DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Advertisements

Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 28 Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. 1. BĚŽNÉ 2. JEMNÉ SUROVINY PŠENIČNÁ MOUKA VEJCE VODA DROŽDÍ /KVASNICE/ TUK SŮL CUKR NÁPLNĚ TVAROH MÁK POVIDLA MARMELÁDA,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO28 Název.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV35 Název školy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ II.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Energetická hodnota potravin (EH)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM - Digitální Učební Materiál
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Alkoholické nápoje - víno
Vedlejší jatečné produkty
Ing. Lenka Bombera Piskačová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Prodáváme obuv I. PIKTOGRAMY.
Základní zásady pro vedení evidence
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ošetřování textilních výrobků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Třené, jádrové a smetanové výrobky
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_07_ Ovoce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Tkaniny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Drogerie – Osobní hygiena III.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV12 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma VÝROBKY Z OVOCE – SUŠENÉ, KANDOVANÉ, ZMRAZENÉ Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby ÚNOR 2013 Anotace Žáci se seznámí s druhy sušených, kandovaných a zmrazených výrobků z ovoce v prodeji, jejich přejímkou, vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 1.ročníku obor prodavač.

SUŠENÉ, KANDOVANÉ, ZMRAZENÉ VÝROBKY Z OVOCE SUŠENÉ, KANDOVANÉ, ZMRAZENÉ

SUŠENÉ OVOCE nejstarší způsob konzervace suší se při teplotě do 75°C snižuje se obsah vody na minimum. Druhy v prodeji: Jablka a hrušky (KŘÍŽALY), meruňky, jahody… UVEĎTE DALŠÍ DRUHY SUŠENÉHO OVOCE.

SUŠENÉ OVOCE PŘEJÍMKA – provádí se senzoricky, kontroluje se: vzhled (barva, tvar, lesk, vzhled povrchu, velikost), záruční lhůtu VADY: cizí příměsi (stopky, větvičky), rozlámaný, poškozený škůdci, plíseň, záměna druhu, prošlá záruční lhůta SKLADOVÁNÍ: v suchých, čistých skladech

KANDOVANÉ (PROSLAZENÉ) OVOCE JE OVOCE VE KTERÉM BYLA OVOCNÁ ŠŤÁVA NAHRAZENA CUKREM VÝROBA: ovoce se postupně ponořuje do roztoků obsahujících stále více cukru a v každém se ponechává asi 24 hodin to se dělá tak dlouho, až obsah cukru v ovoci dosáhne 70 % má nízkou biologickou, ale vysokou energetickou hodnotu. Druhy v prodeji: JEDNODRUHOVÉ - višně, pomerančová a citrónová kůra SMĚSI ovoce…. Uveďte další druhy kandovaného ovoce.

KANDOVANÉ (PROSLAZENÉ) OVOCE PŘEJÍMKA – provádí se senzoricky, kontroluje se: vzhled – barva, tvar, konzistence VADY: cizí příměsi, záměna druhu, škůdci, plíseň, poničený obal, prošlá záruční lhůta SKLADOVÁNÍ: v suchých, čistých skladech

ZMRAZENÉ OVOCNÉ VÝROBKY DRUHY V PRODEJI: Zmrazené ovoce sypané cukrem (JAHODY, BORŮVKY, MALINY) Zmrazené ovocné dřeně nebo protlaky (JABLEČNÝ, MERUŇKOVÝ, JAHODOVÝ) Zmrazené ovocné pěny (jahodová s jablečnou, meruňková s jablečnou, jablečná) Zmrazené ovocné dezerty (jahodový mražený dort) Vyjmenujte další druhy zmrazeného ovoce.

ZMRAZENÉ OVOCNÉ VÝROBKY PŘEJÍMKA – provádí se senzoricky, kontroluje se: vzhled – (barva, tvar), konzistence, teplota VADY: rozmrazené ovoce, poničený obal, prošlá záruční lhůta SKLADOVÁNÍ: v mrazící lednici při -18°C, rozmrazené zboží nesmíme znovu zmrazovat!!!! Proč nesmíme rozmrazené zboží znovu zmrazovat?

ZDROJE http://www.toppotraviny.cz/data/USR_001_BOSFOOD_001/25124.JPG Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996 http://www.toppotraviny.cz/data/USR_001_BOSFOOD_001/25124.JPG http://www.benefitzl.cz/pusinka.jpg http://pixabay.com/static/uploads/photo/2013/01/05/14/22/figs-73941_640.jpg?i http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900382952.jpg