DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_20_Rakousko Téma:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Radoslava Mašatová Název materiálu: VY_32_INOVACE_27_07_Polská republika Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Severní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Asijské Rusko, Dálný Východ Sibiř. Poloha Území v Rusku Přímořská oblast Ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Sibiř zaujímá většinu rozlohy Ruské.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_02A_18_LESY MÍRNÉHO PÁSU TEMA:Přírodní obraz.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie- Čína Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena KANADA Skalnaté hory Niagarské vodopády.
KANADA 1. VYHLEDEJ V ATLASE, SE KTERÝMI STÁTY KANADA SOUSEDÍ : KANADA USA.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Norsko Základní škola Libina, příspěvková organizace,
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_03B_USA Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_55_Spotřební průmysl_Sluková Téma: Spotřební průmysl.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena SEVERNÍ AMERIKA.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Austrálie. Historie: 1606 – objevena Holanďany (Portugalci asi dříve) konec 18.st. – počátek britské kolonizace – trestanecké kolonie 19.st. – „zlatá.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ČÍNA.
Základní škola, Hradec Králové
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola, Hradec Králové
Polární oblasti Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Francie a Velká Británie Autor: Mgr. Marta.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Přírodní zdroje na Zemi
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola T. G
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_LIBERCKY_KRAJ.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací materiál: Amerika Operační systém: Windows XP Professional
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
IRSKO.
Česká republika jako součást Evropy
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_VLASTIVĚDA
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Severní Amerika – Kanada 1
Velká Británie.
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
VY_32_INOVACE_12_Z5 7. KANADA ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
VY_32_INOVACE_263_Kanada Šablona Identifikátor školy:
Ústecký kraj Marková Vendula.
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, 728 04, Ostrava Název materiálu Kanada Autor Mgr. Alena Tesařová Tematický okruh Zeměpis - Regionální geografie Kanady Ročník Druhý ročník vyššího gymnázia a sekunda víceletého gymnázia Vytvořeno 30.4. 2014 Anotace Digitální učební materiál obsahuje geografickou charakteristiku státu Kanada. Cílem je poskytnout a přiblížit žákům základní informace o státech, schopnost chápat látku v souvislostech. Metodický pokyn Digitální učební materiál je zpracován v programu Microsoft PowerPoint. Prezentace obsahuje učební materiál,obrázky, dynamické slidy, otázky a odpovědi. K výuce je potřeba dataprojektor, notebook, atlas. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

KANADA

Vlajka Státní znak Víte, že: dva postranní pruhy symbolizují (1) (2) Víte, že: dva postranní pruhy symbolizují oceány, které Kanadu omývají? Víte, že: na vlajce je symbol javorového listu? Kanadský javor roste zejména v provincii Quebec a poskytuje na jaře sladký javorový sirup, který je mimo jiné významný vývozní artikl.

Hlava státu Kanada je konstituční monarchií, jejíž hlavou je Alžběta II., královna Velké Británie. (3) - Královniným zástupcem v Kanadě je generální (4) guvernér David Johnston.

Základní údaje Rozloha: 9 984 670 km² Počet obyvatel: 33 476 688 (35. na světě, 2011) Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² Měna: Kanadský dolar Hlavní město: Ottawa Víte, kolikátý největší stát na světě je Kanada? Druhý. Víte, kolik má úředních jazyků? Dva (angličtina a francouzština).

Poloha Hraničí se Severním ledovým oceánem (sever), Atlantským oceánem (východ), USA (jih a severozápad) a Tichým oceánem (západ). (5)

Územní uspořádání Provincie: Alberta, Britská Kolumbie, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland a Labrador, Nové Skotsko, Ontario, Ostrov prince Edwarda, Quebec, Saskatchewan Teritoria: Severozápadní teritorium, Nunavut, Yukon (6)

Obyvatelstvo - Kanada je etnicky velice různorodá. Největší etnické skupiny jsou Kanaďané (39,4 %), Angličané (20,2 %), Francouzi (15,8 %), Skotové (14,0 %), Irové (12,9 %), Němci (9,3 %), Italové (4,3 %), Číňané (3,7 %), Ukrajinci (3,6 %) a První národy (3,4 %). Obyvatelstvo je velmi nerovnoměrně rozmístěno. Většina obyvatel Kanady (77,1 %) se hlásí ke křesťanství (nejsilnější je římskokatolická církev, ke které se hlásí 43,6 % kanadské populace). Víte, že: Nejsevernějším trvale osídleným místem Kanady (a světa) je CSF Alert (stanice kanadských sil Alert) na severním výběžku Ellesmerova ostrova, 450 námořních mil od severního pólu.

