Ošetřování nemocných v terminálním stádiu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Klinická propedeutika
Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM –
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Onkodobrovolníci v Krajské nemocnici Liberec Konference I slova léčí, aneb dobrovolníci na onkologických pracovištích Praha 27. února 2012 © Bc. Dana HRSTKOVÁ,
Zpracovala: Mgr. Hana Adamčíková Bc. Urszula Szromková
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
E UTANÁZIE. D ĚJINY EUTANÁZIE. A RGUMENTY PRO A PROTI. Jaromír Matějek.
Sdělování nepříznivých informací.
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
KOMUNIKACE S POZŮSTALÝMI
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Domácí péče Home care.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_26.
Koncepce ošetřovatelství
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 10
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 04
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
První pomoc - úvod K výukovým účelům zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007.
Dětský hospic.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
HOSPICOVÁ A PALIATIVNÍ PÉČE v Libereckém kraji CESTA K VÝSTAVBĚ KAMENNÉHO HOSPICE.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Pracoviště ošetřovatelské péče s.r.o. Hana Pekárková Pracoviště pečovatelské péče, o.p.s. Andrea Turková Komparace domácí zdravotní péče a pečovatelské.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Podávání léků ústy – per os
Moč se vyšetřuje v laboratoři:
Infúze Infúze je podání většího množství tekutiny do organismu jinou cestou než trávicím ústrojím. Aplikuje se většinou přímo do krevního oběhu intravenózní.
Příznaky nemoci Andrea Ječmenová 2012.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Podávání léků kůží Kůže má mnoho funkcí, a proto je třeba se o ni starat. Léky působí místně. Andrea Ječmenová 2013.
Způsoby podávání léků Andrea Ječmenová 2013.
SLEZSKÁ HUMANITA, obecně prospěšná společnost
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
Komunikace Andrea Ječmenová 2012.
Transkript prezentace:

Ošetřování nemocných v terminálním stádiu Andrea Ječmenová 2012

Umírání a smrt Smrt může být tragická, náhlá, dlouhodobě očekávaná, ale je nutné, aby byla respektována jako sociální událost, neboť se týká vždy více lidí. Vztah mezi sestrou a umírajícím musí zůstat na profesionální úrovni. Je vhodné zapojit rodinné příslušníky formou návštěv u umírajícího a umožnit jim trvalou přítomnost u lůžka, pokud si to přejí.

Terminální stav Terminální stav je konečná fáze života, hranice mezi životem a smrtí, kdy dochází k nezvratnému selhávání vitálních funkcí tkání a orgánů. Je důležité zvládnout toto období tak, aby nemocný netrpěl, neměl bolesti a dokázal se vyrovnat a smířit se smrtí, aby umíral v klidu. Terminální fázi předchází fáze umírání, která může být různě dlouhá, zejména když je nemocný, nevyléčitelně nemocný. Proto je důležité mu zajistit psychickou podporu včas. Sdělení závažné diagnózy náleží lékaři nebo psychologovi. Nikdo nemá právo brát nemocnému neději!

  Péče o umírajícího Péče o umírajícího je ošetřovatelsky náročná a vyžaduje humánní přístup. Nemocný potřebuje blízkost druhé osoby

Umírající má právo kdykoliv přijímat návštěvy hovořit o svém kritickém stavu, strachu a obavách rozloučit se s rodinou na duchovní služby nebýt v umírání osamocen

Úkolem sestry a ošetřovatelky postarat se o fyzické pohodlí umírajícího (ticho, větrání, vhodná poloha) být u lůžka umírajícího co nejvíce udržovat do posledních chvil verbální kontakt s umírajícím ( i při bezvědomí) kontrolovat bolest, postarat se o to, aby nemocný netrpěl (podávat léky) respektovat intimitu umírajícího při ošetřovatelských úkonech sledovat fyziologické funkce, vyprazdňování postarat se o bezpečnost umírajícího (prevence pádu, úrazu) pečovat o hygienu a lůžko umírajícího plnit ordinace lékaře sledovat hydrataci a výživu, stravu podávat podle stavu zaznamenávat do dokumentace všechny změny při známkách náhlé smrti zahájit kardiopulmonální resuscitaci při očekávaném úmrtí neprodleně informovat lékaře

O stavu umírajícího informuje příbuzné lékař

Kontrolní otázky a cvičení Jak správně pečovat o umírajícího, jak správně přistupovat k umírání? Co je terminální stav, jak poskytujeme ošetřovatelskou péči v terminálním stavu? Práva umírajícího. Úkoly sestry a ošetřovatelky při péči o umírajícího. Úkol : Písemně zpracujte, jak probíhá péče o umírajícího na vašem pracovišti odborného výcviku.

Použité zdroje MUDr. Marie Nejedlá, Mgr. Hana Svobodová, Mgr. Alena Šafránková INFORMATORIUM, spol. s.r.o. 2004 ISBN 80-7333-030-X Fotografie archiv autorky