BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
3MA382 Manažerská informatika projektové řízení
Analytické stáže oboru VPLZ - magisterský stupeň -
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Workshop - internetové poradenství. Vzdělávání v oblasti IP Nová oblast Nová oblast  Pro nás  Obecně Do současné doby se kurzům IP věnovaly zejména.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Maturita 2015.
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI 7. února 2013.
Úvod do managementu 1. seminář
Management a rozvoj obcí
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Odborná praxe 2 2. ročník prezenčního studia 2012/2013.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Metodický a supervizní seminář k praxi I.
Ing. Lenka Janíčková, Ph.D.
MINIMATURITY
Praxe na VOŠ Jabok Úvodní přednáška pro 1. ročník.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
Úvod do managementu 1. seminář
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Office I. Miroslav Lorenc.
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
1. SETKÁNÍ Bakalářský seminář. Cíle bakalářského semináře Hlavní cíl: seznámit se strukturou a hlavními požadavky na BP Formální náležitosti zadání a.
ÚVODNÍ WORKSHOP Brno.  Cílem projektu je podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků základních škol s využíváním ICT ve výuce,
MPH_FMAN Finanční management Jaro 2012
Základy regionální geografie
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Jazykový projev Profil a plán předmětu. Cíl předmětu Naučit se využívat mluveného a psaného jazykového projevu  k odpovídající prezentaci sebe sama 
Struktura bakalářské práce
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2011
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová, Ph.D. č.d.634.
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 19. února 2014.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU – SEMINÁRNÍ PRÁCE Nesplněná docházka Ing. Patricia Jakešová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Seminární práce – splněná docházka
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby
Edukace žáků na praktických a speciálních školách KPG/4065
Seminář ke speciální pedagogice 1
Speciální pedagogika (podzim 2016)
Marketing sportu bp 2086.
Potravinářské zbožíznalství
Zdravotnický management
Doc. Ing. Petr Suchánek, Ph.D.
VIKMA05 Organizace znalostí
Teorie a metodika výchovy seminář 1
SZ7BP_SP1S Seminář ke speciální pedagogice 1
Finanční správa zkouška
Ekonomika a řízení odvětví technické infrastruktury
Samostatná odborná práce H/02 Včelař
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
Metodický a supervizní seminář k praxi I.
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Centrum kolegiální podpory CKP
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Potravinářské zbožíznalství
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Transkript prezentace:

BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY VIKBB48 Jaro 2015 Mgr. Helena Hubatková Seluká Kontakt: 110829@mail.muni.cz Konzultace – kdykoliv po předchozí domluvě

Představení a osobní příběh Vaše očekávání - mapa Moje očekávání - prezentace

Kdo jsou? Co je? Lidé se specifickými potřebami Lidé se specifickými potřebami v knihovnách Integrace vs. Inkluze http://www.youtube.com/watch?v=IcBNPkM QIFw Naše vlastní zkušenosti

Předpoklady v průběhu semestru Každé úterý, 15.50-17.25 17. 2. – 12. 5. (13 týdnů výuky) 75% účast pro prezenční studenty: 3 absence – v závislosti na počtu odučených hodin povinná účast na jedné akci pro lidi se SP (mimo výuku) a její osobní zhodnocení – rozsah A4, vložit do příslušné Odevzdávárny v průběhu semestru Kombinovaní studenti – místo pravidelné účasti na výuce seminární práce – návštěva 3 akcí pro lidi se SP a jejich osobní zhodnocení – Rozsah práce minimálně 7 000 znaků +titulní list, použité zdroje, vložit do příslušné Odevzdávárny v průběhu semestru Odevzdání závěrečné práce nejpozději do 30.6.2015 (V září nebudou vypsány dodatečné termíny!)

Struktura předmětu Přednášky zaměřené na služby uživatelům se specifickými potřebami. Seznámení s činností organizací, které vnímají knihovny jako důležité partnery pro své uživatele. Vyzkoušení aktivit knihoven. Prostor pro dotazy a diskuzi. Praktická výuka.

Obsah předmětu Organizace předmětu, úvod do problematiky. Knihovny – legislativa, služby, fondy knihoven. Handicap Friendly a jeho metodiky. Čtenářství v kontextu života lidí se SP. Bariéry aneb Přístupnost v knihovnách. Integrační programy – společný výběr tématu. Přednášky externích odborníků na problematiku života lidí se specifickými potřebami.

Požadavky na ukončení Odevzdání seminární práce v řádném termínu – rozsah pro prezenční a kombinované studenty je rozdělen Prezenční i kombinovaní studenti Závěrečná samostatná práce – 2 možnosti výběru

Seminární práce – kombinovaní studenti Teoretická příprava z odborné literatury – minimálně jedna odborná kniha bude uvedena jako zdroj v seminární práci. Navštivte minimálně 3 akce pro různé cílové skupiny lidí se specifickými potřebami a zhodnoťte je dle standardu Handicap Friendly (bude upřesněno v průběhu semestru). Rozsah práce minimálně 7 000 znaků +titulní list, použité zdroje.

Závěrečná samostatná práce Teoretická – varianta A Teoretická příprava z odborné literatury. Zhodnocení vybrané knihovny podle standardu Handicap Friendly a příslušných metodik - http://ipk.nkp.cz/legislativa/normy-standardy- doporuceni/rovny-pristup.-standard-handicap-friendly Každý si volně vybere 2 ze 4 „základních“ postižení: Lidé se zrakovým postižením Lidé s tělesným postižením Lidé s mentálním postižením Lidé se sluchovým postižením Písemné zhodnocení přístupnosti knihovny formou práce v rozsahu minimálně 7 000 znaků +titulní list, použité zdroje. Zvolený výběr druhu metodik a vybranou knihovnu mi, prosím, nahlaste e-mailem do 30.3.2015.

Závěrečná samostatná práce Teoretická – varianta B Teoretická příprava z odborné literatury. Výběr z předem stanovených témat (viz. IS) Zpracování daného typu postižení s ohledem na: Charakteristiku dané cílové skupiny. Vztah k četbě, literatuře, čtenářství. Organizace zaměřené na lidi s tímto druhem postižení. Nabídka činnosti knihoven pro tuto skupinu osob (v ČR, případně i v zahraničí) Použitá literatura. Rozsah práce 15 000 znaků + titulní list.

Důležité termíny Výběr závěrečné samostatné práce do 30. března (přihlášení přes IS – balík témat, zveřejněn bude od 9. 3.) Odevzdání seminární práce pro kombinované studenty do 12.5. Odevzdání závěrečné samostatné práce do 7.6. 2015

Plánování za člověka V čem je dobrý… Důležití lidé v jeho životě – kruhy vztahů Co je teď pro něj důležité… S čím ví, že má problémy… Jak ho mohu podpořit…

Plánování se člověkem V čem si dobrý.., Důležití lidé v tvém životě – kruhy vztahů Co je teď pro tebe důležité… S čím víš, že máš problémy… Jak tě mohu podpořit… Domácí úkol.

Plánování zaměřené na člověka Poznáváme, co hezké člověk přináší do života svých blízkých. Poznáváme, co je pro daného člověka důležité. Nevycházíme z představ, jaký má druhý člověk být. Neustále se ptáme, jak situaci vnímá člověk. Děláme všechno s člověkem, ne za člověka. Prezentace Quip