vývoj, příležitosti, hrozby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Základy návrhu metodiky: Význam – Principy – Přínosy Josef Horňáček, Lenka Klimplová (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická.
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
1 HR ve věku změn: výzvy trhu práce a Průmysl 4.0 Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Predikce trhu práce KOMPAS
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Společné setkání „minitýmů“
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Setkání kariérových poradců
Volba povolání-ISTP 8.ročník VY_32_INOVACE_04.2/11
Změny na trhu práce?.
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

vývoj, příležitosti, hrozby Situace na trhu práce vývoj, příležitosti, hrozby Konference Klubu personalistů ČR 11. 10. 2017 Mgr. Jana Majerová Vedoucí oddělení koncepcí a strategií trhu práce Ministerstvo práce a sociálních věcí

Základní ukazatele trhu práce Počet uchazečů o zaměstnání: 284 915 Počet hlášených volných pracovních míst: 206 081 Podíl nezaměstnaných osob: 3,8 % Míra nezaměstnanosti podle EUROSTAT (srpen 2017): 2,9 % Hlavní problémem je nesoulad na trhu práce a nedostatek kvalifikované pracovní síly. Při nízké míře nezaměstnanosti je zásadní struktura uchazečů v evidenci Počet UoZ cca 300 tis Z toho – 47 tis OZP 55 tis pečujících o děti do 15 let 33 tis. do 25 let 106 tis. nad 50 let 95 tis max ZŠ Evidence nad 12 m = 116 tis z toho nad 24 m = 80 tis.

Nabídka a poptávka na trhu práce Nabídka profesí / poptávka zaměstnavatelů Role Úřadu práce ČR Zprostředkování zaměstnání na trhu práce, obsazení volných pracovních míst Nástroje aktivní politiky zaměstnanosti (dlouhodobá nezaměstnanost, cílové skupiny) Predikce trhu práce Práce 4.0 Národní soustava povolání Bez ohledu na vysokou nebo nízkou míru nezaměstnanosti, bez ohledu na množství opatření a prostředků, které jsou k dispozici, základní otázkou je, zda je sladěna nabídka pracovní síly s poptávkou zaměstnavatelů Hlavním cílem je provést rozbor jak nabídkové, tak poptávkové strany trhu práce zejména v oblastech: vzdělanostní struktury, struktury volných pracovních míst, délky neobsazenosti pracovních míst, dlouhodobé nezaměstnanosti. Konkrétní opatření k snižování disharmonie na trhu práce MOTIVACE – vnější – prostřednictví stanovení podmínek/podpor = ReMo Zvýšení motivace pracovní síly akceptovat zaměstnání; Motivace zaměstnavatelů zaměstnávat znevýhodněné skupiny osob (intenzivní využití dostupné pracovní síly); Zvýšení kvalifikačního souladu na trhu práce Kariérové poradenství Rekvalifikace Predikce trhu práce Nedostatek pracovní síly - kvalifikovaných pracovníků v technických oborech Intenzifikace činnosti ÚP ČR – zprostředkování zaměstnání Zásadní role Úřadu práce ČR, spolupráce s partnery v daném regionu, zaměstnavateli individualizovaný přístup, kariérové poradenství pro žáky, studenty, realizace regionálních projektu

Projekt Predikce trhu práce (KOMPAS) Trh práce a zaměstnanost Nastavení systému predikcí v ČR na národní a především pak regionální úrovni. Predikce budou velmi důležitým podkladem pro předvídání dalšího možného vývoje a potřeb (nejen trhu práce) souvisejících se 4. průmyslovou revolucí. Predikce budoucích potřeb a trendů trhu práce by pak měly být základem pro nastavení, případně aktualizaci či korekci přijatých opatření.

Cíle projektu Kompas Cílem projektu je v návaznosti na aktuální stav řešení problematiky predikcí potřeb trhu práce především: Zjistit potřeby a očekávání relevantních aktérů trhu práce a zmapovat probíhající a nastupující trendy na trhu práce, které souvisí zejména se 4. průmyslovou revolucí. Zajistit data v dlouhodobé perspektivě s potřebnou vypovídající hodnotou, která budou respektovat princip efektivnosti a udržitelnosti. Zkvalitnit existující podobu monitoringu trhu práce realizovaného ÚP ČR mezi zaměstnavateli tak, aby byly využitelné pro zkvalitnění výstupů projekcí trhu práce. Vytvořit webovou aplikaci, která bude dostupná široké skupině uživatelů, obsahující informace vztahující se k současné situaci a predikovanému vývoji na trhu práce z hlediska jednotlivých skupin povolání a úrovni vzdělání. Rozšířit odborné pracoviště MPSV pro monitorování a predikce trhu práce.

