Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava, Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Bělorusko Autor Mgr. Nikolas Manolcis Tematický okruh Zeměpis – Regionální geografie Evropy Ročník Druhý ročník vyššího gymnázia a tercie víceletého gymnázia Vytvořeno Anotace Digitální učební materiál obsahuje polohu Běloruska, dějiny Běloruska, úvod, geografii, podnebí, obyvatelstvo, hospodářství (průmysl, zemědělství, cestovní ruch) a opakování ve formě křížovky. Cílem je poskytnout a přiblížit žákům základní informace o Bělorusku. Metodický pokyn Digitální učební materiál je zpracován v programu Microsoft PowerPoint. Prezentace obsahuje učební materiál, graf, obrázky a křížovku s tajenkou. K výuce je potřeba dataprojektor a notebook. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 (Běloruská republika)
(1) BĚLORUSKO (Běloruská republika) (2)

3 Poloha Bělorusko je vnitrozemský stát ve východní Evropě
(3) Poloha Bělorusko je vnitrozemský stát ve východní Evropě Hraničí s Polskem (605 km), s Litvou (680 km) a Lotyšskem (171 km) na západě, Ruskem (959 km) na severu a východě a Ukrajinou (891 km) na jihu (4)

4 Dějiny Země byla osídlena východními Slovany v 6. století
(5) Země byla osídlena východními Slovany v 6. století Po rozpadu Kyjevské Rusy ve 13. století se stalo součástí Litevského Velikého knížectví V 18. století přešlo Bělorusko pod správu Ruska Nezávislost získalo Bělorusko 25. srpna 1991 Prezidentem Běloruska je Aljaksandr Ryhoravič Lukašenka

5 Úvod Bělorusky: Рэспубліка Беларусь
(6) Bělorusky: Рэспубліка Беларусь Rozloha činí km² (86. na světě) Počet obyvatel je (176. na světě) Státním zřízením je prezidentská republika Úředním jazykem je běloruština, ruština Hlavním městem je Minsk Další významná města jsou Grodno, Vitebsk, Brest, Mogilev Bělorusko je členem OSN Měnou je Běloruský rubl (BYR)

6 Geografie (7) Bělorusko se rozkládá v nížinné oblasti v západní části Východoevropské roviny Nejvyšším bodem země je se svými 345 m vrch Dzjaržynskaja hara Bělorusko leží na hranici povodí několika velkých evropských řek: Dněpr, Západní Dvina, Němen Bělorusko má přes jezer (8)

7 Podnebí (9) Klimatické podmínky v Bělorusku mají oproti střední Evropě výrazněji kontinentální charakter, s chladnější zimou (10)

8 Obyvatelstvo Počet obyvatel je 412 655 (176. na světě)
(11) Počet obyvatel je (176. na světě) Úředním jazykem je běloruština, ruština Etnické složení obyvatelstva: Bělorusové 84 %, Rusové 8 %, Poláci 3 %, Ukrajinci 2 %, další 3 % Náboženské složení: pravoslavní 80 %

9 Hospodářství Bělorusko je průmyslově-zemědělský stát (12)

10 Průmysl (13) Nejvýznamnějšími odvětvími jsou strojírenství, těžba a zpracování draselných solí, papírenský, textilní, potravinářský a chemický průmysl Z nerostných surovin se těží hlavně draselné soli (14)

11 Zemědělství (15) Zemědělství je zaměřeno na pěstování brambor, ječmene, žita, cukrové řepy a lnu Chov skotu, prasat, drůbeže a koní (16)

12 Cestovní ruch Hlavní město Minsk
(17) Cestovní ruch Hlavní město Minsk Další významná města Grodno, Vitebsk, Brest, Mogilev Národní park Památky UNESCO (18) (19)

13 Opakování Státní zřízení Běloruska? Úřední jazyk Běloruska?
Stát s nejkratší hranicí s Běloruskem? Nerostná surovina v Bělorusku? Město v Bělorusku? Stát s nejdelší hranicí s Běloruskem? Hlavní město Běloruska? Prezident Běloruska? Měna v Bělorusku?

14 Použité zdroje BATEMAN, Graham. Zeměpis světa. 1. vyd. Praha : Columbus, ISBN s. 358 (1) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (2) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (3) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (4) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (5) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (6) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (7) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (8) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (9) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

15 Použité zdroje (10) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (12) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (13) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (14) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (15) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (16) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (17) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (18) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

16 Použité zdroje (19) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: The World Factbook [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: FAOSTAT [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google