Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Strukturální politika
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
RPS/CSF Průběh realizace RPS Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006 Ing. Hana Veselá Magistrát hl. m. Prahy Odbor fondů Evropské unie.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
FONDY EU Programové období
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
RPS/CSF Průběh realizace RPS Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Certifikace součást procesu ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Tereza Hudcová.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
1 VŠFS – KS LS 2006/2007 Konzultace Strukturální fondy EU.
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
Strukturální politika EU Vědomé zásahy regulativní povahy do autonomního fungování tržních sil Cíl: –Dosáhnout strukturálních změn, které by trh sám vytvořil.
ministryně pro místní rozvoj
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Viktorie Klímová Cíle politiky HSS Cíl 1 - Podpora rozvoje zaostávajících regionů Cíl 2 - Podpora oblastí potýkajících.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Mgr. Oldřich Hájek.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
FONDY EU Předvstupní podpora Agenda 1999 – 2006 a její plnění v ČR.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální a strukturální politika
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Strukturální politika
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR FONDY EU 1990 - 2006 Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR

Předvstupní podpora (1) Komunitární programy (KP) – víceleté nástroje k prohlubování spolupráce a řešení společných problémů členských zemí ve specifických oblastech – výzkum a technologický rozvoj, informační služby, životní prostředí, vzdělávání, mládež, sociální politika, zdraví, ochrana spotřebitele, MSP, turistika, kultura, audiovizuální sektor, civilní obrana, obchod, energetika, doprava, boj proti drogám. Financování: prostředky zakomponovány do střednědobých finančních plánů (sektorové členění); KP nejsou hrazeny ze SF. Jsou poskytovány z úrovně GŘ EK formou grantu přímo určeným agenturám na území členské země. KP jsou zpravidla legislativně zakotvena rozhodnutími Rady EU nebo EP. Odpovědnost za provádění má EK; řízení programů je převážně přímé (EK), může být nepřímé (ČZ, pověřená instituce), či sdílené. ČR využívá komunitárních programů od r. 1996. Před vstupem do EU bylo v ČR realizováno více než 40 programů. V období Agendy 2000 více než 50. V programovém období 2007-13 realizace 17 programů.

Předvstupní podpora (2) Předvstupní fondy EU – nástroje určené kandidátským zemím s cílem napomáhat při řešení konkrétních úkolů při zavádění evropské legislativy. PHARE (ČR od r. 1990 – 2005, alokováno cca 1 mld. €) - program na podporu hospodářské a sociální soudržnosti regionů a přípravu na čerpání ze strukturálních fondů EU: - projekty - technická pomoc ISPA – program na podporu plnění standardů EU v oblasti životního prostředí a dopravní infrastruktury (ČR od r. 2000 – 2004, alokováno cca 400 mil. €) SAPARD – program přípravy na společnou zemědělskou politiku a politiku rozvoje venkova EU ( ČR od r. 2002 – 2003, alokováno cca 50 mil. €) Předvstupní programy se lišily ve formách řízení (centralizované, decentralizované) i ve formách přidělování prostředků.

Politika hospodářské a sociální soudržnosti EU - Cíle Základní cíl je vyjádřen v samotném názvu této politiky a realizuje se jak ve formách politiky strukturální, tak politiky regionální. Pro programové období 2000 – 2006 (Agenda 2006) byly stanoveny tři strategické cíle. Cíl 1 – podpora rozvoje a strukturálních změn zaostávajících regionů Cíl 2 – podpora hospodářské a společenské přeměny oblastí, jež čelí strukturálním problémům Cíl 3 – podpora přizpůsobování a modernizace politik a systémů vzdělávání, proškolování a zaměstnanosti

Politika HSS – Regiony pokrytí Území EU se člení na tzv. nomenklaturní územní statistické jednotky (NUTS I. – V.) Cíl 1 se vztahuje na regiony na úrovni NUTS II (cca 1 mil. obyvatel), jejichž vyprodukovaný HDP na 1 obyvatele za poslední tři roky před zahájením agendy nedosahuje 75 % průměru Společenství. Cíl 2 se vztahuje na regiony na úrovni NUTS III (kraj, resp. území v rámci kraje s odpovídajícím počtem obyvatel), které čelí strukturálním problémům spojeným s restrukturalizací hospodářství na daném území (vymezení regionu podléhá řadě stanovených ekonomických ukazatelů). Cíl 3 se vztahuje na oblasti, na jejichž území není realizována podpora v rámci Cíle 1.

