DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZELENINA
VÝZNAM VE VÝŽIVĚ Je nepostradatelnou součástí lidské výživy. vysoká biologická hodnota pouze v syrovém stavu snižuje jí: - tepelná úprava - dlouhodobé skladování nízká energetická hodnota určována obsahem sacharidů /cukrů/ Je nepostradatelnou součástí lidské výživy.
ZELENINA OBSAHUJE vitamíny - C, A-provitamín, B minerální látky - draslík, fosfor, železo, hořčík, sodík a mangan silice – česneková /ničí bakterie barviva – paprika, červená řepa…. sacharidy – hrách organické kyseliny - reveň
CHARAKTERISTIKA: ROZDĚLENÍ PODLE: jsou to kulturní rostliny jednoleté či dvouleté poživatelné jsou celé nebo jejich části ROZDĚLENÍ PODLE: ZPŮSOBU VÝROBY/ pěstování/ skleníkovou pařeništní polní DÉLKY VEGETAČNÍ DOBY SKLIZNĚ ranná poloranná letní pozdní
ROZDĚLENÍ PODLE POUŽÍVANÉ ČÁSTI A NEBO JEJÍHO POUŽITÍ: KOŠŤÁLOVOU KOŘENOVOU LISTOVOU LUSKOVOU PLODOVOU CIBULOVOU STONKOVOU KOŘENINOVOU
OPAKOVÁNÍ: Jaký je význam zeleniny pro lidský organismus? Jak rozdělujeme zeleninu podle doby sklizně? Jak rozdělujeme zeleninu podle způsobu pěstování? Jak rozdělujeme zeleninu podle používané části?
ZDROJE: http://flakotorka.cekuj.net/flakotorka_zelenina.jpg http://www.zavlahy-pokorny.cz/fotky1056/zelenina.jpg
KONEC