Kód: VY_32_INOVACE_8_17 Šablona: III/2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Tematický okruh: Člověk ve společnosti (Kulturní život)
Číslo a název šablony klíčové aktivity
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze školám
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE _19 Romantismus
ROMANTISMUS (Přibližně 19. století).
Hudební výchova 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Z franc. romantique = jako v románu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor: Mgr. Helena Kremsová, ZŠ Masarykova, Ostrov
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Příklady na využití. Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv05/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Autor: Mgr. Helena Kremsová, ZŠ Masarykova, Ostrov
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Antonín Dvořák
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.16 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Klavírní a housloví virtuosové období romantismu Typ: DUM – test,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_851_8TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Název: VY_32_inovace_HV6789_03 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s rysy romantické hudby a v druhé části se zaměřuje.
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Romantismus.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/13 Název materiálu: Hudba v období romantismu Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/20 Název materiálu: Velmi stručný přehled dějin vážné hudby Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_13_Hudba v období klasicismu.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola Netvořice Autor:Mgr. Ludmila Vodehnalová Název:VY_32_INOVACE_04_ Téma:Klasicismus Č. projektu:OP VK 1.4.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/01 Název materiálu: Periodizace dějin hudby Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
Test ověřující znalosti z HV
Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/ Projekt MŠMT ČR
Romantismus v hudbě AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Neutronová hvězda Vesmír Název školy
Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Vlastnosti střídavého proudu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Opera AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_27_09_HV6_Skála
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Elektrické napětí Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: Základní škola Netvořice
Fáze měsíce Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód: VY_32_INOVACE_8_17 Šablona: III/2 Škola: Základní škola a mateřská škola Ostrava-Hrabůvka, Krestova 36A, příspěvková organizace Název : romantismus Autor: PaedDr. Yvona Lišková Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny hudby Ročník: 8. Klíčová slova: hudba, hudební forma, hudební skladatel, opera, árie, sbor Anotace: DUM je zaměřen na seznámení žáků s principy hudebního romantismu, jeho součástí je i závěrečný vědomostní kvíz a praktická aktivita (nácvik valčíku)

ROMANTISMUS

1820 - 1900

Romantismus je umělecký směr druhé poloviny 18. a začátku 19. století. Termín „romantismus“ byl odvozen od slova román, který byl v 18.století ve veliké oblibě. Nový umělecký směr našel uplatnění ve všech druzích umění.

Na rozdíl od předchozího klasicismu si romantismus libuje ve snění, miluje fantazii a zajímá se o historii, přírodu, folklór a exotiku. Romantici žijí podle svých idejí a dávají společnosti na vědomí svůj nesouhlas s jejím uspořádáním a jejími konvencemi (nezvyklým oblečením a vystupováním).

individuální prožitek Romantismus se orientuje na cit, individuální prožitek a duši (často trýzněnou).

(na rozdíl od renesance), nýbrž v rytířském středověku. Kořeny hledá v minulosti, ale ne v antice (na rozdíl od renesance), nýbrž v rytířském středověku.

V období romantismu má hudba primární postavení. Hudebník je svobodný občan nezávislý na zaměstnavateli. Do hudebního života vstupuje podnikání (impresário = producent), umělec vystupuje za honorář, publikum platí vstupné.

Hudba se stává samozřejmou součástí běžného měšťanského života (vlastnictví klavíru je otázka prestiže, dovednost hry na něj součástí povinné výchovy bohatých dívek).

Tím se také rozrůstá počet hráčů Hudba je provozována ve velkých koncertních sálech a v divadlech pro početné obecenstvo. Tím se také rozrůstá počet hráčů v orchestru (cembalo nahradil klavír). Vzniká programní hudba.

Nové hudební formy - symfonická báseň fantazie píseň impromptu [emprompty] – skladba založená na volné improvizaci elegie (žalozpěv)

Silné národní cítění a zájem o národní historii vede ke vzniku jednotlivých národních škol.

Závěrečný kvíz aneb Co sis zapamatoval/a 1. Do kterého období romantismus datujeme? 2. Které znaky jsou typické pro romantické umění? 3. Co je to programní hudba? 4. Vyjmenuj nové hudební formy, které romantismus přinesl.

cit. 2012-08-17]. Dostupné pod licencí Creative Commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ligeti,_Antal_- Romantic_Waterside_Landscape_with_Figures_%281886%29.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Th%C3%A9odore_G%C3%A9ricault_-_Head_of_a_Drowned_Man.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gericault-trois-cr%C3%A2nes-Montargis.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gericault-deluge.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adam_Mickiewicz.PNG http://commons.wikipedia.org/wiki/File:?title=Datei:Ludwig_Emil_Grimm_Mann_am_Klavier.jpg&filetimestamp=20070104172958 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Theodore_Gericault_-_Evening-_Landscape_with_an_Aquaduct,_1818.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha_2005-09-20_n%C3%A1rodn%C3%AD_divadlo.jpg