Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_Inovace_GR04_Mra03_15 Vytvořeno: Listopad 2012 Autor: Mgr. Hana Mrázová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Sada: Kmitání a vlnění Název vzdělávacího materiálu: Vlnění v izotropním prostředí Ročník: 1. až 4. ročník čtyřletého gymnázia

2 Anotace: Prezentace popisuje vlnění v izotropním prostředí. Slouží pro prezentaci tohoto tématu, ale také jako učební materiál pro samotné žáky. Očekávané výstupy: Žák popíše vlnění v izotropním prostředí, objasní na příkladu využití Huygensova principu

3 Vlnění v izotropním prostředí

4 Základní pojmy Izotropní prostředí – prostředí, které má
z hlediska šíření vlnění ve všech bodech i směrech stejné vlastnosti. Vlnoplocha – plocha, která je tvořena body se stejnou fází kmitání. Paprsek – kolmice k vlnoploše, určuje směr šíření v daném bodě.

5 Kulová a rovinná vlnoplocha

6 Kulová vlna – animace

7 Rovinná vlna - animace

8 Huygensův princip Postup, jak nalézt tvar vlnoplochy, jestliže neznáme polohu zdroje vlnění, ale známe tvar vlnoplochy v určitém předcházejícím okamžiku. Každý bod vlnoplochy, do něhož dospělo vlnění v určitém okamžiku, považujeme za zdroj elementárního vlnění, které se z něho šíří v elementárních vlnoplochách. Vlnoplocha v dalším časovém okamžiku je vnější obalová plocha všech elementárních vlnoploch.

9 Huygensův princip - schéma

10 Test č.1 Vlnoplocha je tvořena body: se stejným fázovým rozdílem,
se stejnou fází, s maximální výchylkou, s nulovou výchylkou. b) se stejnou fází,

11 Test č.2 Huygensův princip je postup, jak nalézt: tvar vlnoplochy,
zdroj vlnění, druh vlnoplochy, vzdálenost od zdroje. a) tvar vlnoplochy,

12 Zdroje


Stáhnout ppt "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."

Podobné prezentace


Reklamy Google