Rychlý test ze slin pro odhad hladiny alkoholu v krvi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Advertisements

Alkohol za volantem & Nehoda
TEST AKTIVACE BAZOFILŮ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Krev.
Bakteriologie Určování bakterií.
JAK LZE PROKÁZAT VIRUS HIV?
Optické metody Metody využívající lom světla (refraktometrie)
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Hypotézy ve výzkumu.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Test vyšetření plodnosti mužů Male fertility test Miloslava Betková VFN Praha.
Vyšetřování parametrů humorální imunity
Vyučující:Mgr. Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L Jméno: Jan DoleželDatum: Referát na téma:
Rozptyl světla Rayleighův rozptyl Miroslav Blabla 9.A.
Vnímání světla Vičánková Barbora 3IT.
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Laboratorní metody 2 Kurs Imunologie II.
Stanovení přítomnosti methanolu v alkoholických nápojích pomocí Ramanovy spektroskopie Lukáš Kusýn.
Sinice a jejich vliv na člověka
Počítačová grafika.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Biostatistika 7. přednáška
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Imunochromatografické stanovení přítomnosti antigenu RSV viru
Colour a picture Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
VY_32_INOVACE_CHK4_5860 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Protokol č. Vyšetření slin na přítomnost antigenů krevních skupin
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Studium aktinu, mikrofilamentární složky cytoskeletu pomocí dvou metod:
Marie Černá, Markéta Čimburová, Marianna Romžová
ELISA, určení ideálních koncentrací reaktantů -různé varianty
Vyšetření komplementového systému
Imunochemické metody řada metod založených na principu reakce:
IMUNOESEJE.
Přednáška 2hod, ukončení : kolovium – psaní testu Teorie bude použita z odborných knih kombinovaná s vlastní praxí a zkušeností jednotlivých firem a s.
Hydrotermická úprava (vyluhování)
V praktiku budou řešeny dvě úlohy:
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
Počítačová grafika VY_32_INOVACE _GRAF_18.  přidáním barevného odstínu vznikne tmavší barva, tento způsob používají například tiskárny.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Enzymová aktivita Kinetika podle Michaelise a Mentenové E + SESE + P Jednotky enzymové aktivity KATAL (kat) 1 katal = 1 mol přeměnéného substrátu (event.
Immunoprecipitace Praktická práce – část I.. Protokol k experimentu Protokol.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Suchá chemie Miroslava Beňovská (vychází z přednášky doc. Šterna)
METHANOL Autoři: Lenka Novotná Klaudie Lelovičová Renáta Kučerová.
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Imunochromatografické stanovení přítomnosti Helicobacter pylori ve stolici Cíl práce: Rychlý test pro kvalitativní detekci antigenu Helicobacter pylori.
Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely.
Imunochromatografické stanovení přítomnosti hemoglobinu ve stolici
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Binax NOW detekce infekce Streptococcus pneumoniae v moči pomocí imunochromatografického kazetového testu.
IMUNOESEJE.
Měření pH VY_32_INOVACE_29_591
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Transkript prezentace:

Rychlý test ze slin pro odhad hladiny alkoholu v krvi

Charakteristika testu: DRY-veControl test je rychlá vysoce citlivá metoda pro semikvantitativní detekci alkoholu ve slinách, sloužící i pro odhad koncentrace alkoholu v krvi. Pro kvantitativní stanovení koncentrace alkoholu v krvi je třeba použít jinou laboratorní metodu. DRY-veControl se používá také tam, kde jde pouze o orientační detekci přítomnosti alkoholu v různých tekutinách, jako např. v nealkoholických nápojích, krevním séru a podobně.

Úvod: Nepřiměřená konzumace alkoholu je častým důvodem sociálních problémů v naší společnosti a jednou z nejčastějších příčin nehod, neštěstí a zdravotních poškození. Přispívá k dopravním i pracovním úrazům, finančním škodám. Screening na požití alkoholu je důležitou metodou pro identifikaci intoxikace alkoholem u rizikových jedinců. Je také vhodným zastrašujícím prostředkem před nepřiměřenou konzumací alkoholu. Koncentrace alkoholu v krvi, která již způsobuje zdravotní poškození uživatele, je individuální. Závisí na zdravotním stavu, váze, aktivitě, stravovacích zvyklostech a toleranci alkoholu v organismu.

