Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Toto není MATRIX To je e - VLÁDA Praha, červen 2003Ing. Jan Duben.
Advertisements

Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
METODICKÝ LIST Tato prezentace navazuje na výuku vlastivědy, proto
Digitalizace výuky Příjemce
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Únor 2013.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Sestavování jídelníčku VY_32_INOVACE_09 Sada 8
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Naše školní knihovna. Jsme Základní škola, Liberec, U Soudu 369/8 V naší škole jsou běžné třídy a speciální třídy pro děti s SPU Všechny děti mají k dispozici.

ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Stravovací pojmy VY_32_INOVACE_12 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_472_PAMÁTNÁ_MÍSTA_ 2 Téma: Seznámení.
Zlatá ulička (Zlatá ulička u Daliborky)
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDBA VOKÁLNÍ, INSTRUMENTÁLNÍ, VOKÁLNĚ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_29_Praha ZŠ praktická,
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_36_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU (ŘEŠENÍ)
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDEBNÍ NÁSTROJE (KŘÍŽOVKA) Název:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_4.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Karolína Bryczová Vasková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_MATEMATIKA _NEPOSEDOVÉ Název: VÝSTAVIŠTĚ.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_HUDEBNÍ VÝCHOVA_Z ČEHO SE SKLÁDÁ HUDBA? Název: Z.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.16_tolerance_k_lidem Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
ANEB PUTOVÁNÍ LIBERECKÝM KRAJEM
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY (ŘEŠENÍ)
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
CO DĚLÁ TRUHLÁŘ?.
Rozházené kostky …srovnáš je?.
Děti z Bullerbynu 16 Autor: Mgr
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rozdělení hudebních nástrojů
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346,příspěvková org.
ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY
Život po husitských válkách
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Totalitní vláda komunistické strany
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN):
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor:
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Transkript prezentace:

Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_12_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_DALIBOR Z KOZOJED Název: DALIBOR Z KOZOJED Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0929 DALIBOR Z KOZOJED Dostupné na portálu http://dumy.cz/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Pomocí materiálu lze zmapovat míru porozumění čteného textu. Anotace: Materiál je určen pro žáky 3.třídy. Propojuje znalosti z oblasti Člověk a jeho svět se čtenářskými dovednostmi. Práce s materiálem je závislá na předchozím čtení příslušného článku z knihy Staré pověsti české Jany Eislerové (vhodné zvolit jako společnou četbu). Pomocí materiálu lze zmapovat míru porozumění čteného textu. Děti si ověří znalosti o české historii, které získávají čtením příběhu. Děti seřazují jednotlivé části příběhu na jednotlivých snímcích, tak jak podle nich mají být správně za sebou. Odpovědi zapisují do tabulky, která je součástí tohoto materiálu. Kontrola probíhá až po vyplnění tabulky (k přeskočení animací zobrazujících správné odpovědi použijte tlačítko akcí) Pomůcky: Tužka, vytištěná tabulka k zapisování odpovědí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

POPLETENÉ VĚTY ZKUS JE SEŘADIT TAK, JAK PATŘÍ O Daliborovi z Kozojed POPLETENÉ VĚTY ZKUS JE SEŘADIT TAK, JAK PATŘÍ Obr.01 Obr.02 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Ta měla mnoho poschodí a dokonce i hladomornu. Dbal také o bezpečnost svých poddaných, proto na hradě nechal vybudovat také věznici. Král Vladislav II. Jagelonský se usídlil na Pražském hradě a nechal obnovit zanedbané sídlo. Ta měla mnoho poschodí a dokonce i hladomornu. SPRÁVNÉ POŘADÍ: Obr.04 Obr.05 Obr.01

V těchto dobách žil na Litoměřicku pán Adam Ploskovský z Drahonic. Tyrana zajali a donutili ho slíbit a podepsat, že je propouští z poddanství. Byl to velmi krutý pán. Utiskoval své poddané. Těm ale došla trpělivost a vzbouřili se. V těchto dobách žil na Litoměřicku pán Adam Ploskovský z Drahonic. SPRÁVNÉ POŘADÍ: Obr.01 Obr.04 Obr.05

Vzbouřenci se proto chtěli stát jeho poddanými. V sousedství panoval moudrý a spravedlivý rytíř Dalibor z Kozojed. Dalibor svolil, až když mu vzbouřenci potvrdili, že jejich bývalý pán jim dal volnost a vše stvrdil podpisem SPRÁVNÉ POŘADÍ: Obr.04 Obr.05 Obr.01

Dalibor si ve věznici za své poslední peníze nechal koupit housle. Adam Ploskovský však svůj slib nedodržel. Stěžoval si králi a ten dal Dalibora uvěznit. Dalibor si ve věznici za své poslední peníze nechal koupit housle. Hrou na housle trávil ve věznici mnoho času, a tak se velmi brzy zdokonalil. SPRÁVNÉ POŘADÍ: Obr.05 Obr.04 Obr.01

Jednoho dne však zvuk Daliborových houslí utichl. Lidé později začali Daliborovi za jeho hraní nosit peníze, za které si mohl koupit jídlo. Soud rozhodl o Daliborově vině a Dalibor byl popraven. SPRÁVNÉ POŘADÍ: Obr.04 Obr.05 Obr.01

Od té doby nazývají věž, kde byl uvězněn, Daliborkou. Dodnes je také známé přísloví: „Nouze naučila Dalibora housti!“ Lidé však na Dalibora nezapomněli. SPRÁVNÉ POŘADÍ: Obr.01 Obr.05 Obr.04

ZDROJE: EISLEROVÁ, Jana. Staré pověsti české . 1. vyd. Praha : Fragment, 2009. 45 s. ISBN 978-80-253-0861-5. Obr.01: Galerie Office [cit. 2012-03-20] Obr. 02: Galerie Office [cit. 2012-03-20] Obr.03: Galerie Office [cit. 2012-03-20] Obr.04: Galerie Office [cit. 2012-03-20] Obr.05: Galerie Office [cit. 2012-03-20] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková