Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_18_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma: Éčka v potravinách Anotace: Prezentace, která slouží jako výkladový materiál k tématu Éčka v potravinách Datum: 12. 4. 2013 Klíčová slova: éčka, aditiva, konzervanty
„Éčka v potravinách“ chemické látky, které se přidávají do potravin proč? na zlepšení vlastností budoucího výrobku - delší trvanlivost, lepší barva, regulují kyselost, kynutí těsta,…
rozdělení konzervanty barviva regulátory kyselosti sladidla balící plyny emulgátory zahušťovadla a další…..
označení příklad: E 211 benzoát sodný 4 E - mezinárodní označení látky 211 -číselné označení chemické látky benzoát sodný - název chemické látky dále se uvádí škodlivost -pouze orientační označení a znamená, jak na nás přidané látky působí (stupnice 0 – 7)
škodlivost všechna „éčka“ nemusí být škodlivá např: kyselina citronová, lecitiny, oxid uhličitý,… některá ale tělo zatěžují a s některými si tělo nedokáže poradit např.: glutaman draselný, acesulfam, dusitan draselný,… nebezpečnost se zvyšuje nahromaděním éček v potravinách přijímaných během dne např: instantní polévka, majolka, bonbony, sušenky, limonáda,…
úkol skupinová práce přineste obaly od různých potravin konzumovaných během týdne vytvoření posterů nalepte obal výrobku, vyhledejte uvedená éčka vypsaná na obalu zapište E symbol, název a škodlivost
práce dětí r. 2011 / 2012
zdroje užitečných informací pro vyhledávání informací využijte internet http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek http://ecka.xf.cz/ http://www.biotox.cz/ecka/
použité zdroje SYROVÝ,Vít.Tajemství výrobců potravin.Brno:Integrál, 2008.ISBN 809031379 – 5 foto autor