Sociální informatika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Komplexní řešení metropolitních sítí
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Koncepce rozvoje a řízení vědy a výzkumu
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Přínosy metodik  Větší produktivita a kooperace týmů  Komunikační standard  Specializace projektových týmů  Nezávislost na konkrétních řešitelích 
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Metodologie historického výzkumu volného času
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Společnost vědění/učící se společnost
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Základní pojmy V informatice.
Politologie jako věda Politika moc
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Sociální konstruktivismus
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
PŘÍPRAVA K MATURITĚ. POČÍTAČOVÁ VĚDA ?? INFORMATIQUE VĚDU O CÍLEVĚDOMÉM ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ PROSTŘEDNICTVÍM AUTOMATICKY PRACUJÍCÍCH STROJŮ FRANCOUZ.
Informačnípodpora řízení kvality ve firmě Informační podpora řízení kvality ve firmě CRM Ekonomický systém Personalistika Datová pumpa Akord Software Datový.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
Pierre Bourdieu a jeho význam pro historickou sociologii ( ) Bourdieu se zabýval především současnými společnostmi, historické reálie používal.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Seminář HCI, ÚISK FF UK, HCI v kontextu kognitivní vědy.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Usability Workshop Zpráva ze semináře Vilnius, 1.– Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše
Poruchy v komunikaci Tereza Svobodníková.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Jitka Bláhová, Univerzita Hradec Králové
PRELUDE Challenge – pokračování iniciativy za účasti nově připojených regionů Václav Sedláček ISSS Hradec Králové dubna 2005.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Model transkulturní péče
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alberto Melucci: Challenging Codes SM as prophets SH jako signály upozorňující na hlubokou transformaci v logice komplexní společnosti. Jako prorok SH.
Základy sociální psychologie
Postavení pedagogiky mezi vědami
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Inovační procesy Modely inovací – v RR ® 2004 – přednáška č. 3.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
TEZE KOREFERÁTU NA ZÁVĚREČNÉ KONFERENCI PROJEKTU V.I.P. INOVACE – ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Realizátor projektu: BIC Brno,s.r.o. Vedoucí týmu vědecko- pedagogických.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Informatika.
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Transkript prezentace:

Sociální informatika

Informatika – věda o informaci 1957 - Karl Steinbuch – Německo, automatické zpracování informací, označení pro obor počítačová věda 1960 - A. I. Michajlov, A. I. Čornyj a R. S. Giľjarevskij – SSSR, teorie vědeckých informací a informačních služeb, používání informačních technologií různými komunitami 1962 - P. Dreyfus – francie, informatique: informace + automatický, Společnost pro počítače a aplikace (Société pour l’Informatique et Applique – SIA) - design systémů a softwaru 1962 - Walter F. Bauer, Richard Hill, Werner Frank a Frank Wagner – USA, firma Informatics, název chráněn jako obchodní značka zákony, užívání pojmu do krachu firmy v r. 2000 blokováno: odmítnuta i žádost asociace ACM o změnu názvu na Society for Informatics

Informatika – věda o informaci Hans Wellich – Británie, 70. léta, informační věda nejasný název, návrh přijmout označení informatika: v názvu se objevuje tvar odkazující na vědu (po vzoru matematika), splňuje kritéria pro novou vědu – skládá se z jednoho slova implikuje hlavní téma disciplíny nemůže být zaměněn za jiné jméno, je snadno pochopitelný dají se z něj odvozovat další slova díky vývoji v USA neúspěšný , díky vlivu koncepce ze SSSR používaný jako synonymum

Informatika – věda o informaci Saul Gorn: informatika je průnik tří oblastí – informační vědy, počítačově vědy a aplikovaného oboru

Informatika – věda o informaci Informatika (informatics) Počítačová věda (computer science) zaměření na informaci a její zpracování vzájemný vliv technologií s organizačními strukturami lidí širší kontexty - sociální, ekonomické, politické ad. zaměření na samotný počítač informatika se zabývá studiem, designem a použitím datových struktur a jejich transformací mechanickými prostředky trend v USA – School of Informatics

Sociální informatika získá věřejnost díky internetu lepší přístup ke kvalitnějším informacím? zlepší internetové propojení knihoven, nemocnic a škol veřejné služby a vzdělání veřejnosti?

Sociální informatika vznik pojmu – 1996 interdisciplinární obor – jakých oborů se týká? čím se zabývá a co zkoumá? co je to technologický determinismus? co naopak tvrdí sociální informatika? co je to sociální kontext?

