Známe-li délku úhlopříčky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Známe-li délku úhlopříčky.
Advertisements

OBDÉLNÍK 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI OBDÉLNÍKU 2. OBVOD A OBSAH OBDÉLNÍKU – SLOVNÍ ÚLOHY   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Konstrukce rovnoběžníku. ROVNOBĚŽNÍKY čtverecobdélníkkosočtvereckosodélník všechny strany mají stejnou velikost protější strany mají stejnou velikost.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_303_Trojúhelník – výpočty Téma: Geometrie.
Lichoběžníky a jejich vlastnosti Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Kruh, kružnice Matematika 8.ročník ZŠ
Čtyřúhelníky: OBECNÝ ČTYŘÚHELNÍK ROVNOBĚŽNÍKY OBDÉLNÍK ČTVEREC
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
Rovnoběžník 19 Sestrojte rovnoběžník ABCD, jestliže:
Obsahy rovinných útvarů
25.1 Druhy a vlastnosti rovnoběžníků II. OBSAH a OBVOD
Konstrukce trojúhelníku s využitím vět o shodnosti
Konstrukce trojúhelníku : strana, úhel, těžnice
Rovnoběžník 13 Sestrojte rovnoběžník ABCD, ve kterém a = 7 cm, u = 10 cm, v = 8 cm. Základem při této konstrukci bude konstrukce trojúhelníku podle věty.
Vlastnosti trojúhelníku
Množiny bodů dané vlastnosti
Obdélník (známe-li délky jeho stran)
Sestrojení úhlu o velikosti 90° pomocí kružítka.
Základní jednorozměrné geometrické útvary
Základní konstrukce Obdélník (známe-li délku jedné jeho strany a úhel, který s ní svírá úhlopříčka)
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Konstrukce trojúhelníku : strana, výška, těžnice
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Marie.
Množiny bodů dané vlastnosti
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_98_M7
Obvod a obsah rovinného obrazce I.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Kolín V. , Mnichovická 62 AUTOR : Mgr
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Trojúhelníky Názvosloví Obvod Rozdělení Obsah Výšky v trojúhelníku
Základní konstrukce Obdélník (známe-li délku jedné jeho strany a úhlopříčky) Autor obrázků © Mgr. Radomír Macháň.
Autor obrázků © Mgr. Radomír Macháň
Konstrukce rovnoběžníku
Konstrukce trojúhelníku
Konstrukce mnohoúhelníku
Konstrukce mnohoúhelníku
PLANIMETRIE Zobrazení v rovině
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál pro 9.ročník
27.1 Vlastnosti a konstrukce lichoběžníků I.
Kruh a kružnice Základní názvosloví Středová a osová souměrnost
Množiny bodů dané vlastnosti
Čtyřúhelníky názvosloví rozdělení úhly úhlopříčky osová souměrnost
Pythagorova věta v rovině
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Shodnost trojúhelníků Konstrukce trojúhelníků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Středově souměrné útvary
Konstrukce trojúhelníku - Ssu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Množiny bodů v rovině Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Čtverec, obdélník NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_290_Čtverec, obdélník.
Čtverec (známe-li délku jeho strany)
Sestrojení úhlu o velikosti 90° pomocí kružítka.
27 STŘEDOVÁ SOUMĚRNOST.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

Známe-li délku úhlopříčky. Konstrukce čtverce Známe-li délku úhlopříčky.

Čtverec Čtverec je rovinný útvar. Zvláštní případ rovnoběžníku. Zápis: □ABCD

Čtverec a jeho vlastnosti Zopakujeme si základní vlastnosti, které nám často pomohou při pozdějších konstrukcích. Čtverec je pravidelný čtyřúhelník ohraničený čtyřmi stejně dlouhými úsečkami (stranami). a=b=c=d

Čtverec a jeho vlastnosti Zopakujeme si základní vlastnosti, které nám často pomohou při pozdějších konstrukcích. Vrcholy a strany čtverce označujeme písmeny abecedy v pořadí, jak jdou za sebou, a to v protisměru pohybu hodinových ručiček. Strana a leží vedle vrcholu A v protisměru hodinových ručiček, strana b vedle vrcholu B, strana c vedle vrcholu C a strana d vedle vrcholu D. DA=d CD=c AB=a BC=b

Čtverec a jeho vlastnosti Zopakujeme si základní vlastnosti, které nám často pomohou při pozdějších konstrukcích. Čtverec má čtyři vrcholy, a tudíž i čtyři vnitřní úhly.

