Bilanční právo 1. blok.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost za vedení účetnictví
Advertisements

Základní finanční výkazy
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bilance a bilanční princip
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Účetnictví.
VÝNOSY.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Ustavení a vznik.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Účetní závěrka Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE2.OA
FINANCE 2014/2015.
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční analýza podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Jsme tu pro Vás Poznámky pro řečníky: Koho můžete zavolat ? Jsme tu pro Vás.
Úvod do účetnictví.
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
Finanční analýza.
10. tématický okruh: Dlouhodobé zdroje financování
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
2.přednáška Bilance a bilanční princip
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Téma č. 1: Základy metodologie účetnictví II.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Základy účetnictví 1. přednáška.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
UC_A1_Základy účetnictví
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Jednoduché účetnictví
Finanční výkazy obchodních společností
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Účetnictví a rozbory I Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. katedra veřejné ekonomie (dveře 525) Tel.:
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Úvod k účetnictví ÚSC.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického portálu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.15 RočníkDruhý.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Účetní uzávěrka a závěrka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Náklady a Výnosy.
Dopady změn směnných kurzů
Finanční zdroje obchodní korporace
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Bilanční právo 1. blok.
Bilanční právo Finanční právo I.
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Majetková a kapitálová výstavba podniku
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Transkript prezentace:

Bilanční právo 1. blok

Témata dnešního bloku 1) účetní pojmy napříč právními odvětvími 2) základní prameny bilančního práva 3) několik poznámek k podstatě účetnictví 4) příklady finančních výkazů

K ekonomické podstatě účtování aktiva x pasiva náklady x výnosy rozvaha (bilance) výkaz zisku a ztrát (výsledovka)

aktiva - pasiva aktiva pasiva rozvaha (bilance) dlouhodobý nehmotný majetek dlouhodobý hmotný majetek dlouhodobý finanční majetek krátkodobý finanční majetek zásoby peněžní prostředky rozvaha (bilance) pasiva vlastní zdroje nerozdělený zisk rezervy cizí zdroje dlouhodobé závazky krátkodobé závazky

Náklady – výnosy – základní pojmy Náklad - peněžní částka, kterou podnik účelně vynaložil na získání výnosů, tj. použil je k provedení určitého výkonu. Výnos - peněžní částka, kterou podnik získal z veškerých svých činností za určité období bez ohledu na to, zda v tomto období došlo k jejímu inkasu → peněžní ekvivalent prodaných výkonů podniku (výrobků, zboží, služeb). Hospodářský výsledek - rozdíl mezi výnosy a náklady. → zisk, ztráta. Vyjádření ve výkazu zisku a ztráty

Náklady – výnosy – základní pojmy Zdroj: http://nop.topsid.com/index.php?war=cviceni_2

Příjmy – výdaje – základní pojmy Výdaj - jakýkoliv úbytek peněžních prostředků bez ohledu na účel jejich použití Příjem - jakýkoliv přírůstek ekonomických zdrojů (peněžních prostředků). Cash-flow - rozdíl mezi peněžními příjmy a výdaji Vyjádření ve výkazu cash-flow

Účetní pojmy v právní řádu 1) obchodní právo ZOK (např. problematika rozdělování podílu na zisku)

Příklady z obchodního práva I ZOK § 34 (1) Podíl na zisku se stanoví na základě řádné nebo mimořádné účetní závěrky schválené nejvyšším orgánem obchodní korporace. Lze jej rozdělit pouze mezi společníky, ledaže společenská smlouva určí jinak. § 40  (2) Zálohu na výplatu podílu na zisku lze vyplácet jen na základě mezitímní účetní závěrky, ze které vyplyne, že obchodní korporace má dostatek prostředků na rozdělení zisku. Výše zálohy na výplatu zisku nemůže být vyšší, než kolik činí součet výsledku hospodaření běžného účetního období, nerozděleného zisku z minulých let a ostatních fondů ze zisku snížený o neuhrazenou ztrátu z minulých let a povinný příděl do rezervního fondu. K výplatě zálohy nelze použít rezervních fondů, které jsou vytvořeny k jiným účelům, ani vlastních zdrojů, jež jsou účelově vázány a jejichž účel není obchodní korporace oprávněna měnit.

Příklady z obchodního práva II ZOK § 161 Podíl na zisku (3) U podílů, se kterými je spojen pevný podíl na zisku, se usnesení valné hromady o rozdělení podílu na zisku nevyžaduje. Pevný podíl na zisku je splatný do 3 měsíců od schválení účetní závěrky, z níž právo na podíl na zisku vyplývá. (4) Částka k rozdělení mezi společníky nesmí překročit výši hospodářského výsledku posledního skončeného účetního období zvýšenou o nerozdělený zisk z předchozích období a sníženou o ztráty z předchozích období a o příděly do rezervních a jiných fondů v souladu s tímto zákonem a společenskou smlouvou. § 181 (1) Valnou hromadu svolává jednatel alespoň jednou za účetní období, ledaže tento zákon nebo společenská smlouva určí, že valná hromada má být svolána častěji. (2) Řádnou účetní závěrku projedná valná hromada nejpozději do 6 měsíců od posledního dne předcházejícího účetního období.

