SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

4. RELATIVNOST SOUČASNOSTI
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
Kinematika hmotného bodu
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Speciální teorie relativity (STR)
10. LORENTZOVA TRANSFORMACE
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Speciální teorie relativity
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
MECHANIKA.
Dynamika hmotného bodu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_663.
Rovnoměrně zrychlený pohyb
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
8. RELATIVISTICKÁ DYNAMIKA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_664.
Speciální teorie relativity - Opakování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_668.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Harmonické vlnění šíření harmonických kmitů harmonická vlna:
Speciální teorie relativity - Opakování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_667.
4.Dynamika.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Pohyb a klid.
Odraz světla.
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ
úhel dopadu = úhel odrazu Zákon odrazu Zrcadla  Využívají odrazu světla.  Do oka pozorovatele dopadají odražené paprsky, mozek ovšem „protahuje paprsky.
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/1 Název : Inovace.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_713.
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_54_POHYB TĚLES TEMA: FYZIKA.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
STR Mgr. Kamil Kučera.
rozsah slyšitelných frekvencí: 1.2 – 120 kHz
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Princip konstantní rychlosti světla
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE SPECIÁLNÍ TEORII RELATIVITY
Speciální teorie relativity
Důsledky základních postulátů STR
Důsledky základních postulátů STR
ZÁKLADNÍ PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Michelsonův interferometr
MECHANIKA.
Třída 3.B 3. hodina.
1. PROSTOR A ČAS V KLASICKÉ MECHANICE
Co je pohyb?.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY DILATACE ČASU SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY

Světelné hodiny = myšlenkový model hodin jejich chod v klidu nebo v pohybu vzhledem k pozorovateli lze studovat jen užitím základních principů STR skládají se ze dvou rovnoběžných zrcadel, od nichž se periodicky odráží světelný signál

Čas je odměřován periodickými odrazy světelného paprsku od zrcadel Světelné hodiny Z1 c Z2 Čas je odměřován periodickými odrazy světelného paprsku od zrcadel

Vysvětlení: K´se pohybuje vzhledem ke K rychlostí v< c do počátku obou soustav umístíme stejné světelné hodiny H´a H (jejich osy jsou kolmé k vektoru rychlosti) v obou soustavách jsou pozorovatelé P´a P P si zvolí libovolnou dobu Δt naměřenou na svých hodinách H za tuto dobu se H´posunou rovnoměrným pohybem vpravo a urazí dráhu v*Δt

světelný signál se v hodinách H´pohybuje vzhledem ke K´ve směru osy světelných hodin rychlostí c zatímco v K se světlo dostane v hodinách H k hornímu zrcátku, v hodinách H´dorazí níž => H´ukazují menší čas Δt´než H

v H H´ c.Dt c.Dt c.Dt´ v.Dt

Hodiny pohybující se vzhledem k pozorovateli jdou Dt - relativistický čas Dt´ - klidový čas Dt > Dt´ Hodiny pohybující se vzhledem k pozorovateli jdou pomaleji než hodiny, které jsou vzhledem k tomuto pozorovateli v klidu v=0 v

Hodiny H´pohybující se vzhledem k pozorovateli jdou pomaleji než hodiny H, které jsou vzhledem k tomuto pozorovateli v klidu. Dilatace času = jev zpomalení chodu hodin, které se pohybují vzhledem ke zvolené VS