Vyšetření v PP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy první pomoci.
Advertisements

POLOHOVÁNÍ RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI PŘI ZLOMENINÁCH
TÉMA Fyzikální vyšetření
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
První pomoc Úrazy ve škole.
Záchranář a zásady pomoci
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Algoritmus použití AED
PRVNÍ POMOC postup u akutní příhody 07
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Základy první pomoci 7. ročník.
Ztráta funkce distribuce kyslíku a živin ke tkáním.
Elektronická učebnice – II
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
bezvědomí a resuscitace Guidelines 2005
Laická první pomoc.
alimentární otravy, uštknutí
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Polytrauma J. Málek.
KPCR Kardiopulmocerebrální resuscitace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
Úrazy hlavy, krku, páteře a pánve
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
TÉMA Fyzikální vyšetření
Bezvědomí Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
Neodkladná resuscitace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_INOVACE_PPM11760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Zlomeniny a poranění kloubů
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Školení první pomoci
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
2. První pomoc – bezvědomí
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.
Kurz první pomoci Marcela Balatková (studentka 1.LF UK)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Radana Marelová Název : VY_32_INOVACE_2A_19_Lidské_tělo Téma:
První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo12 Označení materiálu evo12_resuscitace.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_20_P8_Bartonkova TÉMA: První pomoc OBSAH: První pomoc ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_19_Péče o zdraví – první pomoc.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.29_Prvni_pomoc_zastava_dechu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6. ročník III
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento projekt je spolufinancován z
K výuce zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
Znaky života člověka Průběh lidského života
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
VY_52_INOVACE_02_01_ první pomoc
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Kurz základní resuscitace
VY_32_INOVACE_24_Stabilizovaná poloha
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vyšetření v PP

Prvotní vyšetření Prvotní vyšetření slouží k zjištění stavu základních životních funkcí. Prvotní vyšetření se zakládá na tom, co bezprostředně sledujeme na postiženém. Patří sem stav vědomí a dýchání. (Kontrola krevního oběhu, čili detekce pulzu se dnes již neprovádí). Dýchání zjišťujeme několika způsoby: Pohledem – pozorujeme zvedání hrudníku Poslechem – přiložíme ucho k ústům nemocného, případný dech slyšíme, nebo i cítíme na své tváři Pohmatem – dlaní ruky se dotýkáme hrudníku, takto si můžeme ověřit zvedání hrudníku Celý postup prvotního vyšetření by neměl trvat déle než 10 vteřin. V případě, že nejsou přítomny základní životní funkce, u dospělého voláme 155 a pokusíme se zabezpečit nejprve jejich obnovení a až pak přistoupíme k druhotnému vyšetření a polohování pacienta. U dětí zahájíme resuscitaci, po 1 – 1,5 minutě voláme ZZS.

Halóó, slyšíte mě? Co se Vám stalo? JEDINEC musí být orientován MÍSTEM VĚDOMÍ REAKCE NA: Oslovení Mírné zatřesení Bolestivý podnět – se již nedoporučuje! Př.: Na co byste se zeptali při nálezu osoby? Jak byste zjistili míru zachovalého vědomí? Halóó, slyšíte mě? Co se Vám stalo? JEDINEC musí být orientován MÍSTEM – ČASEM – OSOBOU!

Druhotné vyšetření Cílem tohoto vyšetření je odhalení dalších příznaků, které bezprostředně neohrožují život postiženého, ale v případě, že by zůstaly neodhalené, mohly by způsobit jiné zdravotní komplikace.

1. Anamnéza a současný stav Jedná se o zjištění dosavadního zdravotního stavu postiženého a popis vzniku úrazu, nehody, či nastalé příhody. Pokud je pacient při vědomí, důležitý je rozhovor a komunikace s ním. Po našem představení zjišťujeme od postiženého: jeho jméno, informace o tom co se stalo, jak k tomu došlo, cílenými otázkami (např. léčíte se dlouhodobě s něčím?“ „Užíváte pravidelně nějaké léky?“) se snažíme zjistit, co mohlo vést k současnému stavu. pacienta se ptáme na bolesti v určitých oblastech, na zvláštní nebo nezvyklé pocity a tyto ihned vyšetříme, prohlédneme apod. V případě, že je postižená osoba v bezvědomí, snažíme se o odběr anamnézy od příbuzných nebo svědků nehody.

2. Okolí nehody Při druhotném vyšetření si pozorně všímáme i okolí místa, kde jsme pacienta nalezli. pohozené injekční stříkačky, láhve od alkoholu, blistry od léků, zbytky jídla, chemické látky, nástroje a přístroje, mohou pomoci k odhadnutí důvodu bezvědomí, mechanismu úrazu, typu úrazu, apod.

3. Celkové vyšetření „od hlavy k patě“ Během tohoto vyšetření postupně kompletně vyšetříme člověka, kterému poskytujeme první pomoc. Důležité je vysvětlit co jdeme dělat, aby případně nedošlo k nedorozumění. Při samotném vyšetřování se snažíme s nemocným hýbat co nejméně.

Hlava a krk zde si všímáme: vyšetřím pohledem i pohmatem barvy pokožky, deformací lebky, povrchových zranění, pozorujeme velikost zorniček (měly by být stejně veliké), krvácení z nosu, uší a úst (taktéž aktuální změny chrupu, u pacientů s poruchou vědomí případně vyjmeme zubní protézu, nečistoty, zvratky), všímáme si barvy rtů, zápachu dechu, celkového postavení a deformit v oblasti hlavy a krku vyšetřím pohledem i pohmatem

Hrudník Pozorujeme: dýchání, pohmatem i pohledem stabilitu hrudníku, bolestivost, modřiny, vnější poranění hrudníku, vytékání krve, …

Horní končetiny deformace, bolestivost, otok či modřina nám může signalizovat vykloubení či zlomeninu, krvácení může značit zející ránu či otevřenou zlomeninu, pohyblivost a citlivost končetin.

Břicho otevřené poranění, samotné břicho prohmatáme (tvrdé a napnuté břicho v případě, že jej pacient nezatíná, může značit vnitřní zranění či krvácení). Pánev – vyšetříme ji zapřením se našimi končetinami o lopaty kostí kyčelních, zjistíme takto její stabilitu.

Dolní končetiny deformace, bolestivost, otok či modřina nám může signalizovat vykloubení či zlomeninu, krvácení může značit zející ránu či otevřenou zlomeninu, pohyblivost a citlivost končetin.

Páteř a záda při podezření na úraz páteře (dopravní nehoda, pád z výše), pokud možno s pacientem nehýbeme, zjišťujeme, zdali pacient cítí končetiny, případně schopnost pohybu prstů.

Po druhotném vyšetření pacientovi ošetříme všechna zranění, která jsme našli a opět zkontrolujeme životní funkce. S nemocným komunikujeme během celého vyšetření. Za stálého dohledu vyčkáme příjezdu ZZS.

VIDEO