SPECIFICITA Dry-veControl dává pozitivní reakci s metanolem, etanolem a allyl-alkoholy. Nereaguje s alkoholy, které mají 5 a více uhlíků, ani s glycinem, glycerolem, nebo serinem. Tato vlastnost je dána specifičností alkohol-oxidázy extrahované z kvasnic. REAGENCIE ( v jednom testu) Tetrametylbenzidin 0,176 mg Alkoholoxidáza 0,5 IU peroxidáza 30,0 IU pufr 0, 747 mg, stabilizující proteiny 0,19mg Dry-veControl test se skládá z plastového proužku s reakčním polem na konci. To při kontaktu s roztokem obsahujícím alkohol rychle změní barvu z odstínu šedozelené až po modrou, v závislosti na koncentraci alkoholu Reakční políčko slouží jako pevná fáze, na které probíhá tato vysoce specifická enzymová reakce: CH3CH2OH + O2 ----(alkoholoxidáza)------®CH3CH=O + H2O2 H2O2 + DyeH2 ------(peroxidáza)---- ------® Dye/Blue + 2H2O

Postup: 1. Před začátkem testu nejméně 15 minut nevkládá testovaná osoba nic do úst, včetně nealkoholických nápojů, tabákových výrobků, kávy, mentolových bonbonů, jídla, atd. 2. Otevřete obálku a vyjměte testovací proužek. Prohlédněte si polštářek (políčko) na konci proužku, které má mít světle krémovou barvu. Pokud je toto políčko tmavší, nebo jakkoliv jinak zabarveno, nesmí být test použit. 3. Nasákněte políčko (polštářek) slinami buď přímo vložením do úst nebo odběrové nádobky se vzorkem. Okamžitě začněte měřit čas. 4. Po dvou minutách odečtěte barevnou změnu reakčního políčka.Zbarvení od zelené po tmavě modrou indikuje přítomnost alkoholu, tedy pozitivní výsledek. Výsledek, odečtený za déle než 3 minuty by mohl už být chybný. 5. Porovnejte zbarvení testovacího políčka s tabulkou na zadní straně obalu Dry-veControl testu.Tak odhadnete přibližně odpovídající koncentraci alkoholu v krvi.

OMEZENÍ TESTU Je třeba zajistit, aby nejméně 15 minut před provedením testu vyšetřovaná osoba nejedla,ani nevkládala do úst jiné substance,které by mohly ovlivnit výsledek testu. Dry-veControl test je vytvořen a nakalibrován tak, aby mohl být výsledek interpretován již 2 minuty po nasáknutí vzorku do reakčního pole. Odečítání výsledku po delší době než 3 minuty by mohlo způsobit chybnou interpretaci výsledku. Pokud je v testované kapalině přítomen alkohol, změna barvy testovacího pole může být od světle šedo-zelené až po černou nebo kakaově hnědou, úměrně se stoupající koncentraci alkoholu. Žádná nebo velmi malá změna zbarvení testovacího pole může znamenat nejen nepřítomnost alkoholu, ale může vzniknout také v přítomnosti čistého alkoholu, kde není dostatek vody pro proběhnutí reakce. Při testování nápojů tedy nepovažujeme nález za pozitivní, pokud barva testovacího pole není tmavě hnědá až černá. Dry-veControl test je velice citlivý. Pozitivní výsledek může být způsoben i parami alkoholu, nebo rozpouštědel a čistících prostředků, které alkohol obsahují. Proto test používáme pouze v prostředích, kde se takové páry nevyskytují.

VÝSLEDKY Dry-veControl mění barvu za přítomnosti alkoholu ve slinách od šedozelené, odpovídající cca 0,05% (=0,5%o) alkoholu v krvi, po tmavě šedomodrou barvu, odpovídající cca 0,30% (=3%o) alkoholu v krvi. Zbarvení mohou být různá, mezi těmito dvěma nálezy. Nález, kde nedošlo k barevné změně (políčko zůstalo krémové) hodnoťte jako negativní. Zbarvení světlejší než odpovídá prvnímu barevnému sloupci (0,05%) hodnoťte jako pozitivní, ale < 0,05% alkoholu.