Původními národy jsou Eskymáci a indiáni, kteří stále mluví původním jazykem. Indiáni žijí v rezervacích a Eskymáci žijí v arktické oblasti. (7) (8) Víte, že název Canada pochází pravděpodobně z řeči původního kmene Huronů, ve kterém zní ,,kanata“ a lze jej přeložit jako ,,vesnice“?

Povrch Přírodní reliéf je velmi členitý. Nejvyšší hora je Mount Logan, měřící 6050m, se nachází na Yukonu v horském masivu sv. Eliáše Vrchol se nachází na území národního parku a rezervace Kluane (UNESCO) (9)

K náhorním plošinám mezi oběma pásmy pohoří patří Yukon, Stikine, V hornaté západní části jsou v šířce až 600 km a v délce 800 km pohoří Kordillerské soustavy - Skalnaté hory (Rocky Mountains) a Přímořské hory (Coast Mountains) s velehorskými náhorními plošinami a hlubokými kaňony řek. K náhorním plošinám mezi oběma pásmy pohoří patří Yukon, Stikine, Nechako nebo Fraser Plateau. Nížiny: - Ontarijská nížina - Nížina Ottawského údolí a jižního Quebeku (10)

Vodstvo -hustá říční síť -> využití pro dopravu a výrobu el. energie Víte, jak se nazývá největší kanadská řeka? Vlévá se do Beaufortova moře. Mackenzie (4 241 km) Víte, jak se nazývá řeka, která propojuje Velká jezera s Atlantským oceánem? řeka Sv. Vavřince – hlavní dopravní tepna Kanady s největším nálevkovitým ústím na světě. -řeka Columbie -kaskáda údolních přehrad s elektrárnami

-jezera (8% sladkovodních ploch): Velké jezera (na hranicích USA) Víte, která mezi ně patří? Hořejší, Hurónské, Erijské, (11) Ontário -další jezera: Velké Medvědí jezero, Velké Otročí jezero, Winnipežské jez. atd. - Niagarské vodopády -označení pro tři sousedící vodopády na řece Niagara (12)

Podnebí S- arktické a subarktické J-mírné vnitrozemské JZ- nejteplejší a nejvlhčí podnebí Arktické souostroví a vrcholky Kordiller – ledovce, věčný sníh (13)

Vegetace S- tundry a lesotundry –přechází v rozsáhlé severokanadské jehličnaté lesy JV- lesy smíšené J-travnaté prérie Chráněná území Kanady = 5% Víte, který národní park je v Kanadě největší? Wood Buffalo (rozloha 45 tis. km2) -zalesněné plošiny s jezery, žijí zde např. vodní buvoli,medvědi, sobi karibu, bobři, losi - NP je součástí světového přírodního bohatství.

NP Jasper –obklopený ledovci a vysokými horami, v JZ části Alberty - alpinská vřesoviště, prérijní flóra -medvěd baribal, medvěd grizzly,los, karibu, jelen ušatý, ovce tlustorohá, orel skalní, bělokur aj. (14) NP Banff – v provincii Alberta, 130km od Calgary Víte, že NP Banff je nejstarším národním parkem Kanady? Byl založen v r. 1885. Lake Louise –„diamant Skalistých hor“, nejkrásnější jezero oblasti

Hospodářství Nerostné suroviny: obrovské zásoby nerostných surovin ropa, zemní plyn, uhlí železná ruda, měď, olovo, zlato, nikl, zinek, uran -> 1.místo na světě významné zdroje draselných solí (15) (16)

Průmysl těžební petrochemický hutnictví železa a oceli (JV státu), hutnictví hliníku (v blízkosti hydroelektráren) strojírenský – výroba automobilů (Toronto, Windsor), výroba letadel (Montreal, Toronto, Winnipeg), výroba lokomotiv a vagónů, zemědělské a obráběcí stroje atd. elektrotechnický a elektronický prům. dřevozpracující a papírenský – světový exportér dřeva Víte, že Kanada je největším výrobcem novinového papíru na světě? potravinářský –výroba masa, mléka, zpracování ryb elektrárenství – 60% vodní elektrárny (největší La Grande a Churchill na Labradoru) 15% jaderné el.

