Netradiční zdroje elektrické energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obnovitelné (recentní) zdroje energie zdroje energie Slunce, voda, vzduch.
Advertisements

ELEKTRÁRNY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače otáček Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_15 TÉMA: VYNÁLEZY.
? Kde se šíří teplo prouděním ? Kde se využívá proudění tepla ? Dovedeš vysvětlit princip ledničky ?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Netradiční zdroje elektrické energie
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Regulátory v automatizaci
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Účinnost různých systémů ukládání elektrické energie
Elektrické stroje točivé
Obchod a význam obchodu
Výroba elektrické energie
Výroba elektrické energie - obecná část
Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Ochrana před dotykem neživých částí
Elektrické měřící přístroje
Elektrické měřící přístroje
Elektrické měřící přístroje
VY_32_INOVACE_ Snímače tlaku
Elektronické součástky a obvody
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní pojmy v automatizační technice
Vznik střídavého proudu
Regulátory v automatizaci
VY_32_INOVACE_Rypkova_ Oscilátory
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Netradiční zdroje elektrické energie
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_32_INOVACE_Rypkova_ Reproduktorové výhybky I. a II. řádu
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Elektronické součástky a obvody
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Chemické vlastnosti technických materiálů
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_32_INOVACE_ Regulace
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Elektrické měřící přístroje
Logické funkce a obvody
Elektronické součástky a obvody
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Hardware číslicové techniky
Elektrické měřící přístroje
Prezentace – výklad učiva
Důlní elektrické přístroje
Logické funkce a obvody
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
Elektrické měřící přístroje
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Logické funkce a obvody
Organizace práce na prodejně
Neživá příroda - vzduch
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Transkript prezentace:

Netradiční zdroje elektrické energie VY_32_INOVACE_Tomalova_03-1-10-Energie _vetru Autor: Ing. Milada Tomalová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Materiál se zabývá využitím energie větru. Slouží k výkladu a zároveň jako podklad pro shrnutí tématu výroba elektrické energie.

Energie větru

Co je větrná energie Větrná energie vzniká jako důsledek dopadající sluneční energie Vítr je proudění vzduchu, které vzniká rozdíly tlaku mezi různě zahřátými oblastmi vzduchu v zemské atmosféře Problém využití energie větru: jedná se o velmi nestálý zdroj

Možnosti využití větrné energie Přímá přeměna energie větru na mechanickou práci např. čerpání vody, mletí obilí… Přímá přeměna větru na elektrickou energii Tu lze využít na místě pro autonomní systémy (ostrovní povoz) Dodat do distribuční sítě

Princip větrné elektrárny Působením aerodynamických sil na listy rotoru převádí větrná turbína umístěná na stožáru energii větru na energii mechanickou (rotační). Tu následně generátor převádí na energii elektrickou.

Konstrukce větrné elektrárny Vrtule – listy rotoru způsobují otáčení rotoru generátoru Převodovka- slouží k přizpůsobení rychlosti otáčení listů vrtule na rychlost vhodnou pro generátor Generátor – vyrábí elektrickou energii Stožár – nosná konstrukce větrné elektrárny generátor vrtule převodovka Stožár –

Vliv na životní prostředí Pozitivní vliv Neprodukuje tuhé ani plynné emise Neprodukuje odpadní teplo Nezabírá významně zemědělskou půdu Negativní vliv Akustické emise (hluk) vydávané strojovnou aerodynamický hluk – vydávaný při proudění vzduch kolem listů Rušení zvířat a ptáků

Perspektivy větrné energetiky Česká republika: vzhledem k nepravidelnosti a nahodilosti větrů v naší zemi lze plného nainstalovaného výkonu dosáhnout pouze 10 – 20% roční doby Vhodné lokality se vyskytují obvykle v horských oblastech Často se tyto lokality vyskytují v chráněných oblastech (nelze zde stavět)

POUŽITÁ LITERATURA BERANOVSKÝ, Jiří; TRUXA, Jan. Alternativní energie pro váš dům. Brno: ERA, 2003, ISBN 80-86517-59-4. Obrázek – vlastní tvorba autorky