Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Daně.
Daně Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
STÁTNÍ ROZPOČET Autor: Ing. Vladimír Havlík
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A32 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníProsinec.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Státní rozpočet II. Petr Machala.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Rozpočet domácnosti VY_32_INOVACE_ 19 Mzda, pracovní podmínky.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Státní rozpočet I. Petr Machala.
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
VY_42_INOVACE_28_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E20.17 Ročník2. ročník.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Procenta – obchod VY_42_INOVACE_33_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ HUSTOTA A TVRDOST VY_32_INOVACE_01_23.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_20_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní rozpočet.
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Obvod a obsah rovnoběžníku VY_42_INOVACE_26_02. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Státní rozpočet (prezentace) Autor:
Matematické hry Vetřelec, Bludiště Násobky přirozených čísel, čísla složená, prvočísla VY_42_INOVACE_07_01.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_04.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_26_Daně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
LIST VY_32_INOVACE_13_23. Funkce listů: Fotosyntéza Fotosyntéza Dýchání Dýchání Odpařování Odpařování průduchy Pomocí interaktivní učebnice nakladatelství.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Druhy čar Technické kreslení VY_42_INOVACE_01_02.
Druhy a dvojice úhlů Konvexní, nekonvexní, ostrý, tupý, pravý, přímý, plný Vedlejší, vrcholové, souhlasné, střídavé VY_42_INOVACE_09_02.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Zobrazení bodů, útvarů v osové souměrnosti, osově souměrné útvary
NOTA PŮLOVÁ.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
VY_32_INOVACE_56_Národní hospodářství
TATO PRÁCE JE ŠÍŘENA POD LICENCÍ CC BY-SA 3
AMONIAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_26.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Převody jednotek obsahu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
METEOROLOGIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_29.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Plánované rodičovství
STOPKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_05_23.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název projektu: Moderní škola
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Šárka Vítová Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Převody jednotek délky
KOŘEN VY_32_INOVACE_12_23.
NOTA OSMINOVÁ.
Notová osnova.
Daně.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Anotace Vysvětlit, jak správně hospodařit s penězi. Popsat, co je rozpočet a objasnit žákům, jak sestavit svůj měsíční rozpočet a rozpočet rodiny. Objasnit.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: Státní rozpočet Autor: Mgr. Miluše Šicnerová Vytvořeno: 17. února 2013 Ročník: 8. – 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Tematický okruh: Hospodaření Téma: Státní rozpočet Pomůcky: počítač a dataprojektor Anotace: Výukový materiál určený žákům k získání povědomí o tom, co je státní rozpočet, z čeho se skládá, odkud stát získává prostředky a na co je vynakládá. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office. Zdroje: Občanská výchova 9 Rodinná výchova 9: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2006. ISBN 80-7238-528-3 Občanská výchova 9 Rodinná výchova 9: příručka učitele pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2007. ISBN 978-80-7238-529-4. VY_32_INOVACE_16_27

STÁTNÍ ROZPOČET

Státní rozpočet finanční plán státu na dané období součástí jsou příjmy a výdaje státu v rozpočtovém roce jeho návrh vypracovává ministerstvo financí schvaluje ho vláda pak je předložen poslanecké sněmovně k projednání a schválení

Příjmy státu tvoří: zisky ze státních podniků dividendy z těch podniků, kde stát je vlastníkem akcií příspěvky na sociální a zdravotní pojištění poplatky daně

Druhy daní daň z přidané hodnoty – DPH daň spotřební – např. z tabákových výrobků daň z příjmu daň z nemovitosti daň silniční daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí

Plátce daně osoba, jejíž příjmy nebo majetek jsou podrobeny dani tuto daň plátce odvádí státu

Výdaje státu tvoří: sociální dávky – důchody (starobní, invalidní), podpora v nezaměstnanosti mzdy zaměstnancům zdravotnictví školství armáda výstavba silnic a jejich opravy dotace

kultura provoz a údržba památek podpora vědy veřejnoprávní televize

Rozpočet vyrovnaný – výdaje a příjmy jsou v rovnováze přebytkový – výdaje jsou nižší než příjmy schodkový – výdaje převyšují příjmy; rozdíl, o který výdaje převyšují příjmy, se nazývá deficit

Veřejné finance = státní rozpočet + rozpočty obcí, měst a krajů