OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_293_ČJ9

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Drama – vývoj a rozdělení
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.12 Anotace: Prezentace obsahuje náměty k tvořivé práci žáků, na kterých si procvičí a zopakují básnické formy (kaligram, pásmo).
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_035_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Obecné poučení o literatuře
Identifikátor materiálu: EU –
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_209_ČJ 2 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Vlastní jména NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
LITERÁRNÍ DRUHY LYRIKA – LYRICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_279_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Znalostní test NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_21_ČJ4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_70_PRV1
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_65_PRV1
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_101_M6
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_259_ČJ7
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_163_M2
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_162_M2
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_104_M6
A. Sova – Květy intimních nálad
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_297_ČJ9
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_62_PRV1
Karel Havlíček Cesta do vyhnanství.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_182_ČJ3
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_116_M6
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_18_AJ4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_92_M7
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_85_M8
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_31_ČJ4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_59_F7
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_37_ČJ4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_61_PRV1
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_43_F6
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_28_ČJ4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_8_AJ4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_194_ČJ3
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_88_M7
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_66_PRV1
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_234_ČJ2
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_50_F6
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_218_ČJ2
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_49_F6
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_2_AJ4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_16_AJ4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_216_ČJ2
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_29_ČJ4
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_45_F6
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_68_PRV1
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_84_M8
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_293_ČJ9 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Literární kvíz NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková organizace CÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2193 KLÍČOVÁ AKTIVITA: III/2 TÉMA HODINY: Literární pojmy ROČNÍK: 9. PŘEDMĚT: Český jazyk AUTOR MATERIÁLU: Mgr. Josefa Omelková

POPIS MATERIÁLU DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: prezentace v PowerPointu MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY: HV, D POPIS PRÁCE S MATERIÁLEM: Prezentace je určena k procvičení a upevnění učiva týkající se literárních pojmů. Žáci si formou kvízu připomenou některé pojmy a zopakují si základní definice. Vytvoří pracovní skupiny / 2-3 žáci /, dle zadání vyhledávají ve verších lit. pojem. Jednotlivé kroky jsou bodovány podle toho, zda bude využita nápověda či nikoliv. Po skončení budou jednotlivé skupiny vyhodnoceny. OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Žáci si formou kvízu připomenou některé pojmy a zopakují si základní definice. Pracují s textem – veršem – rozvíjí svůj pozitivní vztah k literatuře. ZKUŠENOST S PILOTÁŽÍ: Žáci si zopakovali poznatky týkající literárních pojmů. Zaujala je jednotlivá veršování. Byli vyzváni k napodobení kvízových otázek. ZDROJ: viz příloha

Zadání Najděte skrytý literární pojem ve větě Rozdělení na skupiny Jednotlivá ukázka 10 sekund Bez nápovědy 10 bodů, s první nápovědou 7 bodů, s druhou nápovědou 4 body Ignorujte diakritické znaménka

Najdi pojem Udála se katastrofa dneska - praskla mi u boty přezka. Bez nápovědy – 10 bodů Udála se katastrofa dneska - praskla mi u boty přezka.

Najdi pojem Udála se katastrofa dneska - praskla mi u boty přezka. První nápověda – 7 bodů Udála se katastrofa dneska - praskla mi u boty přezka.

Najdi pojem Udála se katastrofa dneska - praskla mi u boty přezka. Druhá nápověda – 4 body Udála se katastrofa dneska - praskla mi u boty přezka. Nápověda: sloka

Najdi pojem Udála se katastrofa dneska praskla mi u boty přezka. Vyhodnocení: Udála se katastrofa dneska praskla mi u boty přezka. Strofa (česky sloka) vzniká spojením jednotlivých veršů a představuje obvykle nějaký myšlenkový celek.

Najdi pojem Bez bubnů nebo lyr i kapele vyhrává se nepříliš vesele. Bez nápovědy – 10 bodů Bez bubnů nebo lyr i kapele vyhrává se nepříliš vesele.

Najdi pojem Bez bubnů nebo lyr i kapele vyhrává se nepříliš vesele. První nápověda – 7 bodů Bez bubnů nebo lyr i kapele vyhrává se nepříliš vesele.

Najdi pojem Bez bubnů nebo lyr i kapele vyhrává se nepříliš vesele. Druhá nápověda – 4 body Bez bubnů nebo lyr i kapele vyhrává se nepříliš vesele. Nápověda: druh poezie

Najdi pojem Bez bubnů nebo lyr i kapele vyhrává se nepříliš vesele. Vyhodnocení: Bez bubnů nebo lyr i kapele vyhrává se nepříliš vesele. Lyrika je druh poezie vyslovující subjektivní básníkovy pocity, jeho úvahy, myšlenky a nálady.

jakmile Lucinka noci upije. Najdi pojem Bez nápovědy – 10 bodů Vězte, že přijede legie, jakmile Lucinka noci upije.

jakmile Lucinka noci upije. Najdi pojem První nápověda – 7 bodů Vězte, že přijede legie, jakmile Lucinka noci upije.

jakmile Lucinka noci upije. Najdi pojem Druhá nápověda – 4 body Vězte, že přijede legie, jakmile Lucinka noci upije. Nápověda: žalozpěv

jakmile Lucinka noci upije. Najdi pojem Vyhodnocení: Vězte, že přijede legie, jakmile Lucinka noci upije. Elegie je žalozpěv, lyrické dílo vyjadřující smutek, stesk např. nad ztrátou člověka.

