Technika obsluhy – Výroba kávy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady C: NEROVNICE Autor: Mgr. Alena Štědrá Název.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Káva Bc. Daniel Vančura.
VY_32_INOVACE_13_VZDUCH Anotace Rozšíření poznatků o vzduchu Autor
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Petra Pilková Název šablony.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Základní výkresová dokumentace
VY_32_INOVACE_Čp z 1 Hlava - oči Mgr. Pavlína Šantrochová Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická 920/7, příspěvková.
Káva.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_352 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pravidla.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
Káva o Káva se vyrábí úpravou semen kávovníku o Nejčastěji se pěstují tři druhy kávovníku: a. Kávovník arabika – pěstuje se ve vyšších nadmořských.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Technika obsluhy – Příprava espressa Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název.
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Technika obsluhy – Vinárny
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
Technika obsluhy – moderní trendy, molekulární mixologie
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Gastronomická zařízení – druhy skladů
CHEMIE - Polysacharidy
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Složitá obsluha fondue
Lékořicové cukrovinky 2
Strojní zařízení - Stroje na omítání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
Potraviny a výživa – čaj
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Technika obsluhy – Společenská setkání
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Technika obsluhy – Barový inventář
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Lom světla - příklady Autor: Mgr. Alena Víchová
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Strojní zařízení - Speciální stroje a zařízení
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Technika obsluhy – Výroba kávy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablony III/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu TeO.1202.2F Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Kavárny Vzdělávací obor Technika obsluhy Vzdělávací okruh Zpracování a pražení kávy Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky postupem při výrobě kávy a následném pražení kávy. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Suché zpracování, mokré zpracování, pražení kávy. Datum Datum vytvoření – 1 3. 2013

Výroba kávy

Výroba kávy Suché zpracování Mokré zpracování

Suché zpracování Suchým způsobem se zpracovávají méně kvalitní zrna. Je to původní zpracování kávy. Zpracovávají se tak méně kvalitní kávy Nasbírané kávové plody se rozloží rovnoměrně na betonové dvorce, kde se nechávají usušit asi jeden měsíc.

Pravidelně se převrací a prohrabávají, aby se zbavily veškeré vlhkosti Pravidelně se převrací a prohrabávají, aby se zbavily veškeré vlhkosti. Zabraňuje se tím také tomu, aby nezačala probíhat fermentace. Na plody působí vzduch a slunce, slupka kávových zrn zhnědne. Po usušení se plody loupou a leští Takto zpracovaná káva má plnou chuť, do oříškových, čokoládových a karamelových tónů

Mokré zpracování Mokré zpracování je mnohem náročnější, odráží se to na výsledné ceně kávy Plody  po sklizni putují do vodních nádrží, kde dochází k jejich selekci. Těžké zralé plody klesají ke dnu, lehké a nedozrálé plavou na hladině. Pro zpracování 1 kg kávy je potřeba 120l vody

Poté se plody zbavují slupky a části dužiny v loupacím stroji Poté se plody zbavují slupky a části dužiny v loupacím stroji. Nejpozději do 24 hodin od sběru se musí zbavit dužiny. Zrna zůstávají obalená pergamenem a dužinou. Nechávají se namočené až 36 hodin ve vodě v kvasných nádržích. prochází procesem fermentace.  Po fermentaci se zrna důkladně propláchnou a suší se na betonových dvorcích.  

Pražení kávy Pomalým způsobem se zelená kávová zrnka přeměňují na klasickou kávu. Při pražení se vytváří typická vůně a chuť. Káva se praží při teplotě 150–220 °C . Uvnitř kávového zrna dochází k chemické reakci, kde se přeměňují škroby na cukry. Dochází k odpařování vlhkosti a oxidu uhličitého.

Káva ztrácí asi o 15–20% své hmotnosti a nabývá na svém objemu asi o 40%. Významnou roli během pražení hraje přesná regulace teploty a času. Káva se praží asi 15 minut Pražení se probíhá v pražících strojích. Tyto stroje jsou vybaveny rotačním bubnem. Bubny mohou být horkovzdušné, nebo jsou pod bubny hořáky .

Ochlazení kávy Po upražení následuje rychlé ochlazení, aby nedošlo ke ztrátě éterických olejů, vyrovnává se aroma. Chlazení se provádí prouděním chladného vzduchu, nebo vodou. Dříve se káva pražila i doma na pánvi, nebo v troubě nebo domácí pražičce.

Balení kávy Čerstvě upraženou kávu necháme 3-4 dny odpočinout. Káva se balí nejčastěji do vícevrstvých sáčků s ventilem. 

úkoly Kávu zpracováváme ……………………………….. a ……………………………způsobem. 2) Při suchém zpracovaní se káva nejprve…………. na…………………….. a se zbavuje …………………………. 3) U mokrého zpracování se káva nejprve ……….. a pak se ……………… 4) Když se káva zbaví slupek tak má ………..barvu.

5) Káva se praží při ……. až ……. °C 5) Káva se praží při ……. až ……. °C. 6) Káva ztrácí asi o 15–20% své …………….. a nabývá na svém …………………… asi o 40%. 7) Můžeme kávu upražit i doma?

Zdroje http://www.espressolavazza.cz/Priprava/Cappuccino