Závodní chůze: problém kontaktu se zemí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodika jízdy v obřím slalomu a slalomu
Advertisements

Personální řízení v malých podnicích
Pravidla nadhazování 2010 Kapitola VI. - nadhazování
FÁZE OBLOUKU.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Mechanika tuhého tělesa
Psychické stavy.
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
Rozumíme silám tření? aneb Prezentace třecích sil… … v učebnicích, … ve škole, … v didaktických časopisech …?
Barva zvuku Veronika Kučerová.
Mechanika pohybu koní.
LYŽOVÁNÍ disciplíny.
PLÁNOVÁNÍ Vrcholným úkolem podnikového řízení je určování konkrétních podnikových cílů, jejichž prostřednictvím má být dosažen konečný cíl, dlouhodobá.
MODULAČNÍ RYCHLOST – ŠÍŘKA PÁSMA
Atletická průprava pro canicross
Historie překážkového běhu
Technika a technické vzdělávání Dalibor Valenta
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
KLASICKÉ LYŽOVÁNÍ.
Komiksový strip Komiksový strip je svébytný a svérázný druh komiksu. Má totiž několik odlišností od komiksovéh sešitu či klasického příběhu.
I N S T I T U T D O P R A V Y VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní 17. listopadu 15; Ostrava – Poruba tel.: ; 5210
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II Mgr. Luboš Káňa Gymnázium Sušice kvinta osmiletého studia a první.
Zvuk VY_32_INOVACE_Mul4a0220Mgr. Jiří Mlnařík. Synfig studio je primárně obrazový software. Teoreticky můžeme do scény vložit zvuk pomocí volby File /
Mechanika tuhého tělesa
Diplomový seminář 3. Company LOGO "Analýza problému" jako typ textu něco se tam venku děje nějaký pohyb(nebo ticho), trend, jev (fenomén)... my na to.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
TROJSKOK 1896 OH – Conolly 13,71m 1936 Berlín –Tijama 16,00m 1960 Schmidt – 17,03m Sanějev,Oliviera,Edwars - 18,29(1995) Mikuláš-17,53(1988) Kravetsová.
Kmity.
Rovnováha a rázy.
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Rastrová grafika E4.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Metodika jízdy v obřím slalomu a slalomu Nápravná cvičení pro odstraňování chyb v technice Jan Fiedler.
Historie krátkých sprintů
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Starty Účelem startu je zajistit podmínky pro maximálně rychlé zahájení běhu Obr.11.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Pátá lekce – utkání, praktická aplikace pravidel (rozhodování) (90 minut – teorie, praxe) Tento.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Centrum informatizace a výpočetní techniky, Západočeská univerzita v Plznihttp:// Ukázky použití šablony a problémy s jednotným vzhledem.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Závodní chůze: práce paží 1
Cyklus a charakteristiky chodeckého kroku
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
Hodina pohybu navíc - Ragby
Chyby u sítě, překážení.
Signály a jejich vyhodnocení
Skládání rovnoběžných kmitů
Závodní chůze: problém nedopnutého kolena
Konstrukce trojúhelníku
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
STARTOVNÍ SKOK Z BLOKU Lekce č. 21
Parkour.
Historie překážkového běhu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Konstrukce trojúhelníku
TECHNIKA PRSA POHYBOVÝ CYKLUS POD HLADINOU
DESIGNOVÉ MYŠLENÍ Tento projekt byl financován za podpory Evropské komise. Podpora Evropské komise při vypracování této publikace neznamená, že se Komise.
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková
Domácnosti na úvěrovém trhu
LEKCE č. 12 PRSA TECHNIKA Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Jízdní stabilita silničních automobilů.
Transkript prezentace:

Závodní chůze: problém kontaktu se zemí PhDr. Miloslav Lapka, CSc.