Jenda začne poslouchat, sic ho nikdo nebude mít rád! Najdi pojem Bez nápovědy – 10 bodů Jenda začne poslouchat, sic ho nikdo nebude mít rád!

Jenda začne poslouchat, sic ho nikdo nebude mít rád! Najdi pojem První nápověda – 7 bodů Jenda začne poslouchat, sic ho nikdo nebude mít rád!

Jenda začne poslouchat, sic ho nikdo nebude mít rád! Najdi pojem Druhá nápověda – 4 body Jenda začne poslouchat, sic ho nikdo nebude mít rád! Nápověda: báseň

Najdi pojem Jenda začne poslouchat, sic ho nikdo nebude mít rád! Vyhodnocení: Jenda začne poslouchat, sic ho nikdo nebude mít rád! Epos je rozsáhlá epická báseň, epopej.

Utkali se herci kontra stavitelé, všichni se bavili a cítili skvěle. Najdi pojem Bez nápovědy – 10 bodů Utkali se herci kontra stavitelé, všichni se bavili a cítili skvěle.

Utkali se herci kontra stavitelé, všichni se bavili a cítili skvěle. Najdi pojem První nápověda – 7 bodů Utkali se herci kontra stavitelé, všichni se bavili a cítili skvěle.

Najdi pojem Druhá nápověda – 4 body Utkali se herci kontra stavitelé, všichni se bavili a cítili skvěle. Nápověda: protiklad myšlenek

Utkali se herci kontra stavitelé, všichni se bavili a cítili skvěle. Najdi pojem Vyhodnocení: Utkali se herci kontra stavitelé, všichni se bavili a cítili skvěle. Kontrast je protiklad myšlenek, obrazů projevující se např. volbou slov opačného významu.

Jablko bylo sladké jako med i Eva mu ho začala závidět. Najdi pojem Bez nápovědy – 10 bodů Jablko bylo sladké jako med i Eva mu ho začala závidět.

Jablko bylo sladké jako med i Eva mu ho začala závidět. Najdi pojem První nápověda – 7 bodů Jablko bylo sladké jako med i Eva mu ho začala závidět.

Najdi pojem Jablko bylo sladké jako med i Eva mu ho začala závidět. Druhá nápověda – 4 body Jablko bylo sladké jako med i Eva mu ho začala závidět. Nápověda: divadelní hra

Najdi pojem Jablko bylo sladké jako med i Eva mu ho začala závidět. Vyhodnocení: Jablko bylo sladké jako med i Eva mu ho začala závidět. Komedie je veselá divadelní hra.

Protože jsem bohatý, krep i taft si také koupím na šaty. Najdi pojem Bez nápovědy – 10 bodů Protože jsem bohatý, krep i taft si také koupím na šaty.

Protože jsem bohatý, krep i taft si také koupím na šaty Najdi pojem První nápověda – 7 bodů Protože jsem bohatý, krep i taft si také koupím na šaty

Najdi pojem Protože jsem bohatý, krep i taft si také koupím na šaty. Druhá nápověda – 4 body Protože jsem bohatý, krep i taft si také koupím na šaty. Nápověda: náhrobní nápis

Najdi pojem Protože jsem bohatý, krep i taft si také koupím na šaty. Vyhodnocení: Protože jsem bohatý, krep i taft si také koupím na šaty. Epitaf je náhrobní nápis, také text pro pohřební řeč.

Na váhu všichni cizinci koukali, gramy prý doposud neznali. Najdi pojem Bez nápovědy – 10 bodů Na váhu všichni cizinci koukali, gramy prý doposud neznali.

Na váhu všichni cizinci koukali, gramy prý doposud neznali. Najdi pojem První nápověda – 7 bodů Na váhu všichni cizinci koukali, gramy prý doposud neznali.

Najdi pojem Druhá nápověda – 4 body Na váhu všichni cizinci koukali, gramy prý doposud neznali. Nápověda: báseň v obrazci

Najdi pojem Vyhodnocení: Na váhu všichni cizinci koukali, gramy prý doposud neznali. Kaligram je báseň uspořádaná do výtvarného obrazce.

Polib ret Olinky starší, já zakryju své oči radši. Najdi pojem Bez nápovědy – 10 bodů Polib ret Olinky starší, já zakryju své oči radši.

Polib ret Olinky starší, já zakryju své oči radši. Najdi pojem První nápověda – 7 bodů Polib ret Olinky starší, já zakryju své oči radši.

Najdi pojem Polib ret Olinky starší, já zakryju své oči radši. Druhá nápověda – 4 body Polib ret Olinky starší, já zakryju své oči radši. Nápověda: text hudebního dramatu

Najdi pojem Polib ret Olinky starší, já zakryju své oči radši. Vyhodnocení: Polib ret Olinky starší, já zakryju své oči radši. Libreto je text hudebního dramatu (opery, operety).

Vyhodnocení 100-80 bodů – 1 79-60 bodů – 2 59-40 bodů – 3 19 a méně bodů - 5

Zdroj Vlastní tvorba: Mgr. Josefa Omelková