Berlínská zeď (symbol poválečné Evropy)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BERLÍN – EVROPSKÁ METROPOLE Berlín – město, kde se moderní dějiny staly symbolem poválečné Evropy
Advertisements

Vypracovala: Natálie Šmídová
Egypt Pyramidy.
Exkurze Berlín 2011.
Martin Vildt Moskva a ruské památky.
Vypracovala: Lucie Junková Valerie Horká Jan Dočkal
Berlínská krize.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
 Otevřena 1. srpna 1844  V okolí zoo je také také akvárium  Otevřena 1. srpna 1844  Po zboření Berlínské zdi byl problém v tom, že ve městě byly ZOO.
RUMUNSKO Kristýna Šarounová.
Vývoj politické mapy Evropy
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Paříž Prezentace 5.B.
Starověká Čína.
Podívejte se, jaké to jsou.
VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ.
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Prvouka – 2.ročník ZŠ „ČR a hlavní město Praha“
Katedrála v Chartres.
1.Světová válka.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Autor: Květa Stejskalová
Chrám sv. Bartoloměje Nachází se v Plzni na náměstí Republiky.
ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
VY_32_INOVACE_17 Asie - Čína - Velká čínská zeď
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
PAMÁTKY PRAHA.
Plzeň Plzeň.
Spolková republika Německo 5.ročník
Eurotunel Idea století 1957 studie; 1975 projekt; 1987 ratifikace Z Calais do Folkestone; 50 km ( 39 km); 35 min. 40 m pod mořským dnem 7 let stavba.
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE ZUZANA ŠTĚPÁNKOVÁ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Praha.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, západní Evropa,
Ahojte, posíláme indície 1. Naši kamarádi žijí ve státě, který leží ve střední Evropě jižně od Baltského moře a severovýchodně od České republiky.
Berlínská zeď – symbol rozdělené Evropy
Český Brod.
Německo Jan Dušek.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VODSTVO AFRIKY.
Rozdělená Evropa.
Německo.
1. Mír na zemi daruj nám! Nezřekni se nás! Ať tvá láska drží s námi dnes a zítra zas: Jen ty sám, Bože, náš, jen ty sám, Bože, náš, lidský život v rukou.
New York New York je nejlidnatější město Spojených států. Socha svobody je americký symbol.
Den vody je 22. března!! Voda Tereza Štemberková.
Google Street View na českých mapách. Co to je ? Služba postavená nad internetovými mapami Googlu Dostupná na: Nabízí.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
JAZYKOVĚ – METODICKÝ POBYT. Regensburg Jedno z nejkrásnějších měst Evropy na Dunaji. Zde jsem absolvovala čtrnáctidenní jazykově–metodický pobyt.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
VY __ III/2__INOVACE _ 239. Toto je mapa světa. Je zde vyznačen světadíl Evropa, kde leží i naše ČR. Evropa je rozdělena do několika částí, naše ČR.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
Německo. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Vlasta Hackelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_NJ.9.A.05_deutschland Datum : Ročník :
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
Pyramidy a zikkuraty. Pyramidy - jeden ze sedmi starověkých divů světa postaveny od 27. do 18.stol. př.n.l. přesný počet není znám vystavěné z cihel se.
Vítězný oblouk Francouzský název : Arc de Triomphe de l'Étoile
NĚMECKO
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
Evropské zajímavosti.
Consul company ltd KARUSEL.
Feminismus a ženské hnutí v bývalé NDR
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Zvířata v lese – draví ptáci VY_32_INOVACE_15_draví_ptáci
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
NĚMECKO, RAKOUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_05
VY_32_INOVACE_153_Německo
7 divů RUSKA IV Audio Tchaikovsky – La bella durmiente (libre)
Svět na přelomu 50. a 60. let 20. století
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
Transkript prezentace:

Berlínská zeď (symbol poválečné Evropy) Začala se stavět 13.srpna 1961 Rozdělila západní(demokratické) a východní (komunistické) Německo a vlastně i Evropu.

Průměrná výška betonových kvádrů zdi 3,6 metrů, šířka 1,20 metrů Průměrná výška betonových kvádrů zdi 3,6 metrů, šířka 1,20 metrů. Zeď byla 165 km dlouhá. 302 strážních věží, 14 tisíc pohraničníků a 886 strážních psů hlídalo 259 stanovišť zdi. Berlín a Evropu rozdělovala po 28 let.

Za celou dobu se pokusilo překonat zeď přibližně 2,7 milionů lidí Z toho 5000 překonalo a přes 250 lidí zaplatilo svým životem Bylo hodně způsobů, jak zeď překonat: přestříhat ostnatý drát a zeď přelézt přeplavat řeku Sprévu vykopat tunel pod zdí někteří si doma sestrojili létající balón projet zeď v kradených ruských tancích nebo vozech seskočení z oken a balkonů domů stojících v blízkosti zdi

Dne 9. 11. 1989 byla zeď zbourána. Po 28 letech se mohli konečně společně setkat lidé, které zeď po dlouhá léta rozdělovala. Zbourání zdi se stalo symbolem sjednocení svobodného Německa a celé Evropy. Kousky zdi se po dlouhé léta prodávali jako suvenýry, kupovali si je významné osobnosti, zdobí mnohé galerie.

KDE JE DNES ZEĎ K VIDĚNÍ? Kousek zdi se nachází na pánské toaletě v kasinu Main Street Station v Las Vegas Poměrně velký kousek vlastní i geniální běžec Usain Bolt, ten získal celkem tří tunový segment V Berlíně zůstalo pouze několik úseků, na kterých můžeme můžeme sledovat největší světovou výstavu street art „EAST SIDE GALLERY“ Berlínskou zeď připomíná v Berlíně také drobná linie na zemi táhnoucí se celým městem a mnoho křížů připomínající její oběti

Zeď vinoucí se kolem Brandeburské brány

„PEACE“ – symbol míru a lásky, jeden z nejčastějších symbolů na zdi

Moderní graffity – všude je to lepší než v rozděleném Berlíně za zdí

Symbol svobody – holubice, graffity na Berlínské zdi

Takto vypadá ta naše

1. Kdy byla postavena Berlínská zeď c)1959 2.Kdy byla zbořena Berlínská zeď a) 1950 b) 1976 c) 1989 3. Jak byla dlouhá Berlínská zeď a) 90m b) 165 km c) 1300 km 4. Z čeho byla postavena Berlínská zeď a) zlato b) hlína c) beton