Účetní pojmy v právní řádu 1) obchodní právo ZOK (např. problematika rozdělování podílu na zisku) 2) občanské právo insolvenční zákon (napříč celým zákonem)

Příklady z občanského práva insolvenční zákon § 277 (1) Neprodleně poté, co nabude účinnosti prohlášení konkursu, zajistí insolvenční správce provedení procesních úkonů a dalších činností, které z prohlášení konkursu vyplývají. (2) Insolvenční správce zaměří svou činnost zejména ke zjištění, zajištění a soupisu, k dokončení seznamu přihlášených pohledávek, k přípravě přezkumného jednání a k přípravě schůze věřitelů. (3) Jde-li o dlužníka, který vede účetnictví nebo evidenci podle zvláštního právního předpisu, sestaví insolvenční správce ke dni předcházejícímu dni, kterým nastanou účinky prohlášení konkursu, mezitímní účetní závěrku nebo přehled o příjmech, výdajích, majetku a závazcích.

Účetní pojmy v právní řádu 1) obchodní právo ZOK (např. problematika rozdělování podílu na zisku) 2) občanské právo OZ (např. problematika likvidací, nadačního kapitálu, apod.) insolvenční zákon (napříč celým zákonem) 3) trestní právo TZ (např. tr. č. zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění)

Příklady z trestního práva trestní zákoník § 254 Zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění (1) Kdo nevede účetní knihy, zápisy nebo jiné doklady sloužící k přehledu o stavu hospodaření a majetku nebo k jejich kontrole, ač je k tomu podle zákona povinen, kdo v takových účetních knihách, zápisech nebo jiných dokladech uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje, nebo kdo takové účetní knihy, zápisy nebo jiné doklady změní, zničí, poškodí, učiní neupotřebitelnými nebo zatají, a ohrozí tak majetková práva jiného nebo včasné a řádné vyměření daně, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

Účetní pojmy v právní řádu 1) obchodní právo ZOK (např. problematika rozdělování podílu na zisku) 2) občanské právo OZ (např. problematika likvidací, nadačního kapitálu, apod.) insolvenční zákon (napříč celým zákonem) 3) trestní právo TZ (např. tr. č. zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění) 4) finanční právo napříč celým odvětvím (fiskální i nefiskální část)

Účetní pojmy ve finančním právu fiskální část daňové zákony rozpočty nefiskální část regulace finančních trhů regulace bank regulace pojišťoven bilanční (účetní) právo atd.

Základní prameny bilančního práva zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví účetní standardy zákon č. 93/2009 Sb., o auditorech a o změně některých zákonů (zákon o auditorech) IAS – mezinárodní účetní standardy IFRS – mezinárodní standardy účetního výkaznictví

K základním pojmům – účetní jednotka Účetní jednotka (§ 1 ZoÚ) a) právnické osoby, které mají sídlo na území České republiky, b) zahraniční právnické osoby a zahraniční jednotky, které jsou podle právního řádu, podle kterého jsou založeny nebo zřízeny, účetní jednotkou nebo jsou povinny vést účetnictví, pokud na území České republiky podnikají nebo provozují jinou činnost podle zvláštních právních předpisů, c) organizační složky státu, d) fyzické osoby, které jsou jako podnikatelé zapsány v obchodním rejstříku, e) ostatní fyzické osoby, které jsou podnikateli, pokud jejich obrat podle zákona o dani z přidané hodnoty, včetně plnění osvobozených od této daně, jež nejsou součástí obratu, v rámci jejich podnikatelské činnosti přesáhl za bezprostředně předcházející kalendářní rok částku 25 000 000 Kč, a to od prvního dne kalendářního roku. … atd (viz § 1 ZoÚ)

K základním pojmům – účetní závěrka účetní závěrka (§ 18 ZoÚ) rozvaha (bilance) výkaz zisku a ztráty příloha + případně: přehled o peněžních tocích či přehled o změnách vlastního kapitálu

K základním pojmům – účetní závěrka ověřování auditorem (§ 20 ZoÚ) akciové společnosti, které splňují alespoň jedno z kritérií ostatní korporace, pokud splňují alespoň dvě kritéria: aktiva nad 40 mil. Kč roční obrat nad 80 mil. Kč průměrný počet zaměstnanců nad 50 + výroční zpráva » „uceleně, vyváženě a komplexně informovat o vývoji jejich výkonnosti, činnosti a stávajícím hospodářském postavení…“

Práce s finančními výkazy práce ve skupinkách

Děkuji za pozornost Mgr. Johan Schweigl, Ph.D.