ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Advertisements

Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
 Název školy: ZŠ Pr ů honice, Školní 191, p ř ísp ě vková organizace  Název a č íslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_44  Autor: Zde ň ka Matoušová  Období:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ŘÍMSKO-KATOLICKÁ CÍRKEV
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
22 / 9 / 2010.
Moc ve státě VY_32_INOVACE_03-44 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Eucharistie Křesťanská svátost.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
Tkaniny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Náboženství v ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
EU_32_sada 2_04_PV_Sluneční soustava_Duch
Římská republika.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Celkový základ daně.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_ 32_ INOVACE _18_10_křesťanství
Transkript prezentace:

ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ Určeno pro:  žáky 3.ročníku středních škol Vzdělávací obor:  Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Dějiny náboženství Téma:  Česko-bratrská církev evangelická Jméno autora:  Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:  29. 1.2013 Anotace: Materiál seznamuje s česko-bratrskou církví evangelicko. Jejím vznikem, chodem a postavením ve společnosti. Klíčová slova: církev, evangelíci, reformované církve Metodický popis:  Podpora hodiny Dějiny náboženství

Českobratrská církev evangelická vznikla v roce 1918 sloučením dvou evangelických církví augsburského a helvetského vyznání. O tomto spojení rozhodl generální sněm obou církví konaný 17. a 18. prosince 1918 v Praze. O rok později byl schválen a přijat název nově vzniklé církve: Českobratrská církev evangelická. Jejím symbolem byl kalich stojící na Bibli, který vyjadřoval spojení s tradicí české reformace a reformací kalvínskou a luterskou. První ustavující synod Českobratrské církve evangelické zasedal 21. až 25. února 1921. Církev se řídila při správě a organizaci zásadami presbyterně-synodními. Historie

ČCE se spravuje podle zásad presbyterně-synodních ČCE se spravuje podle zásad presbyterně-synodních. K farářské službě jsou v ČCE pověřováni - ordinováni muži i ženy. Synod je nejvyšší zákonodárné a řídící shromáždění (parlament) Českobratrské církve evangelické, složené z volených poslanců z jednotlivých seniorátů. Základní jednotkou církve je místní Farní sbor. Farní sbor spravuje staršovstvo, které tvoří na šest let volení starší - presbyteři. Nejvyšším shromážděním je sborové shromáždění, které se koná nejméně jednou ročně. Jsou na něj zváni všichni členové sboru. Statutárními zástupci sboru jsou farář/farářka a kurátor/kurátorka. Farní sbory jsou na území České republiky rozděleny do čtrnácti seniorátů. Ten spravuje čtyřčlenný seniorátní výbor, nejvyšším shromážděním seniorátu je konvent. Statutárními zástupci seniorátu jsou senior/seniorka a seniorátní kurátor/ kurátorka. Celou církev vede a reprezentuje šestičlenná synodní rada - tři duchovní a tři laici. Nejvyšším shromážděním církve je synod, který se koná nejméně jednou ročně, a generální sněm, který se koná příležitostně. Statutárními zástupci církve jsou synodní senior/seniorka a synodní kurátor/kurátorka. Sídlem synodní rady je Praha. Struktura

Je přesvědčena, že posláním církve a jejích členů jest: Za jediné pravidlo víry a života uznává Boží slovo dosvědčené v Písmech Starého a Nového zákona, jejichž středem je Boží zjevení v Ježíši Kristu. Je přesvědčena, že posláním církve a jejích členů jest: oslavovat Boha slovem i celým životem, zejména zvěstovat evangelium o spasení v Ježíši Kristu každé generaci a všem bez rozdílu vysluhovat svátosti podle Kristova ustanovení společnou prací horlivě usilovat o vždy plnější poznávání pravdy Boží tvořit obecenství víry lásky a naděje ve vzájemné službě a pomoci i v řádu kázni podle Písem a přijímat odpovědnost za věci veřejné. Uznává dvě svátosti-křest a večeři Páně.

Jako každá reformovaná církev je chudší než katolická Jako každá reformovaná církev je chudší než katolická. Kostely jsou malé, neozdobené. Faráři mohou uzavírat sňatek a mohou mít rodinu. Není tak přísná. Neuctívají Pannu Marii. Evangelisté na hřbitovech nezapalují svíčky.

Použitá literatura a zdroje http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Speci% C3%A1ln%C3%AD:Hled%C3%A1n%C3%AD&s earch=%C4%8Deskobratrsk%C3%A1++c%C3 %ADrkev+evangelick%C3%A1&fulltext=1&redir s=1&profile=default Vlastní http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskobratrsk %C3%A1_c%C3%ADrkev_evangelick%C3%A1 Použitá literatura a zdroje