Trh práce a 4. průmyslová revoluce Změny v oblasti trhu práce i v sociální oblasti spojené se čtvrtou průmyslovou revolucí s sebou přináší určité hrozby, ale též řadu pozitiv a výzev, na které je třeba rychle reagovat. V souvislosti s digitalizací a nástupem nových forem práce bude třeba významnější měrou přehodnotit současné nastavení podmínek práce a vztahu mezi zaměstnavateli a zaměstnanci. Hlavní snahou MPSV v této oblasti je podrobně zmapovat současnou situaci i budoucí trendy na trhu práce a připravit případné scénáře (opatření), jak na tyto změny adekvátně reagovat.

Trh práce a 4. průmyslová revoluce Nové možnosti na trhu práce: Individualizace pracovních forem Flexibilizace prac. úvazků Nové možnosti z hlediska místa výkonu práce (homeworking, práce na dálku,…) Pracovní uplatnění v rámci sdílené ekonomiky Zkracování pracovní doby (nárůst podílu volného času) Slaďování rodinného a pracovního života Možné hrozby na trhu práce: Nahrazení lidské práce roboty a automatizací Polarizace práce Prekarizace práce + Negativní dopady v sociální oblasti zdroj: ThinkStock

Akční plán Práce 4.0 V roce 2016 MPSV zadalo zpracování studie Iniciativa Práce 4.0. Na základě této studie zpracovalo Akční plán Práce 4.0 V březnu 2017 schváleno poradou vedení MPSV V dubnu 2017 projednáno na plenární schůzi RHSD V květnu 2017 zasláno Úřadu vlády jako podklad pro přípravu Akčního plánu Společnost 4.0 Akční plán je rozčleněn na 4 strategické cíle: 1. Regulace dopadů technologických změn na poptávku po pracovní síle 2. Podpora dalšího vzdělávání 3. Nastavení podmínek na trhu práce v souvislosti s technologickými změnami Regulace dopadů technologických změn na vybrané sociální aspekty Opatření nastavená v tomto Akčním plánu navazují a rozvíjejí opatření uvedená v Akčním plánu Strategie digitální gramotnosti ČR na období 2015 až 2020. Oba tyto Akční plány jsou vzájemně komplementární.

Pravděpodobnost komputerizace v ČR (dle povolání)

Národní soustava povolání Aktuální stav počtu jednotek práce v NSP: počet povolání v NSP je 1382 počet typových pozic v NSP je 1695 Nutnost úzké spolupráce se zaměstnavateli, aby NSP stále odráželo aktuální stav trhu práce Užší spolupráce a propojování NSP a NSK (společný postup MPSV a MŠMT) Podpora zatraktivnění NSP pro klíčové uživatele a propagace systému Nový design webu NSP – nové funkcionality Vytvoření všem dostupného aktualizovaného katalogu popisů povolání, který odráží reálnou situaci na trhu práce www.nsp.cz . Zdroj informací pro oblast lidských zdrojů a profesního vzdělávání využitelného pro MPSV a ÚP ČR, zaměstnavatele (např. v rámci personálních činností), vzdělavatele, kariérové poradce a další subjekty a pro širokou veřejnost. V současné době nastaveno financování ze státního rozpočtu a MPSV vytvořeny funkční struktury správy NSP. Vytvoření a naplňování Centrální databáze kompetencí jako styčného bodu mezi NSP a NSK.

Národní soustava povolání Provazba s projektem KOMPAS Predikce trhu práce budou důležitým podkladem pro další rozvoj a změny v NSP. Provazba na Akční plán Práce 4.0 Zohlednění nových požadavků trhu práce spojených s rozvojem digitálních technologií v Národní soustavě povolání a Centrální databázi kompetencí.

Děkuji za pozornost jana.majerova@mpsv.cz