Paradox produktivity paradox produktivity – co to je? Jak je vysvětlován? jaké výhody nepodporující vzrůst produktivity může informatizace přinášet? jaké jsou sociální vysvětlení paradoxu produktivity?

Sociální informatika v SSSR sociálně-komunikační věda zobecňuje speciální disciplíny okruhu (knihovnictví, archivnictví, bibliografická věda, muzejnictví …) teorie informačních služeb společnosti – jak optimalizovat informační služby společnosti, institucím zkoumá sociální informaci a její komunikaci sociální informační systémy a jejich prvky vznik z vědní informatiky – věda o vědecké komunikaci (vědecké informace, zákonitosti vědecko-informační činnosti)

Koncepty Afordance: designový aspekt objektu, který naznačuje, jak může být objekt používán (Norman) možnost jednání dostupná v prostředí nezávisle na schopnosti jednotlivce vnímat tuto možnost (Gibson) Užitečnost (usefulness) = prospěšnost (funkčnost, utility) + použitelnost (usability)

Výzkumné přístupy sociální informatiky Normativní – analytický, kritický – doporučení pro profesionály – jak dizajnovat, implemetovat, používat ICT – různé výsledky → empirická fakta – vliv na praxi – identifikace rozdílů při porozumění uživatelů a přizpůsobení způsobů práce v komplexu sociokulturních vztahů Analytický – teorie o ICT a empirické studie umožňující jejich vyvíjení – vývoj používání ICT v konkrétním prostředí a jeho zvšeobecnění pro další ICT a prostředí Kritický – ICT z mnoha perspektiv – průzkum neúspěšných modelů a zhoršených služeb, idealizovaných očekávání všedního používání SAWYER, Steve – ROSENBAUM, Howard. Social Informatics in the Information Sciences: Current Activities and Emerging Directions. Informing Science. Vol. 3, No. 2, 2000. str. 89-95.

Základní myšlenky SI kontext použití ICT přímo ovlivňuje význam a roli ICT – situačně závislý na prostředí a sociální/organizační dynamice ICT nejsou hodnotově neutrální – tvoří vítěze a poražené – manažeři, ženy x muži ICT vedou k mnohačetným a často paradoxním následkům – zamýšlené i nezamýšlené, jiné na různých místech použití ICT má morální a etické aspekty se sociálními důsledky

Základní myšlenky SI ICT jsou konfigurovatelné – komponenty ICT systémů tvoří v každé organizaci jedinečnou sbírku ICT se drží historické trajektorie – každý komponent je vývojovou sérií produktů, spíše sociální historie než technický pokrok (sociální struktury, politické síly) koevoluce vývoje/designu ICT systémů a jejich použití – implementace je sociální aktivita, znovu orientuje práci a život v systému. Adaptace ICT sociálního systému

Teorie sítí aktérů(Actor network theory) odmítá – technologický determinismus: vývoj technologie sleduje vlastní logiku, technologie determinuje způsob svého používání – sociální redukcionismus: společnost používá technologie jak sama chce, sama o sobě technologie bez role popisuje konstrukci a používání informačních technologií a infrastruktur, odmítá dualitu mezi technickým a netechnickým síť aktérů = propojení jednání se všemi technickými i netechnickými faktory, které jej ovlivňují heterogenní síť, v níž všechny entity mají stejný status pro vysvětlení (technologie stejně jako lidský činitel)

Teorie sítí aktérů (Actor network theory) dva koncepty – inskripce: popisuje jak jsou očekávané vzory použití technických artefaktů vtěleny do jejich vývoje a skutečného používání – translace: schopnost přiblížit během vyjednávání s různými budoucími uživateli hledané cíle různými způsoby, aby došlo k široké podpoře vyvíjené technologie HANSETH, Ole – MONTEIRO, Eric. Understanding Information Infrastructure. Chapter 6: Socio-technical webs and actor network theory [online]. [c 1998] [2006- 10-5] Dostupné z: http://heim.ifi.uio.no/~oleha/Publications/bok.6.html#pgfId=913144

Význam sociální informatiky pomáhá různě dizajnovat a konfigurovat ICT pomáhá změnit sociální praktiky kvůli zvýšení jejich použitelnosti dopady na veřejnou politiku, profesionální praktiky, vzdělání ICT profesionálů vývoj teorií napomáhající efektivnímu profilovaní ICT pro dané sociální prostředí zkoumá nové sociální fenomény, které vznikají, když lidé používají informační technologie (jak vzniká důvěra mezi lidmi pracujícími ve virtuálním týmu?) KLING, Rob. Learning about information technologies and social change: The contribution of social informatics. The Information Society, Vol. 16, No. 3, 2000. Str. 217-232