Nástroje ochrany ŽP Jana Soukopová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“  Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Nástroje ochrany ŽP Aleš Pánek Katedra ekologie a ŽP.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Nástroje ochrany ŽP Katedra ekologie a ŽP.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Nástroje ochrany ŽP Jiří Vojar Katedra ekologie a ŽP.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekologický pilíř – celkový přehled
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
Ekonomie životního prostředí
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Operační program Životní prostředí
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Daňová teorie a politika
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Mgr. Magdaléna Peterková
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Finanční a rozpočtové právo
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Ekonomické nástroje a ochrana životního prostředí
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Ekonomické nástroje ochrany ŽP ekologické daně
Ekonomické nástroje ochrany ŽP ekologické daně Jana Soukopová.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Právní režim nakládání s odpady
1 Ekonomické nástroje ochrany životního prostředí teze BDS Jaro 2011.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Ekonomické nástroje ochrany ŽP
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Transkript prezentace:

Nástroje ochrany ŽP Jana Soukopová

Nástroje ochrany ŽP Zvyšování povědomí veřejnosti v otázkách životního prostředí, environmentální vzdělávání, výchova a osvěta Právní nástroje Ekonomické nástroje Dobrovolné nástroje Informační nástroje Nástroje strategického plánování Nástroje zapojování veřejnosti Výzkum a vývoj Mezinárodní spolupráce Institucionální nástroje

Ekonomické nástroje Poplatky za znečišťování životního prostředí Poplatky za využívání přírodních zdrojů Uživatelské poplatky Daně Sankční platby (pokuty, přirážky) Daňové úlevy Finanční podpory Úlevy (v placení poplatků, ostatní úlevy) Depozitně refundační systémy (zálohování, recyklační poplatky) Obchodovatelná emisní povolení. Environmentální pojištění.

Poplatky za znečištění ŽP poplatky za znečišťování ovzduší, poplatky za vypouštění odpadních vod, poplatky za ukládání odpadů na skládky, poplatky za spalování odpadů, poplatky za hluk, administrativní, resp. místní poplatky

Poplatky za využívání přírodních zdrojů poplatky za odběry podzemní vody, poplatky za odběry vody z vodních toků, odvody za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu, poplatky za odnětí pozemků plnění funkcí lesa, úhrady z dobývacího prostoru a z vydobytých vyhrazených nerostů, poplatky za kácení dřevin.

Uživatelské poplatky pokrytí nákladů kolektivních služeb financování místních vlád sběr odpadu, stočné poplatky/daně za užití přírodních zdrojů: poplatky za odběry podzemní vody poplatky za odběry povrchových vod odvody za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu poplatky za odnětí pozemků plnících funkci lesa úhrady z dobývacího prostoru úhrady z vydobytých vyhrazených nerostů poplatky za kácení dřevinpoplatky za spotřebu látek poškozujících ozonovou vrstvu, poplatky za užívání vybraných umělých hnojiv a pesticidů, poplatky za používání tašek z umělých hmot, apod.

Daně daně k ochraně životního prostředí x komunální (místní) daně V současné době sválená ekologická daňová reforma a její harmonogram Daně na energie dle obsahu energie v palivech dle obsahu uhlíku elektřina, fosilní zdroje, obnovitelné zdroje energie vyčleňovány daně k ochraně životního prostředí komunální (místní) daně poplatky/daně na výrobky za spotřebu látek poškozujících ozónovou vrstvu, za užívání vybraných umělých hnojiv a pesticidů, za užívání baterií, za používání tašek z umělých hmot apod.

Daňové úlevy v rámci DPH, v rámci spotřebních daní, v rámci daní z příjmů, v rámci silniční daně, v rámci daně z nemovitostí, v rámci daně dědické a darovací.

Finanční podpory granty, dotace, dary: výhodné půjčky (soft loans), ze státního rozpočtu, z účelových fondů, z evropských fondů z mezinárodních fondů výhodné půjčky (soft loans), garance úvěrů.

Flexibilní tržní mechanismy - obchodovatelné povolení převoditelné kvóty („cap and trade“) kredity na snížení emisí průměrné limity na obdobné výrobky převoditelné uživatelská práva převoditelná práva čerpat přírodní zdroje

Dobrovolné nástroje označování ekologicky šetrných výrobků – ekolabelling, včetně podpory tzv. zeleného nakupování, zavádění environmentálních systémů řízení podle EMAS nebo ISO 14001, uplatňování principů čistší produkce, uzavírání dobrovolných dohod ústící v závazky organizací používat šetrnější technologie a postupy z hlediska dopadů na ŽP nástroje podporujících změnu vzorců potřeby a výroby jako jsou LCA, ekodesing, reporting, zelené nakupování, nástroje vytváření maloobchodních sítí nabízející výrobky a služby příznivé k ŽP, prosazování environmentálních aspektů do základních kritérií pro ozeleňování veřejných zakázek a řady dalších.

Informační nástroje Jednotný informační systém o životním prostředí, integrovaný registr znečišťování, www stránky MŽP, přístupový portál ŽP, mapový server, indikátorový server a metainformační systém aj.

Nástroje strategického plánování strategické a akční plány obcí, měst, mikroregionů, krajů a státu, zásady udržitelného rozvoje propojení ekonomických a sociálních aspektů s oblastí životního prostředí, Místní Agenda 21

Zapojování veřejnosti institut referenda a místního referenda, instituce ombudsmana, možnosti připomínkování veřejnosti v oblastech tvorby ekonomických, legislativních nástrojů, dotačních politik aj. Na místní a regionální úrovni je prioritním nástrojem zapojování veřejnosti Místní Agenda 21

Diskuse Diskuse nad ekologickou daňovou reformou Diskuse nad efektivností jednotlivých nástrojů ekologické politiky

Děkuji za pozornost 