Jak středověcí obchodníci násobili pomocí svých prstů?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak lidé ve středověku zvládali pomocí svých prstů násobilku devíti?
Advertisements

Jak středověcí obchodníci násobili pomocí svých prstů?
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tercie Rovnice Rovnice – lineární rovnice postup na konkrétním příkladu.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY_32_INOVACE_32_MATEMATIKA 3. ROČNÍK ZŠ TEMA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaMatematika 6 NázevDesetinná čísla_8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Kruh, kružnice Matematika 8.ročník ZŠ
VÝRAZY Matematické zápisy obsahující čísla (konstanty), písmena (proměnné) a početní operace ČÍSELNÉ S PROMĚNNOU √25 2.(4-7.8) 3x+7 4a3- 2a.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Slovní úlohy o společné práci
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
ŠKOLA: Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna,
Lomené algebraické výrazy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Bc. Naďa Prejzová VY_32_Inovace_ Dělení 9
Početní operace v oboru přirozených čísel
Jak středověcí obchodníci násobili pomocí svých prstů?
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Lomené algebraické výrazy
MATEMATIKA Dělitel a násobek přirozeného čísla.
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Jak lidé ve středověku zvládali pomocí svých prstů násobilku devíti?
Středověká velká násobilka devíti
Jak lidé ve středověku zvládali pomocí svých prstů násobilku devíti?
Soustava rovnic Karel Mudra.
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
OBSAHY ROVINNÝCH ÚTVARŮ
Maďarská metoda Kirill Šustov Michal Bednář Stanislav Běloch
Mocniny s přirozeným mocnitelem pravidla pro počítání s nimi
Název školy: Základní škola a mateřská škola Uhřice, okres Hodonín
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Poměr v základním tvaru.
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Metoda sčítací
Matematika – 7.ročník VY_32_INOVACE_ Roznásobování závorky
Násobení výrazů – 2 (odstranění závorky)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Násobení čísly 10 a 100 VY_32_Inovace_14TK-1 Mgr
2.2 Kvadratické rovnice.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Kvadratické nerovnice
Autor: Mgr. Pavla Jeníková Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Pavla Jeníková Název projektu: Moderní škola
Slovní úlohy o společné práci stejný čas
MATEMATIKA – ARITMETIKA 8
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
Středověká velká násobilka
Lomené algebraické výrazy
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_Inovace_ Písemné sčítání v oboru do 100
Zlomky Sčítání zlomků..
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ29 Excel – funkce Počet období.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ26 Excel – funkce Současná hodnota.
Slovní úlohy o společné práci
Jak lidé ve středověku zvládali pomocí svých prstů násobilku devíti?
Poměr v základním tvaru.
MATEMATIKA – ARITMETIKA 6
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
34.1 Obecná pravidla pro mocniny s přirozeným mocnitelem
Lomené algebraické výrazy
Rovnice s neznámou ve jmenovateli
Jak lidé ve středověku zvládali pomocí svých prstů násobilku devíti?
20.1 Malá násobilka - násobení
VÝRAZY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Slovní úlohy o společné práci − 3
Sčítání a odčítání do sta
Transkript prezentace:

Jak středověcí obchodníci násobili pomocí svých prstů? Středověké násobení Jak středověcí obchodníci násobili pomocí svých prstů? Vyzkoušej si celý postup na spojích malé násobilky. Nauč se ho a pokus se přijít na to, jak funguje.

Středověká malá násobilka Ve středověku byla znalost spojů násobilky považována za něco zcela mimořádného. Lidé, kteří ovládali zpaměti celou malou násobilku, byli považováni za opravdové znalce. Není proto divu, že středověcí řemeslníci a obchodníci používali k násobení prsty svých rukou. Byla by škoda, pokud by tato metoda zůstala utajena právě vám. Nyní se společně pustíme do malé násobilky.

Než začneme, musíme si něco ujasnit Podobně jako středověcí obchodníci musíme nejprve umět zpaměti všechny násobilkové spoje do 5 . 5 včetně. Ale to je lehké. Pomocí prstů na rukou můžeme počítat takové příklady, v nichž jsou oba činitelé větší než pět, nebo jeden z nich je roven pěti a druhý větší než pět. Budeme tedy počítat příklady 6 . 5, 8 . 9, 7 . 7 a další podobné.

Jak na to? Máme-li spočítat 7 . 8, vztyčíme na levé ruce dva prsty (7 je o 2 víc než 5) a na pravé ruce tři prsty (8 je o 3 víc než 5). Výsledek počet desítek: 2 + 3 počet jednotek: 3 . 2 tedy: 7 . 8 = 56 Vztyčené prsty sečteme a dostaneme počet desítek ve výsledku. Skrčené prsty vynásobíme a dostaneme počet jednotek.

Vyzkoušej si A teď nezbývá, než si to vyzkoušet s vlastními prsty. Počítej spolu s námi následující příklady: 8 . 7 6 . 5 7 . 7 6 . 6 5 . 9 9 . 6 9 . 8 5 . 8 6 . 7 8 . 9 9 . 7 7 . 5 Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola

Další příklady Jde ti to? Celý postup si vyzkoušej ještě na dalších příkladech. Kontrolu prováděj spolu s námi. 7 . 8 5 . 5 8 . 5 5 . 6 7 . 6 9 . 9 8 . 6 5 . 7 6 . 8 8 . 8 6 . 9 7 . 9 Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola Kontrola

Matematické zdůvodnění (pro vyšší ročníky) počet vztyčených prstů .... a – 5 na levé ruce b – 5 na pravé ruce jejich součet .... (a – 5) + (b – 5) = a + b – 10 počet skrčených prstů ..... 10 – a na levé ruce 10 – a na pravé ruce jejich součin ... (10 – a) . (10 – b) = 100 – 10a – 10b + ab Součet vztyčených prstů (znamenajících desítky) plus součin skrčených prstů je hledaný součin, to je a . b a . b = 10 . (a – 10 + b) + (10 – a) . (10 – b) 10a – 100 + 10b + 100 – 10a – 10b + ab = a . b

Středověká násobilka Zvládli jste malou násobilku tak, jak ji používali středověcí obchodníci? Přišli jste na to, jak je možné, že takto funguje? Pak zasloužíte pochvalu. Naučte středověkou násobilku své mladší spolužáky. Literatura: Flegg, Graham: Numbers – Their History and Meaning. Andre Deutsch, London, 1983.