Oficiální české znění P 230.1. Definice závodní chůze Analýza P 230.1. Kurzívou podtrženo uvádím text současného znění českých Pravidel. Tučně podtrženo uvádím formulace, které v českých Pravidlech chybí a vycházejí přesně z anglického textu. Tučně uvádím výklad, který je pro pochopení smyslu Pravidla rozhodující. Závodní chůze je takový pohyb kroky, při němž nedojde k viditelné (lidským okem postřehnutelné) ztrátě dotyku chodce se zemí. Komentář: první věta vystihuje jedno z pravidel závodní chůze a první odlišnost od běhu, to je kontakt se zemí. Během vývoje tohoto Pravidla se již opustil požadavek nepřetržitého kontaktu (myslí se tím samozřejmě alespoň jedné nohy) a nahradil se poznámkou o kontaktu viditelném lidským okem, ovšem kontakt, jako jedno z pravidel chůze je stále zachován. Poněkud zavádějící může být ona „zem“, v anglickém originále najdeme „ground“, asi nejpřesnější by bylo vyjádření „s podkladem“. Podle anglického originálu bychom mohli doslova říci: Závodní chůze je takový způsob pohybu kroky, při kterém nedojde k lidským okem viditelné ztrátě kontaktu chodce s podkladem. „Závodní chůze je takový pohyb kroky, při němž nedojde k viditelné (lidským okem postřehnutelné) ztrátě dotyku chodce se zemí. Oporová noha musí být bezpodmínečně napnutá (tj. nepokrčená v koleně) od okamžiku prvního kontaktu se zemí až do okamžiku, kdy je ve svislé poloze.“

Správné rozhodování ztráty kontaktu První věta – podmínka – se vyjadřuje výslovně o kontaktu postřehnutelném –viditelném lidským okem. To znamená, až do případného nového pravidla, zákaz rozhodování pomocí „objektivity“ elektronických čidel v botách chodců, zpomaleného videa a podobným technickým pomůckám. Rozhodujícím faktorem v závodní chůzi tak zůstává rozhodčí. V případě kontaktu je často frekvenční chůze za fyziologickou hranicí vnímání lidského oka, ztráta kontaktu je pak nepostřehnutelná při kontaktu nižším než ca 50 milisekund. Podle první podmínky Pravidla 230.1 jde chodec dobře, pokud oko rozhodčího nevidí-nepostřehne ztrátu kontaktu. Něco jiného je samozřejmě jasně viditelná ztráta kontaktu, ať už je frekvence kroků jakákoli. Zdánlivě zbytečná poznámka o kontaktu viditelném lidským okem tedy vylučuje matematický přístup při rozhodování, kdy by stačilo změřit frekvenci kroků a podle toho, zda už je za hranicí biomechanické udržitelnosti kontaktu, chodce vyloučit.

Ukázka (požádali jsme závodníka) ztráty kontaktu Ukázka (požádali jsme závodníka) ztráty kontaktu. Nedochází podle pravidel k okamžiku dvojité opory. Pokud je ztráta menší než cca 50 milisekund, nedá se okem postřehnout.

Energie odrazové nohy jde vpřed…

Vzápětí je brzděna dopadem paty na zem… (ztrátu kontaktu se přes rychlou závěrku ve fotoaparátu nepodařilo zachytit)

Odrazová noha jde přes vertikálu oporové nohy (levá) vpřed…

A opět je brzděno patou, ztráta nám opět unikla…

Zkusíme ztrátu zachytit a postřehnout znovu…

Odraz ze špičky odrazové nohy byl příliš silný, dříve než dokračující noha stačí absorbovat energii dopadem na patu dochází k letové fázi – ke ztrátě kontaktu

Cyklus se opakuje…

Zde je zřetelně vidět odraz a dokroková noha je připravena dopadnout na správně na patu

To samé z druhé nohy…

Nyní si prohlédneme ztrátu kontaktu jako kinogram

Závěrem… Fáze letu, vzhledem k minimálnímu časovému trvání je pro chodce ve vysokých rychlostech nepostřehnutelná, ani ji nepociťuje. Proto je nutné používat pro správnou techniku chůze video, stejně jako např. u skoku o tyči. Platí rozhodování pouhým okem rozhodčího. Kontakt se zemí vyžaduje dokonalou techniku kroku, uvolnění a sílu ramen a paží – viz část Pohyb paží 1 a 2 tohoto materiálu.