VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Romantismus Lukáš Rozsypal.
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
Osobnosti národního obrození
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
ROMANTISMUS.
Česká kultura 19. století.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
ROMANTISMUS V ČECHÁCH Umění 19. století.
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_23_Liberec Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
ČESKÁ KULTURA A SPOLEČNOST V 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Vypracoval: Jakub Kuchta.
Literatura Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_51_Epika, lyrika Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_26_Český_ráj Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/13 Název materiálu: Hudba v období romantismu Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_ INOVACE_52_Nerosty-sůl.
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Rozšiřování a zkracování postupného poměru. Postupný poměr – rozšiřování a krácení Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_53_Postupny_pomer_rozsirovani_kraceni.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Autor: Mgr. Věra Martincová
Úvod do romantismu.
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_60_Práce s grafem
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
Dějiny ČR – románský sloh
Dějiny ČR Vynálezy mění svět
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_Práce
VY_32_INOVACE_18_Vypnutí_a_odhlášení
VY_32_INOVACE_48_Internet_v_mobilu
Česká republika - Kutná Hora
Česká republika - Pardubice
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_48_Jan Neruda
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert
ŠABLONA III/2 REALISMUS V 19. STOLETÍ Mgr
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_59_Jiří Žáček
Kultura 1. poloviny 19. století
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_04_Parlament ČR
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_42_Božena Němcová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Veronika Dočkalová VY_32_INOVACE_10_Hranol základní pojmy
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_56_Vítězslav Nezval
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_12_Ústava ČR
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_49_Povrch krychle a kvádru
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablonaa Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Pravoúhlá soustava souřadnic
Romantismus.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Pythagorova věta.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. Dějiny ČR romantismus VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová

Romantismus Umělecký směr konce 18. století a začátku 19. století. V českých zemích se romantismus prosadil v první polovině 19. století a zdůrazňoval především sblížení s přírodou a s lidem. Romantismus pronikl do všech druhů umění (literatura, hudba, výtvarné umění). Nejsilněji ovlivnil literaturu. Hrdiny povídek, básní a divadelních her byli vězni, zbojníci, žebráci i tuláci.

Nejvýznamnější osobnost romantismu v Čechách Romantičtí spisovatelé objevovali krásu pověstí a pohádek. V české literatuře patří k nejznámějším Karel Hynek Mácha, který vynikl se svou básní Máj. Žil v letech 1810 – 1836. K.H. Mácha je považován za představitele českého romantismu a zakladatele moderní české poezie.

Hudební romantismus Do hudby vnášel zvuky přírody, lidových tanců a písní. Orchestr byl během 19. století neustále rozšiřován a skladatelé oper se nechávali unášet dobrodružnými, pohádkovými náměty. Mezi české skladatele hudebního romantismu patří: Bedřich Smetana - autor symfonických básní Má vlast. Antonín Dvořák – autor symfonických básní Vodník, Polednice, …

Romantičtí malíři Vybírali si náměty ze středověkých bitev, z napětí při lovu a z krásy domácí přírody. Znáte nějakého malíře z období romantismu? Mikoláš Aleš

Hrady a zámky v romantickém stylu Některé hrady a zámky byly v době romantismu přestaveny. U zámků byly zakládány rozlehlé přírodní parky. zámek Hluboká zámek Lednice

Zakládání vlasteneckých kroužků a spolků Víte, jaká byla činnost těchto kroužků a spolků? V lidových spolcích se scházeli dělníci i tovaryši, aby se zde vzdělávali a bavili. Pořádaly se první české plesy.

Na závěr trochu opakování 1. Jméno romantického básníka, autora epické básně Máj? K. H. Mácha 2. Druh umění nejvíce ovlivněného romantismem? literatura 3. Oblíbený literární žánr v období romantismu? pověst, pohádka 4. Nejznámější čeští hudební skladatelé tohoto období? B. Smetana, A. Dvořák 5. Český malíř, který se také zasloužil o výzdobu Národního divadla? M. Aleš 6. Nejkrásnější romantické zámky v Čechách? Hluboká, Lednice

Zdroje OBRÁZKY http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Karel Hynek Mácha http://www.quido.cz/osobnosti/smetana.htm http://www.antonin-dvorak.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ales_Portrait.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hluboka_castle.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lednice http://images.google.cz/dance http://www.artchiv.info/GALERIE_LUNETA/MALIR/Mikolas-Ales.html LITERATURA Vlastivěda – Obrazy z novějších českých dějin, Fr. Čapka,Alter

Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda na Základní škole a Mateřské škole Mladá Boleslav, 17. listopadu 1325, příspěvková organizace pro pátý ročník základní školy. Materiál slouží jako doplněk učiva o romantismu v kultuře a umění v rámci tématu Dějiny České republiky. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků. Materiál byl vytvořen a pilotován v 1. pololetí školního roku 2012/2013.