SLOVO ŽIVOTA „Od­pusť své­mu bliž­ní­mu, po­kud ti ukřiv­dil; až ty bu­deš jed­nou pro­sit, budou i tobě hří­chy odpuš­tě­ny“ (Sirach 28,2) Říjen 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovo života Slovo života Leden 2012 Leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Advertisements

Slovo života Prosinec 2009 „Tak ať vaše světlo svítí lidem, aby viděli vaše dobré skutky a velebili vašeho Otce v nebesích.“ (Mt 5,16)
Život v obecenství – Zpověď
srpen 2013 Slovo života „Jestliže milujete ty, kdo milují vás, co za to můžete od Boha čekat? Vždyť i hříšníci milují ty, kdo je milují.“ (Lk 6,32)
Slovoživota Leden 2010 Ve dnech 18. až 25. ledna se v mnohých částech světa slaví týden modliteb za jednotu křesťanů, jinde slavený o Letnicích. Chiara.
Slovo života Říjen 2009.
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
Slovo života Březen 2011 „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!“ (Lk 1,38)
Slovo života září 2012 „Každý, kdo se napije této vody, bude zase žíznit. Kdo se však napije vody, kterou mu já dám, nebude žíznit navěky, ale voda,
červenec 2013 Slovo života „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)
červen 2013 Slovo života „Když děláte dobře, a přesto musíte trpět, je to milé Bohu.“ (1 Petr 2,20)
září 2013 Slovo života „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1. Jan 3,18)
říjen 2013 Slovo života „Nebuďte nikomu nic dlužni – jen vzájemnou lásku. Neboť kdo druhého miluje, splnil zákon.“ (Řím 13,8)
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
Slovo života Slovo života Duben 2012 Duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Postoj lásky k druhým lidem v každé situaci Jan 13,1b: „Miloval své, kteří byli na světě, a miloval je až do konce.“ Jan 13,35: „Podle toho všichni poznají,
Slovoživota Září 2010 „Neříkám ti nejvíc sedmkrát, ale (třeba) sedmdesátsedmkrát.“ (Mt 18,22)
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
≈1 Pe 1·8–9. 1Pe 1·9 Naše vírazáchrana duší. Záchrana z čeho? Z hříchu ze smrti. Jak tedy té víry dosáhnout? – Jak se stát věřícím?
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi  Předobraz Krista; Předobraz cesty víry každého křesťana; Vzorem kontemplativní modlitby a současně praktického.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
Slovo života srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9).
O smutku a smrti.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
DOBRO –ZLO. DOBRO Bůh sám je dobro. Dobro neexistuje mimo Boha.
Slovo života Srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9)
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Ježíš žije 1. Ježíš žije, aleluja. 4x Ref: Aleluja, aleluja, aleluja, aleluja. 2. On je láska, aleluja. 4x Ref: Aleluja, aleluja, aleluja, aleluja. 3.
1. Haleluja! Lidé slyšte! | Bůh nám svého Syna daroval. | Pro nás hříšné narodil se, | aby v našich srdcích pokojem | a láskou | kraloval. | Bůh svět miloval,
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Září 2013 Slovoživota „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1Jan 3,18)
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Slovo života Březen 2013 „Kdo z vás je bez hříchu, ať po ní hodí kamenem první!“ (Jan 8,7)
SlovoživotaSlovoživota Leden 2014 V mnoha částech světa, včetně České republiky, se od 18. do 25. ledna každoročně slaví Týden modliteb za jednotu křesťanů,
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
Slovo života Prosinec 2010 „Vždyť u Boha není nic nemožného.“ (Lk 1,37).
“Co­ko­li jste udě­la­li pro jed­no­ho z těch­to mých nej­po­sled­něj­ších brat­ří, pro mne jste udě­la­li.“ (Mt 25,40) Slovo života Duben 2016.
Proč rád žiješ? Když chceš, aby se Ti splnily sny, nesmíš dlouho spát...
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Slovo života „Kristova láska nás nutí“ (srov. 2 Kor 5,14-20)
Slovo života Říjen 2012.
Slovo života Duben 2017.
Zázrak komunikace s Bohem
Slovo života Květen 2014.
Slovo života Duben 2013.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Slovo života Červen 2013.
Ježíš žije 1. Ježíš žije, aleluja. 4x
Slovo života Prosinec 2012.
Slovo života Leden 2018.
Slovo života V tichosti buďte vnímaví pro slovo, které do vás bylo vloženo jako semeno a může zachránit vaši duši. (Jak 1,21) Září 2018.
SLOVO ŽIVOTA „Blahoslavení tvůrci pokoje, neboť oni budou nazváni Božími syny“(Mt 5,9) Červen 2018.
SLOVO ŽIVOTA Duben 2019.
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

SLOVO ŽIVOTA „Od­pusť své­mu bliž­ní­mu, po­kud ti ukřiv­dil; až ty bu­deš jed­nou pro­sit, budou i tobě hří­chy odpuš­tě­ny“ (Sirach 28,2) Říjen 2016

„Od­pusť své­mu bliž­ní­mu, pokud ti ukřivdil;

až ty budeš jednou prosit, budou i tobě hříchy odpuštěny“ (Sir 28,2)

V násilné společnosti, jakou je ta, v níž žijeme, není odpuštění na pořadu dne.

