60%)

ČR 2 500 000 tun MT PRES 2030 – 40% Prognóza POH ČR – 12% 2024 EK 2030 (10%) EP 2030 (5%)

Balíček k oběhovému hospodářství priority ČR

Vybrané priority ČR v oblasti oběhového hospodářství Definice základních pojmů (komunální odpad, bioodpad, stavební a demoliční odpad, ostatní odpad, příprava k opětovnému použití atd.). Harmonizace metod pro výpočty úrovně recyklace. Jasný a ambiciózní cíl pro omezování skládkování. Prevence vzniku odpadu. Realistické cíle pro recyklaci odpadů a odpadů z obalů. Sjednocení vykazování členských zemí v oblasti odpadů a druhotných surovin pro různé instituce EU. Harmonizace právních požadavků na vedlejší produkty a status konce odpadu. Povinné třídění bioodpadů.

Širší legislativní rámec oběhového hospodářství

Širší legislativní rámec oběhového hospodářství Výrobková (produktová) legislativa Chemická legislativa Spotřebitelská legislativa Ekonomická a fiskální legislativa Potravinářská legislativa Legislativa veřejných zakázek Rozšířená odpovědnost výrobců (EPR) Plasty a mikroplasty Nástroje pro sledování environmentálního vlivu podniků Bioekonomika Kolaborativní a digitální ekonomika Statistika a indikátory

Závěry Projednávání stávajícího balíčku k oběhovému hospodářství pokračuje. V roce 2017 lze očekávat posun v jednáních. Dokončení – konec 2017/ spíše 2018. Vzhledem k rozsahu balíčku je projednávání komplikované. ČR preferuje urychlené dojednání balíčku. ČR ve skupině zemí usilujících o dostatečnou míru ambice balíčku i v oblasti prevence vzniku odpadů. ČR aktivně prosazuje své priority - redukce skládkování, povinný sběr bioodpadů, recyklace, EPR, výpočtové metody a další. Kritickým místem pro rozvoj oběhového hospodářství v ČR je vysoká míra skládkování komunálních odpadů.

Ministerstvo životního prostředí DĚKUJI ZA POZORNOST. Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí jan.marsak@mzp.cz