VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Malý velký muž Císař a válečník
Advertisements

Karel Hynek Mácha.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
Autor: Pokorná Martina
Realistický román.
básník, dramatik, prozaik,
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
PAŘÍŽ 5. – Den první Procházka centrem.
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ROMANTISMUS 1. pol. 19. st..
Romantismus.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_42_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Victor Hugo ( ).
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
Portréty literárních osobností světové literatury.
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Romantismus ve světové literatuře
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Portréty literárních osobností světové literatury.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_454.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_04_CJL_L ROČNÍK: I. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
VICTOR HUGO Aneta Matějková GPJP.
William Shakespeare.
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Napoleon Bonaparte - císařství
George Gordon Byron Marcela Jurková.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Český jazyk a literatura
Rokoko, klasicismus - 2 Označení materiálu:
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Revoluce
Aneta Řádková.  * , Besançon, † , Paříž  Nejvýznamnější osobnost francouzského romantismu  Věnuje se všem literárním druhům, ale.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_Vl.4.r.
CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI 1. úkol Každá skupina si připraví odpověď na otázku. Odpovídá v pořadí, jak bude vylosováno. (maximálně 5 bodů) I. Popište.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Romantismus VY_32_INOVACE_VII-A-10.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
VY_32_INOVACE_05_Literatura 19. století Romantismus
ROMANTISMUS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Habsburkové Do 17.Století
Alexandr Sergejevič Puškin
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Napoleon Bonaparte Andrea Hollyová.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Císařství Napoleona I..
Revoluce
Obnovení demokracie v Československu
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Francúzska romantická literatúra
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Revoluce
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Kritický realismus - úvod
VY_32_INOVACE_03_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus Victor Hugo

Datum vytvoření projektu listopad 2011 Ročník 8. Popis prezentace Výklad učiva

Victor Hugo 1802 - 1885

Významná osobnost francouzského romantismu

Syn napoleonského generála. Od dětství veden k nenávisti k revoluci a k Napoleonovi. Dostal se do vysoké společnosti. Byl zvolen členem akademie a získal titul hraběte.

Po převratu 1851 byl V. Hugo největším odpůrcem Napoleona III. Napoleon III. Byl zvolen prezidentem, ale vládl jako diktátor. Pak byl prohlášen za císaře.

Victor Hugo se snažil prosadit zlepšení postavení lidových vrstev. Nesouhlasil s režimem, a proto uprchl ze země. Usadil se na anglickém ostrově Jersey. Pamětní deska na ostrově

Bojoval proti útlaku. Po císařově pádu v roce 1870 se vrátil do vlasti. Ve svém domě v Bruselu poskytl azyl pronásledovaným komunardům.

Ve svých dílech vyjádřil: Soucit s utlačovanými a chudými Nenávist k despotismu a týrání Hlavními postavami jeho románů jsou sociálně trpící jedinci.

Chrám Matky Boží v Paříži

Chrám Matky Boží v Paříži

Chrám Matky Boží v Paříži Esmeralda

Chrám Matky Boží v Paříži Quasimodo

Bídníci

Dělníci moře

Citáty „Život je čekání na to, kdy se naše sny změní ve skutečnost.“ „Den, kdy se člověk ani jednou nezasmál, by měl považovat za ztracený.“ „Muž chce být první láskou ženy, žena poslední láskou muže.“

Victor Hugo Zemřel roku 1885 v Paříži jako uznávaný básník. V den jeho pohřbu byl vyhlášen státní smutek.

Je pochován v pařížském Panthéonu. Pantheon – pohřebiště slavných osobností Podzemní krypta, v níž jsou pochováni významní francouzští umělci, myslitelé a vědci.

o obnovu francouzské poezie a stal se zakladatelem romantismu. Victor Hugo se zasloužil o obnovu francouzské poezie a stal se zakladatelem romantismu.

http://www. google. cz/search http://www.google.cz/search?client=opera&rls=cs&q=Victor+Hugo&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest http://sk.wikipedia.org/wiki/Chrám_Matky_Božej_v_Paríži_(román) http://cs.wikipedia.org/wiki/Bídníci http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/Victor_Hugo-Octopus.jpg http://www.databazeknih.cz/citaty/victor-hugo-187 http://www.spisovatele.cz/victor-hugo -???? http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.neaktuality.cz/wp-content/uploads/napoleon.jpg&imgrefurl=http://www.neaktuality.cz/zahranici/dnes-zemrel-francouzsky-cisar-napoleon-bonaparte/&h=340&w=500&sz=26&tbnid=hKjRyHGZHTI4yM:&tbnh=90&tbnw=132&prev=/search%3Fq%3Dnapoleon%2Bbonaparte%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=napoleon+bonaparte&docid=8sLCJ0GvPi5OZM&sa=X&ei=ZT0bT7yFNYnn-gbeisW7Cg&ved=0CFgQ9QEwBg&dur=3240 http://www.i-pariz.cz/pantheon/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plaque_Victor_Hugo_Jersey.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:La_Esmeralda_From_VH_and_his_Time.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hunchback_of_Notre_Dame.jpg