Klady a zápory slunce a slunečního záření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_36 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluSteroidní anabolika Anotace Žáci.
Advertisements

SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Oční vady. Krátkozrakost Dalekozrakost Šedý zákal Zelený zákal Vetchozrakost Šilhání Astigmatismus Tupozrakost Barvoslepost.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : únor 2012  Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Kožní soustava Brainstorming -napiš vše, co tě napadne při slově „kůže“
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Elektromagnetické spektrum
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
PaedDr. Jozef Beňuška
Vlastnosti plynů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Barva světla, šíření světla a stín
VY_32_INOVACE_04-16 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Stavba oka Funkce oka Onemocnění oka Zajímavosti o oku
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Vitamíny rozpustné ve vodě
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Kožní soustava.
Atmosféra Země.
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Země ve vesmíru.
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
Vlastnosti plynů.
Neživá příroda - vzduch
Abiotický faktor voda.
Letní pozdrav.
F-Pn-P064-Oko_a_jeho_vady
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Zvukové jevy.
Lidské svaly a kůže ČLOVĚK.
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Klady a zápory slunce a slunečního záření

Slunce je pro zemi i pro nás zdrojem tepla, světla a energie Slunce působí na lidskou psychiku Bez slunce by se nedalo žít Společně s vodou, vzduchem a potravou tvoří nejdůležitější složky k přežití Při pobytu na slunci se zlepšuje odolnost kůže na zevní dráždidla zesílením rohové vrstvy, zmírňuje se mikrobiální osídlení kožního povrchu, zlepšuje se hojivost poranění, zvyšuje se prokrvení pokožky a stoupá hladina vitaminu D.

Infračervené světlo Infračervené záření má na lidský organismus celou řadu pozitivních účinků - způsobuje rychlejší lymfatické odvodnování i lepší prokysličení a výživu tkáně, zlepšuje regeneraci, hojení a účinně působí proti stárnutí kůže. Svalstvo se lépe uvolnuje, což má ve svých důsledcích i blahodárný vliv na psychiku. Infračervené paprsky urychlují pohyb elektronů po oběžných drahách a vyvolávají tepelný efekt. Teplo infračervených paprsků, pronikajících do tkání, urychluje jejich výměnu a zvyšuje schopnost leukocytů pohlcovat choroboplodné mikroby. Toto teplo také tiší bolest a má uklidňující účinky, což přispívá k odstranění zánětlivých procesů.

Ultrafialové záření Ultrafialové záření je jedním z činitelů nezbytných pro život člověka: ovlivňuje příznivě některé reakce nervového systému, zvyšuje odolnost k tělesné zátěži, je potřebné pro tvorbu vitamínu D. UV neproniká do hloubky tkání, kritickým orgánem jsou proto kůže, oční spojivky, rohovka, u dlouhovlnného UVA také oční čočka. Účinek na člověka závisí na vlnové délce a dávce záření. Lidské tělo se nadměrným účinkům brání vytvářením ochranné pigmentové vrstvy v pokožce, která znemožňuje jeho pronikání do větších hloubek pod povrch těla. Ultrafialové záření ničí řadu mikroorganismů, proto se používá k sterilizaci, např. pitné vody. Řada látek toto záření intenzívně pohlcuje (např. obyčejné sklo). Naopak voda, obzvlášť mořská, ultrafialové záření dobře propouští, což vysvětluje růst řas a jiných vodních zelených rostlin. Ultrafialové záření působí na fotografickou emulzi a způsobuje ionizaci plynů.

Vitamín D Příjem: UV paprsky vytvářejí olej, který je následně vstřebán pokožkou do krevního oběhu. Zde je nutno si dát pozor při získávání vitaminu D ze slunce při letním pobytu u vody. Vitamín D se při tvoření ze slunečního svitu v prvních fázích dá snadno smýt. Proto se může stát, že i při značném pobytu venku na slunci a současném koupání lze mít nedostatek vitamínu D v těle.

Nedostatek vitamínu D Může způsobit tyto onemocnění: Významný pro naše kosti, zuby a chrupavky Křivice- nejčastěji u dětí Osteomalcie Rakovina prostaty, prsu, žaludku Deprese Vysoký tlak

Deficit vitamínu D a symptomy Nedostatek lze diagnostikovat, pokud testy prokáží hladinu vitamínu D v krvi pod 40-50ng/ml. Doporučuje se však mít vyšší hodnotu v krvi, přibližně kolem 60ng/ml. Symptomy nedostatku vitamínu D se mohou projevit jako únava, bolest svalů, deprese, špatná nálada či špatná paměť. Často se vyskytuje u pacientů deficit i přes absenci těchto symptomů.

Nadměrné vystavování se slunci přehnaný pobyt na slunci může vyvolat spáleniny, degenerativní pochody ve vazivu kůže, změny elasticity a zvyšuje se možnost vzniku kožních nádorů. Přílišné slunění pokožku velmi vysušuje. Nesmíme zapomenout, že stejně škodlivé jako přímé záření je sluneční světlo odrážené od sněhu nebo vodní hladiny či záření pronikající řídkými oblaky.

Příznaky slunečního spálení: červená, oteklá, horká a velmi bolestivá kůže, nevolnost, zvracení, pupínky, svědivé otoky, výsev drobných svědících a praskajících pupínků, ve vážnějších případech silné bolesti hlavy, závratě, horečka.