Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Advertisements

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM NAPĚTÍ A ODPOR.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník, pro který.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti.
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9.ročníku, slouží k výkladu učiva Elektrochemie Období: září – prosinec 2011.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 9. Elektrický proud v plynech - ionizace, výboje a jeho druhy Název.
Mechanika VY_32_INOVACE_05-02 Ročník: VII. r. Vzdělávací oblast:
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Elektrolyty Elektrolyty jsou roztoky nebo taveniny, které vedou elektrický proud. Vznikají obvykle rozpuštěním iontových sloučenin v polárních rozpouštědlech.
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Elektrické vodiče a izolanty
Vedení elektrického proudu v látkách
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Změny skupenství látky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Fyzika – Elektrolýza.
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_15.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Obecná a anorganická chemie
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
jako děj a fyzikální veličina
ELEKTRICKÝ PROUD.
zpracovaný v rámci projektu
CHEMIE - Chemická vazba
Beketovova řada napětí kovů
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Vedení proudu v kapalinách
Mechanika VY_32_INOVACE_05-08 Ročník: VII. r. Vzdělávací oblast:
Vedení proudu v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník)
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Termika VY_32_INOVACE_05-49 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektřina Téma: Vedení el. proudu v kapalinách a plynech Jméno autora: Jaroslava Vondráčková Vytvořeno dne: 3.8.2011 Metodický popis, (anotace):  Seznamuje s podmínkami vedení elektrického proudu v kapalinách, plynech a plazmě VY_32_INOVACE_05-30

Vedení elektrického proudu v kapalinách a plynech

Elektrický proud a kapaliny Podmínkou vodivosti kapalin a plynů je přítomnost iontů. V kapalinách vznikají ionty nejčastěji rozpouštěním solí a kyselin. K připojení kapalných a plynných látek do elektrického obvodu používáme různě tvarované vodiče, kterým říkáme elektrody. Vhodné kapalině, která má dostatek volných nosičů nábojů, říkáme elektrolyt.

Proč některé kapaliny proud vedou a jiné ne? Elektrický proud je vždy proud nějakých nabitých částic. Když v kapalině jsou nabité částice, které se mohou volně pohybovat, je kapalina vodivá. Když tam žádné volné nabité částice nejsou, kapalina je nevodivá. Olej, líh apod. se skládají jen z molekul, které jsou neutrální. Proto tyto kapaliny proud nevedou. Destilovaná voda obsahuje velmi málo volných nabitých částic, proto vede proud velmi špatně.

Slaná voda Slaná voda má volných nabitých částic hodně – je nejobyčejnějším elektrolytem. Krystal kuchyňské soli NaCl se skládá z iontů sodíku a chloru. Iont sodíku je nabitý kladně, protože vznikl, když se od atomu sodíku odtrhl jeden elektron. Označujeme ho Na+ . Iont chloru je nabitý záporně, protože vznikl, když si atom chloru tento elektron od sodíku „přivlastnil“. Označujeme ho proto Cl-. Když sůl rozpustíme ve vodě, kladné i záporné ionty se v roztoku volně pohybují.

Elektrolýza – rozklad elektřinou Co se stane, když do roztoku kuchyňské soli vložíme dvě elektrody a přivedeme na ně elektrické napětí? Elektrická síla požene kladné ionty Na+ k záporné elektrodě. Elektrická síla požene záporné ionty Cl- ke kladné elektrodě. Na záporné elektrodě se uvolňuje plynný vodík. Na kladné elektrodě se uvolňuje plynný chlor.

Umím vysvětlit? Popíšeš elektrolýzu v roztoku modré skalice CuS 𝐎 𝟒 ? V roztoku skalice modré jsou kladné ionty mědi Cu 2+. Elektrická síla je žene k záporné elektrodě. Tam iont přijme dva elektrony a stane se z něj atom mědi. Proto se záporná elektroda za chvíli pokryje vrstvičkou mědi. Naopak na kladné elektrodě, která je z mědi, atomy mědi ztrácejí elektrony. Stávají se z nich ionty Cu 2+, které se dostávají do roztoku. Při elektrolýze se atomy mědi stěhují z kladné elektrody na zápornou.

Využití elektrolýzy Pomocí elektrolýzy můžeme pokrýt různé předměty tenkou vrstvičkou kovu – galvanické pokovování. Pokryjeme-li ocel tenkou vrstvičkou zinku, ochráníme ji na dlouhou dobu před rezavěním. Proto se pozinkovávají plechy, dráty, hřebíky apod. Ve velkém se stejným způsobem vyrábí hliník. Roztaví se ruda, která obsahuje kladné ionty hliníku, a pak se jí nechává procházet velký elektrický proud. Na záporné elektrodě se vylučuje roztavený kovový hliník.

Jak prochází elektrický proud plynem? Plyny za normální teploty nevedou proud, protože se skládají jen z neutrálních atomů a molekul. V plynech mohou vznikat ionty například zahřátím na vysokou teplotu nebo silným elektrickým polem. Při vyšší teplotě do sebe atomy a molekuly prudce narážejí a při srážkách z nich vznikají ionty i volné elektrony. Plyn se vysokou teplotou ionizuje.

Jiskra (blesk) Jiskra vzniká tam, kde je hodně silné elektrické pole. Síla elektrického pole závisí na napětí mezi dvěma elektrodami a také na jejich vzdálenosti. Při malém napětí vznikne jiskra jen když jsou elektrody hodně blízko u sebe. Napětí mezi dvěma mraky nebo mezi mrakem a zemí může být i desítky milionů voltů. Při takovém napětí může přeskočit jiskra (blesk) až na stovky metrů. Pozor na to, že jednou „elektrodou“ může být i lidské tělo!!!

Plazma Žhavý plyn, ve kterém je hodně atomů ionizováno (atomy se rozbily na elektrony a ionty) se říká plazma. Na Zemi se s plazmou setkáváme jen málokdy, protože tu tak vysoké teploty obvykle nemíváme. Ale skoro všechna látka, kterou vidíme ve vesmíru, je plazma. Hvězdy, které svítí na noční obloze, i naše nejbližší hvězda – Slunce – jsou totiž obrovské koule utvořené z plazmy. Díky iontům a elektronům je plazma velmi dobrým vodičem elektrického proudu. Magnetické pole působí proto i na plazmu.

Použitá literatura MACHÁČEK, Martin. Fyzika 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Dotisk 2. vydání. Praha: Prometheus, 2001. ISBN 80-7196-220-1 RAUNER, Karel – hlavní autor. Fyzika pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2004. ISBN 80-7238-210-1 Použité obrázky: www.office.microsoft.com [online]. c2011 [cit. 2011-08-03].