Autor: Martin Pivnička

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
Advertisements

ALFRED BERNHARD NOBEL Nobelova cena.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.
NOBELOVA CENA život Alfreda Nobela, význam jeho nadace. Čeští laureáti Nobelovy ceny – J. Heyrovský, J. Seifert.
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Isaac Newton 1643 – 1727.
Nobelova cena Udělována od rokuUdělována od roku 1901 ve švédském Stockholmu Ustanovena z dědictvíUstanovena z dědictví Alfredem Nobelem, vynálezcem dynamitu.
Vědecký a technický pokrok na konci 19.století
Věda v 19. století I. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Alfred Nobel Vynálezce dynamitu.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Slavní chemici a jejich objevy
Alfred Bernhard Nobel Jakub Koschull.
Úvod do anorganické chemie
Curieová Sklodowská Marie
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
Antonie Henri Becquerel
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
Poznej Evropu – Švédsko
Elektrický proud Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Osobnosti v chemii Richard Horký.
Téma hodiny: Švédsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_20 Sada DUMDějepis 9 PředmětDějepis Název materiáluNobelova cena Anotace Prezentace vysvětluje ocenění.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Nobelova cena Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
2. lekce Úročení. Citát dne Mnohem příjemnější než dělat literaturu, je dělat peníze. Voltaire.
Nobelovu cenu za chemii dostala trojice vědců, přenesli chemii do kyberprostoru Nobelovu cenu za chemii získali ve středu podle agentury DPA tři američtí.
Blaise Pascal Žil v: stol..
Marie Currie-Sklodowská
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_129_Prvek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Ludvík Blažek Petra Kadlecová Petra Kačírková
Věda, technika, vynálezy a pokrok – přelom 19. a 20. století
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Stáž na 8.6. – Jan Fric PřF KSGRR. Hlavní historické milníky SU 1878 – založení (Stockholms högskola) 1960 – transformace na VŠ univerzitního.
Jednoduché úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_03 TÉMA: VYNÁLEZY.
Marie Curie-Sklodowská
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 1.Významné osobnosti chemie Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Nobelovy ceny. Nobelova cena Každoročně udělované ocenění za významný vědecký výzkum, technický objev nebo za přínos lidské společnosti Uděluje se v oblasti:
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 NOBEL VY_32_INOVACE_F04 Sada 2 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_10_Švédsko Téma:
Marie Curieová-Sklodowská
VY_52_INOVACE_568 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
ÚVOD DO FYZIKY.
Daniel Gabriel Fahrenheit
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Marie Curie Sklodowska
Věda, vynálezci, objevitelé
Periodická soustava prvků
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Poznej Evropu – Švédsko
Autor: Mgr. Markéta Ulrychová
VY_32_INOVACE_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10
Jaroslav Heyrovský.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_09
Prvky s protonovým číslem
Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas
Wilhelm Conrad Röntgen
Marie Curie Sklodowska
Transkript prezentace:

Autor: Martin Pivnička Alfred Nobel Autor: Martin Pivnička

Alfred Nobel Základní údaje byl to švédský chemik žil 1833 – 1896 vynalezl dynamit díky němu byla založena Nobelova cena na jeho počest po něm pojmenovali prvek Nobelium

Alfred Nobel Životopis narodil se v bohaté stockholmské podnikatelské rodině když mu bylo 9 let, přestěhoval se s rodinou do Londýna, kde jeho otec podnikal v 7 letech uměl mluvit švédsky, francouzsky, německy a anglicky byl dobrý v chemii, věnoval se i literatuře a přírodním vědám začal se věnovat studiu výbušnin (nitroglycerin)

Alfred Nobel Dynamit v roce 1867 si nechal patentovat Dynamit smíšením kapalného nitroglycerinu s hlinkou vytvořil tvarovatelnou hmotu, se kterou lze bezpečně manipulovat sestrojil rozbušku, která přivede dynamit k explozi rozbuška byla odpalována pomocí zápalné šňůry

Alfred Nobel Nobelova Cena Alfred ve své závěti rozhodl, že jeho majetek bude vložen do fondu, z něhož bude každoročně udělovány ceny tato cena (resp. finanční odměna k ní) je vyplácena pouze z peněz ze závěti - 32 miliónů švédských korun ceny jsou vypláceny z úroků Nobelova cena byla poprvé udělena v roce 1901, roku 1968 bylo přidáno i ocenění za ekonomii

KONEC DĚKUJI ZA POZORNOST