Zemědělství vysoký stupeň mechanizace živočišná výroba (převažuje)- skot na maso (prérijní oblasti, provincie Alberta, Saskatchewan), skot na mléko (provincie Ontario, Quebec) dále prasata, ovce severské oblasti – farmy na chov kožešinové zvěře (norek, liška, bobr) rostl. výroba - hl. obilniny a pícniny pšenice(6.místo na světě) –vývoz ječmen (v produkci 2. místo na světě oves, žito, kukuřice,brambory,len, řepka, ovoce a zelenina (17)

Skot na maso se chová v prérijních provinciích a skot na mléko v Ontariu a Quebecu. Kanada je také největším světovým vývozcem dřeva. Není se čemu divit, když se na jejím území rozkládá největší pásmo lesů na světě. (18)

Doprava letecká doprava (hl. v osobní přepravě) železniční doprava(hl. v nákladní dopravě) silniční síť – transkanadská dálnice (měří 7 820 km) významná je říčně- námořní doprava využití jezer hl. námořní přístavy – Montreal, Halifax(V), Vancouver (Z) (19)

Města Ottawa - Je hlavním městem Kanady a zároveň čtvrtým největším kanadským městem. -Nachází se ve východní části provincie Ontario. - Má 808 391 obyvatel. (20)

je druhé největší kanadské město a největší město provincie Québec. Montreal je druhé největší kanadské město a největší město provincie Québec. Leží na Montrealském ostrově, na soutoku řek Ottawy řeky Svatého Vavřince. (21)

-uprostřed města je CN tower, bývalá nejvyšší samostatně Toronto - s 2,5 milióny obyvatel je nejlidnatější město Kanady a zároveň hlavní město provincie Ontario -uprostřed města je CN tower, bývalá nejvyšší samostatně stojící stavba světa. (22) Quebec -hlavní město stejnojmenné kanadské provincie. (23)

je hlavním a největším městem kanadské provincie Winnipeg je hlavním a největším městem kanadské provincie Manitoba Leží na soutoku řek Red a Assiniboine. (24) Vancouver Vancouver je přístavní město v jihozápadní části kanadské provincie Britská Kolumbie, největší město v západní Kanadě a třetí největší v celé Kanadě. V roce 2010 hostil XXI. zimní olympijské hry. (25)

- největší město kanadské provincie Alberta Calgary - největší město kanadské provincie Alberta Leží v jihozápadní části provincie v oblasti úrodné zemědělské půdy a prérií. Calgary je významným centrem zimních sportů a ekoturismu. V posledních desetiletích město zaznamenalo velký boom především díky těžbě a zpracování ropy. - V roce 1988 hostilo zimní olympijské hry. (26)

Dějiny do 16. stol. jedinými obyvateli Indiáni a Eskymáci poč. 17. stol.- přistěhovalecká země 1534-1535: Francouz Jacques Cartier – v oblasti řeky sv. Vavřince =>francouzská država tzv. Nová Francie boje mezi Francouzi a Angličany => „Pařížský mír“ 1763, Francie se vzdala svých kanadských držav ->Kanada přičleněna k britské koruně 1818, 49. rovnoběžka = hraniční linie mezi Kanadou a USA 1. 6. 1867- britský parlament udělil Kanadě statut dominia

Významné osobnosti hokejisté – W. Gretzky, M. Lemieux, S. Crosby (27) (28) zpěváci - B. Adams, L. Cohen, C. Dion automobilový závodník - J. Villeneuve

Děkuji za pozornost

Zdroje 1. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kanada 2. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kanada 3. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Al%C5%BEb%C4%9Bta_II. 4. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/David_Johnston 5. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kanada 6. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kanada 7. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Eskym%C3%A1k 8. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Indi%C3%A1n

9. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30] 9. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mount_Logan 10. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Skalnat%C3%A9_hory 11. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_jezera 12. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Niagarsk%C3%A9_vodop%C3%A1dy 13. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ledovec#Typy_ledovc.C5.AF 14. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Banff_%28n%C3%A1rodn%C3%AD_park%29 15. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zemn%C3%AD_plyn 16. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zinek 17. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1enice

18. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30] 18. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%99evo 19. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vancouver 20. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ottawa 21. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Montreal 22. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Toronto 23. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Quebec 24. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Winnipeg 25. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vancouver 26. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Calgary 27. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Wayne_Gretzky 28. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9line_Dion

Knižní zdroje BAAR, Vladimír. Hospodářský zeměpis: regionální aspekty světového hospodářství : učebnice pro obchodní akademie a jiné střední školy. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2002, 111 s. ISBN 80-860-3450-X.. KAŠPAROVSKÝ, Karel. Zeměpis II. v kostce: pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Praha: Fragment, 2008, 184 s. Maturita v kostce. ISBN 978-802-5305-850.. [RED. CLP, [Red.Carlo Lauer, Milan BURSA a Jana PEŠTOVÁ. Encyklopedie Světa pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Mnichov. Marco Polo, 2005, 207. ISBN 38-279-0006-9.