Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava, Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Bulharsko Autor Mgr. Nikolas Manolcis Tematický okruh Zeměpis – Regionální geografie Evropy Ročník Druhý ročník vyššího gymnázia a tercie víceletého gymnázia Vytvořeno Anotace Digitální učební materiál obsahuje polohu Bulharska, dějiny Bulharska, úvod, geografii, podnebí, obyvatelstvo, hospodářství (průmysl, zemědělství, cestovní ruch) a opakování ve formě křížovky. Cílem je poskytnout a přiblížit žákům základní informace o Bulharsku. Metodický pokyn Digitální učební materiál je zpracován v programu Microsoft PowerPoint. Prezentace obsahuje učební materiál, graf, obrázky a křížovku s tajenkou. K výuce je potřeba dataprojektor a notebook. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 (1) BULHARSKO Bulharská republika (2)

3 Poloha (3) Bulharsko je stát v jihovýchodní Evropě, na Balkánském poloostrově Země sousedí na severu s Rumunskem (608 km), na západě se Srbskem (318 km) a s Makedonií (148 km), na jihu s Řeckem (494 km) a na jihovýchodě s Tureckem (240 km) Východní hranici tvoří Černé moře (4)

4 Dějiny Nejstaršími známými obyvateli Bulharska jsou Thrákové
(5) Nejstaršími známými obyvateli Bulharska jsou Thrákové Samostatnost získalo Bulharsko v roce 1185 Během druhé poloviny 14. století se Bulharsko dostalo stále více pod vliv Osmanské říše V roce 1878 byl vznik Bulharského knížectví V roce 1908 vyhlásil bulharský kníže nezávislost Bulharska na Osmanské říši a přijal titul cara V roce 1946 bylo referendem zrušeno carství a Bulharsko se stalo lidovou republikou V roce 2004 vstoupila do NATO a v roce 2007 se stala členským státem Evropské unie Prezidentem je Rosen Plevneliev

5 Úvod Bulharsky: България / Bălgarija
(6) Bulharsky: България / Bălgarija Rozloha činí km² (105. na světě) Počet obyvatel je (102. na světě) Státním zřízením je parlamentní republika Úředním jazykem je bulharština Hlavním městem je Sofie Další významná města jsou Plovdiv, Varna, Burgas, Stara Zagora, Sliven Bulharsko je členem NATO, EU Měnou je lev (BGN)

6 Geografie Velká část povrchu Bulharska je hornatá
(7) Velká část povrchu Bulharska je hornatá Centrální částí země se táhne ve směru ze západu na východ pohoří Stara Planina Jihozápad země vyplňuje mohutný horský masiv s pohořími Rila Dále to je Pirin a Rodopy Do Černého moře odvádí své vody největší řeka země Dunaj, k úmoří Egejského moře patří Marica Nejvyšším vrcholem je Musala (2 925 m n. m.) (8)

7 Podnebí (9) Podnebí má na severu ráz kontinentální s chladnějšími zimami, na jihu a východě středomořský s teplými suchými léty a mírnými vlhkými zimami (10)

8 Obyvatelstvo Počet obyvatel je 6 981 642 (102. na světě)
(11) Počet obyvatel je (102. na světě) Úředním jazykem je bulharština Etnické složení: Bulhaři 77 %, Turci 8 %, Romové 5 %, zbytek 10 % Náboženství: pravoslavné 60 %, muslimové 8 %, zbytek 32 %

9 Hospodářství Bulharsko je průmyslově-zemědělský stát (12) (13)

10 Průmysl Hlavní průmyslová odvětví jsou hutnictví, strojírenství, chemie, textilní průmysl a potravinářství Těží se hnědé uhlí a barevné kovy (14)

11 Zemědělství Pěstuje se pšenice, ječmen, kukuřice, slunečnice, brambory, cukrová řepa, zelenina, broskve, vinná réva, rajčata, melouny a tabák Chovají se ovce, prasata, skot, buvoli, koně, osli, kozy a drůbež (15)

12 Cestovní ruch (16) V posledních letech příjmy z turistického ruchu v Bulharsku rapidně vzrostly Hlavním město Sofie Další významná města Plovdiv, Varna, Burgas, Stara Zagora, Sliven Památky UNESCO Lyžařská střediska Přímořská letoviska (17) (18)

13 Opakování Město v Bulharsku? Státní zřízení v Bulharsku?
Prezident v Bulharsku? Úřední jazyk v Bulharsku? Nejvyšší vrchol v Bulharsku? Východní hranici tvoří? Nejdelší hranici má Bulharsko s? Nejkratší hranici má Bulharsko s? Hlavní město Bulharska?

14 Použité zdroje BATEMAN, Graham. Zeměpis světa. 1. vyd. Praha : Columbus, ISBN s. 340 (1) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (2) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (3) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (4) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (5) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (6) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (7) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (8) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

15 Použité zdroje (9) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (10) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (12) Otevřená encykloepedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (13) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (14) Otevřená encyklopedi Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (15) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (16) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (17) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (18) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

16 Použité zdroje The World Factbook [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: FAOSTAT [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google