Pravěk - Doba kamenná Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Avantgardní umělecký směr  Vznikl v Itálii, silně se prosadil také v Rusku  Odmítá jakékoli tradice v umění i v kultuře  Schvaloval válku jako jediný.
Advertisements

STAROVĚKÉ STÁTY - EGYPT Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_4_ STAROVĚKÉ STÁTY – EGYPT Téma: Dějiny.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Umění v pravěku. Nejstaršími doklady výtvarné činnosti člověka jsou jeskynní malby a rytiny. Proslulou „pravěkou obrazárnou“ jsou jeskyně Altamira ve.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Člověk dnešního typu  Šablona: III/2  Číslo: 67  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Zvířata na farmě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_13_Zvířata na farmě Téma: Člověk.
Náhradní rodinná péče VY_32_INOVACE_19_36. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
nejdelší historická etapa archeologie= jediný zdroj informací období vzniku a vývoje člověka, společnosti a kultury.
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
RENESANCE Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_8_Renesance Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu:
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Znáš kraj, ve kterém žiješ? VY_32_Inovace_15KR-7
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Gotika Název školy: Základní škola Karla Klíče Autor: Alena Pavolková
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
VY_32_INOVACE_5/14_ČLOVĚK A PŘÍRODA
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ
Výtvarné umění starověku - souhrnný test
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3-13_ PALEOLIT Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Pravěké megalitické stavby
Lidová muzika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_sada 2_94
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Lidé a ostatní živočichové
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
LOVCI A SBĚRAČI V DOBĚ KAMENNÉ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
Výtvarné umění starověkého Egypta
PRAVĚK.
DOPLNĚK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_11
Výtvarné umění starověkého Egypta
Výtvarné umění v pravěku
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
WORD Tabulky - ohraničení
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
PRAVĚK.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Klasicismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_13
Téma: Rakousko Číslo projektu: 02
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Pravěk - Doba kamenná Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_1_Pravěk – Doba kamenná Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.21.2131

Periodizace pravěku Doba kamenná (3 500 000 – 2200 př. n. l.) - paleolit - mezolit - neolit - eneolit Doba bronzová (2 200 – 750 př. n. l.) Doba železná (750 – 0 př. n. l.)

Projevy výtvarného umění v pravěku Počátek vzniku výtvarného umění je nejasný a každý z vědců jej datuje jinak Obecně se počátek uměleckých projevů spojuje s výskytem člověka zručného (Homo habilis), protože se u něho potvrdila existence myšlení na úrovni představ a fantazie (což umožňuje výrobu předmětů), nelze však říci, že by se jednalo o umění v pravém slova smyslu Umění se rozvíjí společně s vývojem člověka – předměty se stávají dokonalejšími a postupně vznikají i ryze umělecká díla

Architektura Lidské obydlí (resp. obydlí jednotlivých vývojových stupňů člověka) se mění od jeskyní až po dřevěné a následně kamenné stavby Kromě staveb určených k bydlení se nalezly také stavby určené k náboženským obřadním úkonům – Megalitické stavby - název z řeckého megas (velký) a lithos (kámen) - sloužily pravděpodobně ke kultovním obřadům, pohřbívání, či jako astronomické observatoře - mezi nejznámější patří Stonehenge nebo Alej v Carnaku

Stonehenge

Sochařství Sošky vytvářené z hlíny, kamene, kostí, parohů, klů Dvojí tématika: - lovecká – plastiky zvířat, rytiny lovu v kamenech, parozích - sošky žen – souvisí s uctíváním kultu ženy jako ochránkyně a pokračovatelka rodu - označují se jako venuše – pojmenovány bývají podle místa naleziště (např. Věstonická, Petřkovická) - typické znaky: zdůrazněné ženské tvary (prsa, boky)

Věstonická venuše nalezena mezi Velkými Věstonicemi a Pavlovem

Malířství Nejrozšířenější je malba na stěnách jeskyní – nejznámější naleziště jsou jeskyně Altamira (ve Španělsku), Lascaux (ve Francii) Materiál – barvy – drcené nerosty smíchané s tuky, vodou - krev zvěře - štětce – z chlupů, štětin zvěře - místo štětců používali také prsty, otisky rukou Tématika – lovecká – obvykle zobrazen lov bizonů, zubrů, koní, divokých prasat, laní

Zobrazení bizona v jeskyni Altamira Zobrazení divokého prasete v jeskyni Altamira

Anotace Tato prezentace je určena k výkladu o umění doby kamenné pro vzdělávací obor Výtvarná výchova, případně ji lze využít jako doplňkový materiál pro vzdělávací oblast Dějepis. Žáci se seznámí s periodizací pravěku, s počátky vzniku umění, s uměleckými projevy architektury, sochařství a malířství a s nejznámějšími nalezišti pravěkých předmětů a uměleckých děl.

Použité zdroje Stonehenge. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-09-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stonehenge.jpg Věstonická venuše. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-09- 18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vestonicka_venuse_edit.jpg Altamira, bizon. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-09- 18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Altamira,_bison,_museum_02.JPG Altamira, divoké prase. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-09- 18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Altamira,_boar.JPG

Identifikační tabulka Autor: Alena Pavolková Vytvořeno dne: 30.10. 2011 Odpilotováno dne: 1.11. 2011 Ve třídě: 6.A Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Tematická oblast: Dějiny výtvarného umění Téma: Pravěk – Doba kamenná Klíčová slova: Pravěk, doba kamenná, megalitické stavby, Stonehenge, venuše, Věstonická venuše, Altamira, Lascaux