Název školy: Základní škola Městec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konzervace potravin Životně důležitá.
Advertisements

SKLADOVÁNÍ A POUŽÍVÁNÍ CHEMIKÁLIÍ Chemie 8. ročník
CHEMIE KOLEM NÁS!.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Toxikologické aspekty aditiv v potravinách
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
Označování chemických látek
Potravinářství.
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
Aditivní látky v potravinách
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Deriváty karboxylových kyselin Co jsou deriváty karboxylových kyselin? Kde se s nimi setkáváme?
Cizorodé látky v potravinách
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Zjednodušené sestavování a dopočítávání chemických rovnic.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Chemie v potravinářství
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Kyslík.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Ch_048_Význam a použití solí karboxylových kyselin Ch_048_Deriváty uhlovodíků_Význam a použití solí karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: získat přehled.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět: Chemie 8 Tématická oblast: Chemické látky a jejich změny Obsah zaměření:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana ZMRHALOVÁ
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
VY_52_INOVACE_31_MIKL_CH
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Deriváty karboxylových kyselin
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Měření pH VY_32_INOVACE_29_591
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Prídavné látky v potrave
Vlastnosti těles a látek
TŘÍDĚNÍ ŽIVÝCH ORGANISMŮ
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_18_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma: Éčka v potravinách Anotace: Prezentace, která slouží jako výkladový materiál k tématu Éčka v potravinách Datum: 12. 4. 2013 Klíčová slova: éčka, aditiva, konzervanty

„Éčka v potravinách“ chemické látky, které se přidávají do potravin proč? na zlepšení vlastností budoucího výrobku - delší trvanlivost, lepší barva, regulují kyselost, kynutí těsta,…

rozdělení konzervanty barviva regulátory kyselosti sladidla balící plyny emulgátory zahušťovadla a další…..

označení příklad: E 211 benzoát sodný 4 E - mezinárodní označení látky 211 -číselné označení chemické látky benzoát sodný - název chemické látky dále se uvádí škodlivost -pouze orientační označení a znamená, jak na nás přidané látky působí (stupnice 0 – 7)

škodlivost všechna „éčka“ nemusí být škodlivá např: kyselina citronová, lecitiny, oxid uhličitý,… některá ale tělo zatěžují a s některými si tělo nedokáže poradit např.: glutaman draselný, acesulfam, dusitan draselný,… nebezpečnost se zvyšuje nahromaděním éček v potravinách přijímaných během dne např: instantní polévka, majolka, bonbony, sušenky, limonáda,…

úkol skupinová práce přineste obaly od různých potravin konzumovaných během týdne vytvoření posterů nalepte obal výrobku, vyhledejte uvedená éčka vypsaná na obalu zapište E symbol, název a škodlivost

práce dětí r. 2011 / 2012

zdroje užitečných informací pro vyhledávání informací využijte internet http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek http://ecka.xf.cz/ http://www.biotox.cz/ecka/

použité zdroje SYROVÝ,Vít.Tajemství výrobců potravin.Brno:Integrál, 2008.ISBN 809031379 – 5 foto autor