ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Advertisements

Asie orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_08_Moravskoslezský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZLÍNSKÝ KRAJ. MAPA Základní statistiky Krajské město: Zlín Hejtman: Libor Lukáš Rozloha: km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 149 obyvatel/km².
Zpracovala Mgr. Andrea Žylová DUM/VYDMUCHOV/ŽYLOVÁ/ČLOVĚK A PŘÍRODA /006.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Česká republika a její sousedé N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Název školy Základní škola a Mateřská škola Ploskovice, p.o., okres Litoměřice Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektu„Zlepšení kvality vzdělávání.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
VY_32_ INOVACE_ 13_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VÝZNAMNÁ MĚSTA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
GEOLOGICKÝ VÝVOJ A STAVBA ČR Př_161_Geologie_Geologický vývoj a stavba ČR Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Dotační příležitosti obcí AUTOR: Bc. Zdeněk Tarant.
P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
Zeměpis – 9.ročník Správní členění ČR VY_32_INOVACE_
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Úřad práce České republiky
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
EU peníze středním školám
Sídla.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 01 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_ ZEMĚPIS 9.ROČNÍK ČESKÁ REPUBLIKA - ÚVOD
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
JIHOMORAVSKÝ KRAJ – ZAJÍMAVÉ MÍSTO
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Významná pohoří Polska interaktivní slepá mapa
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Významné vrcholy České republiky interaktivní slepá mapa
  Autor: Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Česká republika jako součást Evropy
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 EU OP VK 01/11
POLOHA VE STŘĚDNÍ EVROPĚ
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
JIHOMORAVSKÝ KRAJ - ROZLOHA
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Jan KOHOUTEK TEMATICKÁ OBLAST: Geografie České republiky NÁZEV DUMu: ČR – poloha, administrativní členění POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 12. KÓD DUMu: JK_CR_12 DATUM TVORBY: 21. 9. 2013 ANOTACE (ROČNÍK): kvarta – DUM – se věnuje poloze České republiky a základnímu administrativnímu uspořádání METODICKÝ POKYN: Atlas České republiky – sešitový atlas pro ZŠ a víceletá gymnázia (2010)

Česká republika Poloha: republikou prochází 15. poledník v.d. a 50 rovnoběžka severní šířky Dnešní Česko je tvořeno částí historických českých zemí, které byly po značnou část dějin součástí zemí Koruny české, a to Čechami a Moravou a částí Slezska, v současném vymezení státu má rozlohu 78 867 km2 – Velikostí území se Česko řadí na 21. místo v Evropě a 113. místo ve světě V současném rozsahu území je vnitrozemským státem ležícím ve Střední Evropě Sousedí na západě s Německem (délka hranice 810 km), na severu s Polskem (762 km), na východě se Slovenskem (252 km) a na jihu s Rakouskem (466 km) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:EU_location_CZE.png

Krajní body – České republiky Nejsevernější bod: 51º 03′ 20,53724″ severní šířky (Lobendava) Nejjižnější bod: 48º 33′ 06,50807″ severní šířky (Vyšší Brod) Nejzápadnější bod: 12º 05′ 25,92179″ východní délky (Krásná) Nejvýchodnější bod: 18° 51´ 33.31399" východní délky (Bukovec) Vzdálenost nejsevernějšího a nejjižnějšího místa: 278 km Vzdálenost nejzápadnějšího a nejvýchodnějšího místa: 493 km (největší vzdušná vzdálenost) Nejkratší vzdálenost od moře: 326 km (Šluknov – Štětínský záliv Baltského moře)

Administrativní dělení Od 1. ledna 2000 bylo ústavním zákonem č. 347/1997 Sb. zřízeno 14 vyšších územních samosprávných celků – kraje Krajský úřad je krajským orgánem vykonávajícím též přenesenou působnost státní správy Hlavou každého kraje je hejtman; pouze hlavou Prahy je primátor Územní kraje ani samosprávné kraje nerespektují hranice historických Českých zemí Území Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje, Pardubického kraje a kraje Vysočina se nachází jak v Čechách, tak na Moravě a území Olomouckého kraje a Moravskoslezského kraje se nachází jak na Moravě, tak v Českém Slezsku Okresy (76) jako jednotka státní správy nadále existují, okresy také zůstávají jednotkou statistickou

Administrativní dělení Pravomoci okresních úřadů jsou přeneseny z části na kraje a z části na nově stanovené obce s tzv. rozšířenou působností – přiblížení rozhodování občanům – obce mají stanoveny své obvody V ČR 205 TANVALD Nejmenší administrativní jednotka v ČR je obec – počet značně nestálý (slučování x rozdělování) Činnost obce řídí volená samospráva Sčítání 2001 – 6 254 obcí

Obvody obcí s rozšířenou působností http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/ORP.PNG

http://cs. wikipedia. org/wiki/Soubor:Czech_Rep http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czech_Rep._-_Bohemia,_Moravia_and_Silesia_III.png

NUTS – Nomenklatura statistických územních jednotek jsou územní celky vytvořené pro statistické účely Eurostatu (statistický úřad Evropské unie) pro porovnání a analýzu ekonomických ukazatelů, statistické monitorování, přípravu, realizaci a hodnocení regionální politiky členských zemí EU Zkratka Český ekvivalent Počet v ČR NUTS 0 Stát 1 NUTS 1 Území NUTS 2 Region 8 NUTS 3 Kraj 14 NUTS 4 Okres 77 NUTS 5 Obec 6254

Statistické oblasti NUTS 2 v České republice http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cznuts2.svg Statistické oblasti NUTS 2 v České republice

Euroregiony v ČR Pojem euroregion, evropský region, označuje regionální formy spolupráce, zpravidla přes hranice evropských zemí Euroregiony začaly v oblasti hospodářské spolupráce, dnes ale mají také za cíl sbližovat země Evropy ve společenském a kulturním životě Nejstarší z nich je Euroregion Nisa, který leží na trojmezí Čech, Německa a Polska především v povodí Lužické Nisy http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Euroreginen_zusammenarb4_a.gif Euregiony s německou a českou účastí (částečně i polskou a rakouskou) 

Použité zdroje a literatura Literatura: Červinka, P. et al. (2003): Zeměpis České republiky. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o. Kastner, J. et al. (2009): Zeměpis naší vlasti. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o. Toušek, V. et al. (2008): Ekonomická a sociální geografie. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o. Internetové zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesko Obrazové materiály: LIUZZO, David. wikipedie [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:EU_location_CZE.png FEXT. wikipedie [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Okresy_%C4%8CR_2007.PNG MILLENIUM187. wikipedie [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czech_Rep._-_Bohemia,_Moravia_and_Silesia_III.png VOZENILEK, Pavel. wikipedie [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cznuts2.svg MANSKE, Magnus. wikipedie [online]. [cit. 21.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Euroreginen_zusammenarb4_a.gif