Čtverec a jeho vlastnosti Zopakujeme si základní vlastnosti, které nám často pomohou při pozdějších konstrukcích. Každé dvě sousední strany jsou na sebe kolmé. Všechny vnitřní úhly jsou pravé. Dvojice protilehlých stran jsou rovnoběžné. ====90° a  b, b  c, c  d, d  a a  c, b  d

Čtverec a jeho vlastnosti Zopakujeme si základní vlastnosti, které nám často pomohou při pozdějších konstrukcích. Součet vnitřních úhlů čtverce je 360°. 90°+90°+90°+90°=360°

Čtverec a jeho vlastnosti - úhlopříčky Úhlopříčky jsou úsečky spojující protilehlé vrcholy. Průsečík úhlopříček je středem souměrnosti čtverce. Úhlopříčky jsou stejně dlouhé.

Čtverec a jeho vlastnosti - úhlopříčky Úhlopříčky jsou úsečky spojující protilehlé vrcholy. Průsečík úhlopříček je středem souměrnosti čtverce. Úhlopříčky jsou stejně dlouhé a vzájemně se půlí. Úhlopříčky jsou na sebe kolmé (svírají pravý úhel). = = AS BS SC SD

A nyní již přikročíme ke konstrukci. Sestrojte čtverec ABCD, je-li dána úhlopříčka AC = 8 cm. Základem při této konstrukci bude znalost vlastností úhlopříček čtverce: 1.) Úhlopříčky čtverce jsou na sebe kolmé. 2.) Úhlopříčky čtverce jsou stejně dlouhé a navzájem se půlí. 4 cm 4 cm 90° 4 cm 4 cm

Náčrt a rozbor Základem je tedy, jak již bylo řečeno, kolmost úhlopříček, jejich stejná délka a jejich vzájemné půlení. Začneme tedy dvěma na sebe kolmými přímkami, v jejichž průsečíku leží střed souměrnosti čtverce. Následuje sestrojení kružnice se středem ve středu souměrnosti a poloměrem rovnajícím se polovinám úhlopříček. V průsečících kružnice a přímek leží vrcholy čtverce. q k S p

Tak tedy ještě jednou krok za krokem. Příklad: Sestrojte čtverec ABCD, je-li délka úhlopříčky AC = 8 cm. 1.) Sestrojíme na sebe kolmé přímky p a q, v jejichž průsečíku leží bod S.

Tak tedy ještě jednou krok za krokem. Příklad: Sestrojte čtverec ABCD, je-li délka úhlopříčky AC = 8 cm. 2.) Sestrojíme kružnici se středem v bodě S a poloměrem rovnajícím se poloměru úhlopříček, tzn. 4 cm.

Tak tedy ještě jednou krok za krokem. Příklad: Sestrojte čtverec ABCD, je-li délka úhlopříčky AC = 8 cm. 3.) Kružnice k protíná přímky p a q. Průsečíky označíme A, B, C a D. Jsou to vrcholy sestrojovaného čtverce.

Tak tedy ještě jednou krok za krokem. Příklad: Sestrojte čtverec ABCD, je-li délka úhlopříčky AC = 8 cm. 4.) Na závěr spojíme jednotlivé vrcholy, sestrojíme čtverec ABCD.

Příklad k procvičení: Sestroj čtverec ABCD, je-li délka jeho úhlopříčky u = 60 mm. Postup: 1.  p 2.  q; q  p 3. S; S  p  q 4. k; k(S; r=1/2 u=3 cm) 5. A; A  p  k 6. B; B  q  k 7. C; C  p  k 8. D; D  q  k 9. □ ABCD

Příklady k procvičení: 1.) Sestroj čtverec ABCD, je-li úhlopříčka u = 65 mm. 2.) Sestroj čtverec ABCD, je-li úhlopříčka BD = 5 cm. 3.) Sestroj čtverec ABCD, je-li úhlopříčka v = 8,5 cm. 4.) Sestroj čtverec ABCD, je-li úhlopříčka AC = 7 cm. 5.) Sestroj čtverec OPQR, je-li úhlopříčka PQ = 10 cm. 6.) Sestroj čtverec OPQR, je-li úhlopříčka e = 90 mm. 7.) Sestroj čtverec KLMN, je-li úhlopříčka f = 6 cm. 8.) Sestroj čtverec KLMN, je-li úhlopříčka LN = 12 cm. 9.) Sestroj čtverec KLMN, je-li úhlopříčka v = 0,06 m.

Přeji Vám mnoho přesnosti při rýsování!