Jak odpustit tomu, kdo zničil rodinu, kdo se dopustil těžkých zločinů nebo kdo nás třeba jen hluboce zasáhl tím, že nám zničil kariéru nebo že zklamal naši důvěru?

Prvním spontánním krokem je pomsta, odplatit zlo zlem a spustit tak spirálu nenávisti a agresivity, která „barbarizuje“ společnost.

Nebo přerušit jakýkoli vztah a živit v sobě zášť a nevraživost, čímž se dostáváme do postoje, který nám ztrpčuje život a ničí vztahy.

Slovo Boží razantně vstupuje do nejrůznějších konfliktních situací a jednoznačně nabízí to nejtěžší a nejodvážnější řešení: odpustit.

Tato nabídka tentokrát pochází od Sirachovce, mudrce ze starozákonního izraelského lidu, který ukazuje, jak absurdní by bylo, kdyby Boha o odpuštění žádal ten, kdo sám neumí odpouštět.

V jednom textu staré židovské tradice čteme: „Komu (Bůh) odpouští hříchy? Tomu, kdo sám umí odpouštět.“

Totéž nás naučil i sám Ježíš v modlitbě, kterou se obracíme k Otci: „Otče... odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům.

I my děláme chyby a pokaždé chceme, aby nám bylo odpuštěno!

Prosíme a doufáme, že nám bude dána nová šance začít znovu, že nám budou druzí opět důvěřovat.

Když je tomu tak s námi, nebude tomu tak i s druhými Když je tomu tak s námi, nebude tomu tak i s druhými? Nemáme milovat bližního jako sebe sama?

Chiara Lubichová, která nám i zde pomáhá porozumět Slovu, vysvětluje výzvu k odpouštění takto: „Neznamená to zapomenout, což často znamená neochotu podívat se pravdě do tváře.

Odpuštění není slabost, jakou by bylo pominutí křivdy ze strachu, že ten, kdo ji spáchal, je silnější.

Odpuštění nespočívá v tom, že zlehčíme to, co je závažné, nebo že prohlásíme zlo za dobro.

Odpuštění není lhostejnost.

Odpuštění je skutek vůle a bdělého rozumu, tedy svobody, která spočívá v tom, že přijímáme bratra takového, jaký je, navzdory zlu, které nám učinil, tak jako Bůh přijímá nás hříšníky navzdory našim nedostatkům.

Odpuštění spočívá v tom, že neodpovíme na urážku urážkou, nýbrž že učiníme to, co radí sv. Pavel: ´Nedopusť, aby tě zlo přemohlo, nýbrž přemáhej zlo dobrem.

mít budoucnost, v níž zlo nemá poslední slovo. Odpuštění spočívá v tom, že tomu, kdo nám ukřivdil, otevřeme možnost nového vztahu, tedy možnost, pro něj i pro nás, začít opět žít, mít budoucnost, v níž zlo nemá poslední slovo.

Toto Slovo života nám pomůže odolávat pokušení reagovat stejným způsobem, vracet druhým zlo. Pomůže nám vidět „nepřítele“ novýma očima, tak, že v něm spatříme bratra, i když špatného, který potřebuje někoho, kdo by ho miloval a kdo by mu pomohl změnit se. To bude naše „pomsta lásky.“

Chiara ve svém komentáři pokračuje: „Řeknete si: ´Ale to je těžké.´ Je to pochopitelné, ale právě v tom spočívá krása křesťanství.

Ne nadarmo následujeme Boha, který když umíral na kříži, prosil svého Otce o odpuštění pro ty, kdo mu připravili smrt.

Mějme odvahu a začněme takto žít Mějme odvahu a začněme takto žít. Ujišťuji vás, že zakusíte zcela nový pokoj a mnoho radosti, dříve nepoznané.“

Text od Padre Fabia Ciardiho OMI Grafika Anna Lollo ve spolupráci s P. Placido D’Omina (Sicilia, Italia) * * * Komentáře Slova života jsou překládány každý měsíc do 96 jazyků a dialektů a přichází k milionům lidí na celém světě prostřednictvím tisku, rádia, TV a cestou internetu. Pro informaci www.focolare.org Toto PPS v různých jazycích, je zveřejněno na www.santuariosancalogero.org