Mikroprocesor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Globální adresace na Internetu Vazební síťové prostředky (uzly) Směrování Adresný plán.
Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Základní deska Slouží k mechanickému upevnění komponent počítače. Propojuje veškeré komponenty počítače pomocí sběrnic a zajišťuje jejich napájení. Svými.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Parametry počítačových zdrojů Jaký typ zdroje máme: AT či ATX (AT se dnes již nepoužívá) Výkon zdroje – určuje nám jaký maximální odběr el. proudu nám.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.1 Škola, třída Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
PAMĚTI Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Vnitřní paměti.
Architektura operačních systémů
Osnova Počítačové bedny Druhy PC beden
Hardware číslicové techniky
Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/ Projekt MŠMT ČR
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Technické vybavení počítače - Počítač PC
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Hardware číslicové techniky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Programování a simulace CNC strojů I.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
Další součástky s jedním přechodem PN
Hardware číslicové techniky
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Jednočipové počítače – aplikace I2C sběrnice
Řadič Orbis pictus 21. století
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
1.6 Čipová sada chip set.
Proxy server a Firewall
Inf Vývojový diagram.
Přenosové soustavy Autor: Pszczółka Tomáš VY_32_INOVACE_pszczolka_
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Vnitřní paměti počítače
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Pohybová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Sběrnice PCI.
jednočipových počítačů I
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
HOUBY (opakování) VY_32_INOVACE_06-47 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Paměti typu ROM.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Informační a komunikační technologie Informatika
Technické vybavení počítačů v kostce
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

Mikroprocesor

Mikroprocesor Svým výkonem značně ovlivňuje výkon celé počítačové sestavy. Zpracovává instrukce od programů, kterými je řízen a tím vykonává zadané úkoly.

Mikroprocesor uvnitř Registr – mikroprocesor spracovává data, která jsou uložena v jiných pamětech, ale data která právě zpracovává si ukládá do své vlastní paměti - registru. Adresování – přidělování adresy právě zpracovávaným datům Instrukční sada – obsahuje instrukce pro přesuny dat mezi pamětí a registry, aritmetické a logické instrukce, instrukce pro řízení programu a několik systémových instrukcí. Součástí instrukční sady jsou i instrukce pro koordinaci ve víceprocesorovém prostředí.

Mikroprocesor uvnitř Systém přerušení IRQ – jedná se o signál, který zašle mikroprocesoru program či hardwerová komponenta, aby si mohl zabrat mikroprocesor sám pro sebe Správa paměti – mění adresy přidělované programem dle toho, jak je to zrovna výhodné pro operační systém Paměť cache – jedná se „o vyrovnávací paměť“ mezi dvěma různě rychlými komponenty. U mikro-procesorů jich může bít několik: L1, L2, L3, L4

Mikroprocesor z venku Jedná se o parametry důležité pro komunikaci mikroprocesoru se základní deskou Vnitřní šířka dat – určuje kolik bitů je mikroprocesor schopen zpracovat na jednou Vnitřní frekvence – jedná se o frekvenci na které pracuje daný mikroprocesor Vnější frekvence – jedná se o frekvenci generovanou základní deskou, která se poté pomocí násobiček zvětšuje dle potřeby jednotlivých komponent

Mikroprocesor z venku Komunikace s okolím – mikroprocesory Intel komunikují s okolím pomocí sběrnice FSB, mikroprocesory AMD pomocí sběrnice HyperTransport (v dnešní době se obě dvě technologie prolínají) Chlazení mikroprocesoru – aby nedošlo k přehřátí mikroprocesoru, tak je nutno ho chladit pomocí chladiče – buď pasivního a nebo aktivního

Pracovní otázky: K čemu slouží mikroprocesor? K čemu slouží registr mikroprocesoru? K čemu slouží registr správa paměti v mikroprocesoru? K čemu slouží registr paměť cahe? Jaký je rozdíl mezi vnitřní a vnější frekvencí mikroprocesoru? Pomocí jakých sběrnic komunikuje mikroprocesor s okolím?

Použité zdroje: HORÁK, Jaroslav. Hardwaer: učebnice pro pokročilé. 3. vydání. Brno: CP Books, a.s., 2005. ISBN 80-251-0647-0.