Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah 1. Příprava na národní úrovni 2. Úloha MAS 3. Návrh operačních programů 4. Podmínky 5. Harmonogram 6. Finanční zajištění přípravy 7.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Daniel Braun 22. listopadu 2012, Praha
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel BRAUN Příprava Dohody o partnerství pro programové období
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Olga Letáčková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 4. prosince 2012 Podpora inovací v rámci kohezní politiky.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Podpora venkova po roce 2013 z pohledu Olomouckého kraje Seminář MAS 10. května 2013, Olomouc.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Evropské fondy v ČR v letech Konference KOUS Vysočina, Jihlava, Ing. Zdeňka Škarková – Europe Direct Jihlava, RRA Vysočina.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
11 Praha 20. listopadu 2012 Výroční konference OPPI Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ROP JV – informace o novém programovém období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Spolupráce obcí a krajů v nastávajícím programovacím období
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktuality z oblasti kohezní politiky
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Aktuální informace z Odboru regionální politiky MMR
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Strukturální politika
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012 Starosti starostů s EU fondy Budoucí programovací období a města a obce Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012 1

Východiska pro budoucí operační programy Podmínky EK: Nižší objem finančních prostředků Vazba projektů na strategii Evropa 2020 Orientace na výsledky – měření a vyhodnocování výsledků Kondicionality – nutno splnit základní požadované podmínky Územní dimenze města venkov Integrované přístupy k řešení problémů II. pilíř SZP – rozvoj venkova

Východiska pro budoucí operační programy II Zkušenosti z minulého období 2004-2006 a současného období 2007-2013: Intervence nebyly dostatečně propojeny Široké vymezení strategií a velký počet aktivit Složitý implementační systém Obtížné hodnocení efektů

Hlavní principy Princip strategického zaměření a propojování: podpora pouze priorit, jež naplňují rozvojové strategie ČR Princip podpory fungujícího trhu: podpora pouze těch odvětví, kde dochází k selhání trhu Princip podpory kvalitních projektů: podpora pouze projektů, jež budou měřitelně naplňovat cíle Princip snadnější přípravy a realizace projektů: snadnější administrativa pro žadatele a příjemce, zjednodušování (sjednocování) pravidel

Územní dimenze I Příprava Strategie regionálního rozvoje 2014 – 2020 Území rozčleněno do kategorií (větší města, menší centra, venkov) Specifické intervence pro různá území Centrální koordinace územní dimenze z úrovně MMR Prosazování integrovaných přístupů Nutnost mít připravenu kvalitní strategii Nevylučuje se však možnost individuálních projektů Ne financování některých typů projektů golfová hřiště, kulturní domy, hotely, některé cyklostezky

Územní dimenze II Urbánní dimenze Strategické plánování rozvoje, ne pouze na území vlastního města Vazby na zázemí, vztahy město - venkov 5 % ERDF na udržitelný rozvoj měst Podmínkou implementace prostřednictvím Integrovaných územních investic Budou využity zkušenosti z realizace IPRM v IOP Zvažována role (největších) měst v implementaci Finanční nástroje v městských územích – JESSICA

Územní dimenze III Venkov a malé obce Vazba programů strukturálních fondů na PRV Stanovení dělicích linií (na jiném principu než nyní?) Rozšíření metody LEADER z PRV do všech OP Spolupráce s partnery v území Fungování MAS v příslušném území nesmí zasahovat do stanovených pravomocí samospráv Ale - EU fondy nejsou ani jediným ani nevyčerpatelným nástrojem

Další postup - harmonogram Časové období Aktivita 07/2012 – 12/2012 Projednávání Společného strategického rámce v Radě EU 06/2012 – 12/2012 Příprava návrhu Dohody o partnerství – vyjednávání s Evropskou komisí Příprava návrhů operačních programů (ve vazbě na přípravu Dohodu o partnerství) 01/2013 – 12/2013 Dopracování návrhů operačních programů a vyjednávání s Evropskou komisí Dopracování Dohody o partnerství – vyjednávání s Evropskou komisí 11/2013 – 12/2013 (předpokládaný termín v závislosti na vývoje jednání Rady EU) Odsouhlasení operačních programů s Evropskou komisí Odsouhlasení Dohody o partnerství – vyjednávání s Evropskou komisí 2014 Zahájení realizace operačních programů v programovém období 2014-2020

Děkuji za pozornost daniel.braun@mmr.cz www.mmr.cz 18. dubna 2012, Praha Děkuji za pozornost daniel.braun@mmr.cz www.mmr.cz www.strukturálni-fondy.cz