Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 16. Šíření vlnění v prostoru
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 15. Stojaté vlnění na struně
Vlnění © Petr Špína 2011 VY_32_INOVACE_B2 - 15
Vlny ČVUT FEL, Praha Katedra fyziky.
VLNĚNÍ V IZOTROPNÍM PROSTŘEDÍ
Název úlohy: 6.17 Chladniho obrazce.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ46 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Jak to vypadá, když se něco vlní
10. Přednáška – BOFYZ mechanické vlnění
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mechanické kmitání a vlnění
Vlnění Obsah: ► Co je vlnění ► Popis vlnění ► Druhy vlnění
23. Mechanické vlnění Karel Koudela.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 01 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Kmity.
Chvění struny Veronika Kučerová.
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ44 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Vlny Přenos informace? HRW kap. 17, 18.
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ47 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 14. Model podélného stojatého vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Skládání kmitů.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 02.
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
Co je mechanické kmitání? 2. Jak se dělí mechanické kmitání? 3. Jak se vypočítá okamžitá výchylka? 4. Co je amplituda? 5. Jak se vypočítá.
Spřažená kyvadla.
Kmitání Kmitání (též oscilace nebo kmitavý děj) je změna, typicky v čase, nějaké veličiny vykazující opakování nebo tendenci k němu. Kmitající systém se.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_432_Kmitání a vlnění Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM VLNĚNÍ Příčné a podélné.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 13. Vznik a šíření podélného postupného vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Přenos informace? HRW2 kap. 16, 17 HRW kap. 17, 18.
Vlnění Obsah: ► Co je vlnění ► Popis vlnění ► Druhy vlnění
Světlo, optické zobrazení - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základy astronomie, Slunce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mechanické kmitání, vlnění
Elektromagnetické vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Elektronový obal atomu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
zdroj vlnění (oscilátor)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mechanické vlnění Mgr. Kamil Kučera.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Část II – Skládání kmitů, vlny
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní pojmy fyziky atomu
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
STOJATÉ VLNĚNÍ.
Vlny Přenos informace? HRW2 kap. 16, 17 HRW kap. 17, 18.
Mechanické kmitání, vlnění
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Fyzikální vzdělávání Ročník: 2. Autor: Mojmír Možný Mechanické vlnění Anotace: Digitální materiál seznamující žáky s pojmem mechanické vlnění. Objasňující pojmy mechanické vlnění příčné, podélné a stojaté. Jsou vysvětleny pojmy vlnová délka a vlnoplocha vlnění . Klíčová slova: mechanické vlnění mechanické vlnění příčné mechanické vlnění podélné vlnová délka stojaté vlnění vlnoplocha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 33 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_ FG2_02

Mechanické vlnění Vlnění je děj, při kterém se kmitání šíří do okolního prostředí kmitajícího tělesa (oscilátoru). Pokud se vlnění šíří látkovým prostředím – vzduchem, vodou, pak se nazývá vlnění mechanické. Vlněním se přenáší energie! Při šíření vlnění nedochází k přenosu látky! Příklady mechanického vlnění Vlny na vodní hladině Šíření zvukových vln (zvuku) Pohyb struny hudebního nástroje

Postupné vlnění příčné Vlnění postupuje tak, že jednotlivé body kmitají kolmo ke směru, kterým se vlnění šíří. Obr. 1

Postupné vlnění podélné Vlnění postupuje tak, že jednotlivé body kmitají ve směru, kterým se vlnění šíří Tímto způsobem se šíří vlnění v kapalinách, plynech i v pružných pevných látkách Obr. 2

Vlnová délka Nejdůležitější veličina, která popisuje vlnění je vlnová délka Vlnová délka je určena vzdáleností, do které se vlnění dostane za jednu periodu kmitání zdroje vlnění Výpočet vlnové délky nebo λ – vlnová délka V – rychlost vlnění T – perioda vlnění f – frekvence vlnění

Stojaté vlnění Mechanické vlnění z několika zdrojů se šíří nezávisle Při setkání dvou nebo více vlnění dojde k jejich skládání, přitom se mění maximální výchylka (amplituda) vlnění Skládání – interference vlnění Stojaté vlnění vzniká skládáním dvou stejných vlnění, která postupují proti sobě Všechny body kmitají současně, ale s různou výchylkou. Kmitna – bod kmitající s největší výchylkou Uzel – bod, který je v klidu (nekmitá)

Stojaté vlnění Stojaté vlnění vzniká v pružných tělesech Příklady: Tyč upevněná ne jednom nebo obou koncích Struna Vzduchový sloupec Obr. 3

Šíření vlnění Vlnění se šíří v podobě vlnoploch. Vlnoplocha – kulová plocha, na které leží body, které mají v daném okamžiku stejnou výchylku Na vodní hladině body vln se stejnou výchylkou tvoří kružnice. Přímky kolmé na vlnoploch, které určují směr vlnění se nazývají paprsky.

Šíření vlnění – Huygensův princip Každý bod vlnoplochy je zdroj dalšího vlnění, které se z něho šíří v dalších vlnoplochách. Tato další vlnoplocha je obálkou všech jednotlivých vlnoploch Obr.4

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje LEPIL, Oldřich a kol. Fyzika pro střední školy II. 3.vyd. Praha: Prometheus, 1993. 311s. URGOŠÍK, Bohuš. Fyzika. 2.vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1987. 296s. Obr. 1 LEPIL, Oldřich a kol. Fyzika pro střední školy II. 3.vyd. Praha: Prometheus, 1993. 311s., str. 28 Obr. 2 LEPIL, Oldřich a kol. Fyzika pro střední školy II. 3.vyd. Praha: Prometheus, 1993. 311s., str. 29 Obr. 3 LEPIL, Oldřich a kol. Fyzika pro střední školy II. 3.vyd. Praha: Prometheus, 1993. 311s., str. 33 Obr. 4 LEPIL, Oldřich a kol. Fyzika pro střední školy II. 3.vyd. Praha: Prometheus, 1993. 311s., str. 35 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.