Název a číslo materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Soldánová Dáša Název: VY_32_INOVACE_12C_16_Vznik Rakouska-Uherska Téma:
Advertisements

ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_13_Rozbití Československa Téma:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 21. října 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pokus o sjednocení Německa. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost  Okruh dle RVP:
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Venkovské osídlení AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Romantismus VY_32_INOVACE_46_934
Současná architektura
Strojní zařízení – Zhutňování
Otázka sudetských Němců v ČSR
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Přírodní zdroje na Zemi
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
Dechové dřevěné nástroje
KOULE A JEJÍ POVRCH VY_42_INOVACE_ 33_02.
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Procvičení a upevnění učiva
OBJEM JEHLANU VY_42_INOVACE_ 30_02.
Mapa AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_05_Z6_Skála
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zlomky Část celku VY_42_INOVACE_20_01.
Název a číslo materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název a číslo materiálu:
Rozdělení zemí podle vyspělosti
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Přírodní poměry - vodstvo
Revoluce ve Francii
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
OBSAH KRUHU VY_42_INOVACE_15_02.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Základní škola Čelákovice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Člověk a společnost, Dějepis
Název a číslo materiálu:
Procenta kolem nás Jednoduché úrokování VY_42_INOVACE_34_01.
Druhá republika.
Vnitřní a vnější úhly v trojúhelníku
Cesta k Mnichovské dohodě
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Revoluce v evropských zemích 1848
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Na co všechno si dát pozor.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Přímky, úsečky, rovnoběžky, kolmice, kružnice
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Směry v poválečné architektuře
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Události let
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Název a číslo materiálu: Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_05_Člověk a společnost_9. ročník_MNICHOVSKÁ DOHODA Autor: Mgr. Simona Martinková Datum vytvoření: 14.11.2011 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1185

Prezentace je určena pro žáky 9. třídy Prezentace je určena pro žáky 9. třídy. Seznamuje je s poměry v pohraničí v druhé polovině 30. let 20. století. Dále popisuje příčiny, průběh a důsledky Mnichovské dohody, které měla pro ČSR. Počet hodin: 1

Mnichovská dohoda

Situace v pohraničí Sudetoněmecká strana v čele Konrád Henlein – spolupráce s Hitlerem snaha rozbít ČSR zevnitř Volby 1935 – vyhrála Sudetoněmecká strana Zhoršuje se situace v pohraničí i ozbrojené střety Karlovarské požadavky volnost nacistické propagandy samospráva oblastí osídlených Němci požadavky byly formulované tak, aby byly pro ČSR nepřijatelné Autor: Trycatch, licence Creative Commons BY-SA, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bundesarchiv_Bild_121-0008,_Sudetenland,_Besuch_Wilhelm_Frick_(cropped_Konrad_Henlein).jpg

Proč chtěl Hitler rozbít ČSR? strategicky výhodná poloha ČSR bylo spojencem Francie V ČSR byl rozvinutý strojní, zbrojní a hutní průmysl početná něm. menšina – potřebuje „ochranu“

Kdy byla Mnichovská dohoda podepsána? v noci z 29. na 30. 9. 1938 Kdo ji podepsal? Hitler (Německo), Mussolini (Itálie), Chamberlain (VB) a Daladier (Francie) Byli na jednání pozváni i Češi? Ne. Výsledek jednání jim byl pouze sdělen. „O nás bez nás“ Pod obrázkem zeměkoule je uložen hypertextový odkaz: Reportéři ČT. Žáci odpoví na otázky.

Které státy získaly díky Mnichovské dohodě část území ČSR? Autor: Jaro.p, licence Creative Commons, http://en.wikipedia.org/wiki/File:M%C3%BCnchner_abkommen5_en.svg

Mnichovská dohoda Důvody přijetí: Důsledky: ČSR by bylo ve válce s Německem bez spojenců pohraniční opevnění bylo nedostavěné přesila německé armády Důsledky: ztráta 1/3 území ztráta pohraničního opevnění a přirozených hranic oslabení hospodářství „Kdybychom nepřijali, udělali bychom čestnou válku, ale ztratili bychom samostatnost a národ by byl vyvražděn.“

Použitá literatura: VÁLKOVÁ VERONIKA. Dějepis 9: nejnovější dějiny. Praha: SPN. ISBN 978-80-7235-428-3. Všechny uveřejněné odkazy [cit. 14-11-2011] dostupné pod licencí public domain na: <http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page>.