VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická indukce
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
Název projektu: Škola a sport
Elektromagnetická indukce
Magnetické pole elektrického proudu
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 18.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Elektromagnetická indukce
Magnetické pole.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
Elektromagnetická indukce
zpracovaný v rámci projektu EU
33. Elektromagnetická indukce
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Elektromagnetické jevy
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
(definice emn) výkon potřebný pro vytahování smyčky výkon zdroje emn.
Působení magnetického pole na cívku s proudem
Elektromagnetické jevy Elektromagnet
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Elektromagnetická indukce
VLASTNÍ INDUKCE.
Elektromagnetická indukce 2
Elektromagnetická indukce
Elektromagnetická indukce
elektromagnetická indukce
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nestacionární magnetické pole
ELEKTROMAGNET.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
Elektromagnetická indukce
Energie magnetického pole cívky
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_CH2 – 19.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 01.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Faradayův zákon Každá změna magnetického pole v okolí vodiče indukuje v tomto vodiči napětí.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
Elektromagnetické kmity a vlny © Petr Špína 2012
Faradayův indukční zákon VY_30_INOVACE_ELE_732 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech 1 Změny pole permanentního magnetu.
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 10.
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_18.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Přenosová soustava © Petr Špína 2011
Elektromagnetická indukce
Elektromagnetická indukce
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Elektromagnetická indukce
Elektromagnetická indukce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
VLASTNÍ INDUKCE.
Elektromagnetická indukce
Fyzika 2.D 6. hodina.
Fyzika 2.D 5. hodina.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Elektromagnetická indukce Michael Faraday © Petr Špína 2011 VY_32_INOVACE_B3 - 16 Elektromagnetická indukce Michael Faraday © Petr Špína 2011

Elektromagnet jádro zdroj spínač cívka kotva

Pohyb proudu v cívce → magnet Pohyb magnetu v cívce → ?

Zákon elektromagnetické indukce Změnou magnetického pole v okolí cívky se v cívce indukuje elektrické napětí a v uzavřeném obvodu prochází indukovaný proud. Směr proudu je závislý na směru změny magnetického pole a na poloze pólů magnetu vůči cívce. © Michael Faraday

pohyb magnetu v cívce = akce vytvoření el. proudu v cívce v cívce vzniká mag. pole proti původnímu poli = reakce Každý přírodní děj vyvolá jiný děj, směřující k obnovení rovnováhy.

Zdroje [cit. 06-12-2011] pod licencí Wikipedia Commons na www http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_Faraday_-_Project_Gutenberg_eText_13103.jpg [cit. 06-12-2011] pod licencí Wikipedia na www http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kon_elektromagnetick%C3%A9_indukce