Politika HSS – Finanční nástroje Strukturální fondy Evropský sociální fond – ESF - 1958 „měkké investice“ v Cíli 1 a 3 Evropský zemědělský podpůrný a záruční fond – EAGGF - 1962 „tvrdé investice“ v Cíli 1 a 2 Evropský fond regionálního rozvoje - ERDF - 1975 Finanční nástroj pro usměrňování rybolovu – FIFG - 1993 Fond soudržnosti - CF – 1994 investice do životního prostředí a dopravní infrastruktury (TEN) NUTS I při naplnění kritéria HDP nižší než 90 % průměru EU

Politika HSS – Finanční nástroje Iniciativy Společenství - určeny k řešení specifických problémů spojených s aplikací politiky HSS na celém území EU; jsou vyhlašovány a řízeny z úrovně EK Podpora z ERDF a ESF (5,35 % rozpočtu SF na dané období) INTERREG (přeshraniční, nadnárodní a meziregionální spolupráce) - podpora regionálního plánování a rozvoj celého území EU LEADR - rozvoj venkova místními iniciativami EQUAL - nástroje proti diskriminaci a nerovnostem na trhu práce URBAN II - obnova měst a měst. oblastí postižených krizí Zvláštní podpora rybolovu Inovační akce (0,4 % ročního rozpočtu SF) – projekty přípravy inovačních metod a opatření na zlepšení kvality pomoci v souladu s Cíli 2000-2006

Politika HSS – Principy Programování - proces, jehož cílem je provádět víceletou akci Společenství s cílem realizovat regionální politiku, a to ve vymezených etapách (příprava, rozhodování, financování Partnerství - povinnost ČZ zapojit do procesu programování národní, regionální, místní orgány Koncentrace - soustředění prostředků na předem definované cíle k dosažení maximálního efektu z podpory Monitorování a evaluace - sledování realizace podpory a vyhodnocování věcného a finančního pokroku (ex-ante, mid-term, ex-post) Adicionalita - podpora z finančních nástrojů doplňuje národní prostředky (kofinancování ze strany EU); stanoví se na základě průměrných hodnot financování cílů /politik/ dosažených ČZ ve třech letech předcházejících podpoře z EU

Politika HSS – Míra spolufinancování a pravidlo „n+2“ Míra spolufinancování celkových uznatelných nákladů Strukturální fondy - v Cíli 1 až 75 % v Cíli 2 a 3 až 50% Fond soudržnosti - 80 - 85 % Iniciativy - až 50 % Pravidlo „n+2“ Celková alokace pro ČZ je stanovena na základě schválené programové dokumentace (podíl HDP ČZ). Ke 30. dubnu běžného roku vydá EK rozhodnutí o alokaci pro daný rok. Čerpání alokace se realizuje v běžném roce + dva následující.

ČR ve zkráceném období plnění Agendy 2000 - 2006 Programové dokumenty Národní rozvojový plán 2004 - 2006 (národní akční plány) Rámec podpory Společenství Operační programy v Cíli 1: Společný regionální OP Rozvoj lidských zdrojů Průmysl a podnikání Rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství Infrastruktura Jednotné programové dokumenty v Cíli 2 a 3 Programové dokumenty iniciativ Dodatky k programovým dokumentům a operační manuály

Mechanismus řízení a implementace Evropská komise Platební orgán Monitorovací výbor OP Řídící orgán OP Zprostředkující subjekt Konečný příjemce Konečný uživatel

Alokace 2004 - 2006 mil.€ 2004 2005 2006 2004-2006 Strukturální fondy 410.1 560.8 714.2 1685.2 Cíl 1 339.0 485.4 629.9 1454.3 Cíl 2 23.3 23.8 24.2 71.3 Cíl 3 19.2 19.6 20.0 58.8 EQUAL 21.0 21.4 26.3 68.7 INTERREG 7.6 10.7 13.8 32.1 Fond soudržnosti 316.9 266.1 362.3 945.3 HSS Celkem 727.0 826.9 1076.5 2630.5

Alokace 2004 – 2006 - OP % OP Průmysl a podnikání 18 OP Infrastruktura   % OP Průmysl a podnikání 18 OP Infrastruktura 17 OP Rozvoj lidských zdrojů 22 OP Rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství 12 SROP 31 Celkem OP 100

Čerpání alokací (mil. €) Alokace 2004-06 Certifikováno ke 31.12.2008 % Certifikace /Alokace 2004-06 Certifikováno ke 31.12.2009 SROP 454,3 409,7 90,2 459,0 101,0 OP RLZ 318,8 198,8 62,4 332,5 104,3 OP PP 260,9 188,4 72,2 259,1 99,3 OP I 246,4 221,2 89,8 254,8 103,4 OP RVMZ 173,9 160,2 92,1 170,6 98,1 Celkem Cíl 1 1454,3 1178,3 81,0 1476,0 101,5 SF celkem Vč. Cíle 2 a 3 a Iniciativ 1671,5 1644,7 101,7

ČR – Rizika čerpání Vnější: Politická Legislativní Absorbční kapacita Vnitřní: Nedostatečné personální kapacity Náročnost provádění Nedostatečné technické zajištění (IS)

Uzavírání programového období V prosinci 2008 navrhla EK členským zemím EU vzhledem k socioekonomické situaci (krize) prodloužení období způsobilosti výdajů v operačních programech do 30.6.2009. ČR návrh akceptovala. K ukončení programu je členský stát povinen předložit závěrečný výkaz výdajů, žádost o závěrečnou platbu, závěrečnou zprávu o provádění programu (ŘO programu) a prohlášení o ukončení programu . Závěrečné dokumenty předkládá PCO MF Evropské komisi do 15 měsíců po konečném datu způsobilosti výdajů stanoveném v rozhodnutí Komise o poskytnutí příspěvku z fondů. EK po schválení dokumentace provede závěrečnou platbu, tj. vyrovná zůstatek závazků.