DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV12 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma VÝROBKY Z OVOCE – SUŠENÉ, KANDOVANÉ, ZMRAZENÉ Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby ÚNOR 2013 Anotace Žáci se seznámí s druhy sušených, kandovaných a zmrazených výrobků z ovoce v prodeji, jejich přejímkou, vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 1.ročníku obor prodavač.
SUŠENÉ, KANDOVANÉ, ZMRAZENÉ VÝROBKY Z OVOCE SUŠENÉ, KANDOVANÉ, ZMRAZENÉ
SUŠENÉ OVOCE nejstarší způsob konzervace suší se při teplotě do 75°C snižuje se obsah vody na minimum. Druhy v prodeji: Jablka a hrušky (KŘÍŽALY), meruňky, jahody… UVEĎTE DALŠÍ DRUHY SUŠENÉHO OVOCE.
SUŠENÉ OVOCE PŘEJÍMKA – provádí se senzoricky, kontroluje se: vzhled (barva, tvar, lesk, vzhled povrchu, velikost), záruční lhůtu VADY: cizí příměsi (stopky, větvičky), rozlámaný, poškozený škůdci, plíseň, záměna druhu, prošlá záruční lhůta SKLADOVÁNÍ: v suchých, čistých skladech
KANDOVANÉ (PROSLAZENÉ) OVOCE JE OVOCE VE KTERÉM BYLA OVOCNÁ ŠŤÁVA NAHRAZENA CUKREM VÝROBA: ovoce se postupně ponořuje do roztoků obsahujících stále více cukru a v každém se ponechává asi 24 hodin to se dělá tak dlouho, až obsah cukru v ovoci dosáhne 70 % má nízkou biologickou, ale vysokou energetickou hodnotu. Druhy v prodeji: JEDNODRUHOVÉ - višně, pomerančová a citrónová kůra SMĚSI ovoce…. Uveďte další druhy kandovaného ovoce.
KANDOVANÉ (PROSLAZENÉ) OVOCE PŘEJÍMKA – provádí se senzoricky, kontroluje se: vzhled – barva, tvar, konzistence VADY: cizí příměsi, záměna druhu, škůdci, plíseň, poničený obal, prošlá záruční lhůta SKLADOVÁNÍ: v suchých, čistých skladech
ZMRAZENÉ OVOCNÉ VÝROBKY DRUHY V PRODEJI: Zmrazené ovoce sypané cukrem (JAHODY, BORŮVKY, MALINY) Zmrazené ovocné dřeně nebo protlaky (JABLEČNÝ, MERUŇKOVÝ, JAHODOVÝ) Zmrazené ovocné pěny (jahodová s jablečnou, meruňková s jablečnou, jablečná) Zmrazené ovocné dezerty (jahodový mražený dort) Vyjmenujte další druhy zmrazeného ovoce.
ZMRAZENÉ OVOCNÉ VÝROBKY PŘEJÍMKA – provádí se senzoricky, kontroluje se: vzhled – (barva, tvar), konzistence, teplota VADY: rozmrazené ovoce, poničený obal, prošlá záruční lhůta SKLADOVÁNÍ: v mrazící lednici při -18°C, rozmrazené zboží nesmíme znovu zmrazovat!!!! Proč nesmíme rozmrazené zboží znovu zmrazovat?
ZDROJE http://www.toppotraviny.cz/data/USR_001_BOSFOOD_001/25124.JPG Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996 http://www.toppotraviny.cz/data/USR_001_BOSFOOD_001/25124.JPG http://www.benefitzl.cz/pusinka.jpg http://pixabay.com/static/uploads/photo/2013/01/05/14/22/figs-73941_640.jpg?i http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900382952.jpg